Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

(Paediatric Basic Life Support-PBLS) από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στο χώρο της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη πιστοποίηση...

από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης(European Resuscitation Council–ERC), πάνω στη «Βασική Υποστήριξη της Ζωής» για παιδιά και βρέφη (Paediatric Basic Life Support-PBLS) με χρήση αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή.

Την εκπαίδευση πραγματοποίησαν οι έμπειρες διασώστριες και εκπαιδεύτριες του ERC, κυρίες Άντζελα Μαρανή και Αθηνά Γεραρίδου.

Το σεμινάριο διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και αποσκοπούσε να εκπαιδεύσει τους παρακολουθήσαντες αυτό, στο τι ενέργειες θα πρέπει να εκτελέσουν όταν βρεθούν μπροστά σε ένα παιδί ή βρέφος το οποίο δεν αναπνέει.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη φυσιολογία του παιδιού καθώς και στα αίτια που προκαλούν ανακοπή στις μικρές ηλικίες, ώστε να είναι αναγκαία η διαμόρφωση ειδικών πρωτοκόλλων καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), προσαρμοσμένων στην βρεφική και την παιδική ηλικία επειδή το παιδί δεν είναι ένας μικρός ενήλικος και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητική εκπαίδευση όπως διαλέξεις με χρήση διαφανειών (powerpoint), επιδείξεις από τους εκπαιδευτές καθώς και πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων επάνω σε ειδικά προπλάσματα (κούκλες) για την εφαρμογή συμπιέσεων και εμφυσήσεων στο πλαίσιο της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡ.Π.Α.).

Επίσης πραγματοποιήθηκε εξάσκηση των συμμετασχόντων στην χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή(Α.Ε.Α), για παιδιά σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, με βάση τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης καθώς και στη Θέση Ανάνηψης και Πνιγμονής από ξένο σώμα(τεχνική Heimlich).

Οι πιστοποιηθέντες είναι βέβαιο πως έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με αποτελεσματικό τρόπο και να σώσουν την ζωή παιδιών και βρεφών.

Συγχαρητήρια σε όλους τους ανανήπτες.

Διασωστική Ομάδα Πιερίας