Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Το ταξίδι συνεχίζεται για το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης

Το σχολείο μας, το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης, συμμετείχε σε μία ακόμη επιμορφωτική δράση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Μαθησιακής Κινητικότητας KA122 Erasmus+ 2023 με τίτλο: «Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα. Λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά…(FrankZappa). Διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, αποκτούμε ανοικτή σκέψη, λύνουμε συγκρούσεις, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι εκπαιδευτικοί με χαρούμενους μαθητές».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τη Δευτέρα 1 ως το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 η επιμορφωτική δράση «Ψηφιακή Αφήγηση: Εφαρμογές και λογισμικά για δημιουργική γραφή», στην οποία συμμετείχαν οι φιλόλογοι του σχολείου μας Μανίκα Μαριάννα και Ξηρού Κυριακή μαζί με εκπαιδευτικούς από τέσσερις ακόμη χώρες.

Αρχικά, μετά την πρώτη γνωριμία και την παρουσίαση των σχολείων των συμμετεχόντων, έγινε εισαγωγή στο πρόγραμμα και στους στόχους του. Κατά τη διάρκειά του, παρουσιάστηκαν και αξιοποιήθηκαν στην πράξη εφαρμογές και λογισμικά για τη δημιουργία ψηφιακών, οπτικοακουστικών ιστοριών, καθώς και μέθοδοι-τεχνικές για την ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης και έκφρασης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και στις εφαρμογές που μπορεί να έχει στο πλαίσιο του σχολείου.

Οι συμμετέχοντες/ουσες εργάστηκαν ομαδικά ή κατά ζεύγη, αντάλλαξαν ιδέες, συμμετείχαν σε δραστηριότητες εκτός αίθουσας, ήρθαν σε επαφή με καλλιτεχνικά έργα που λειτούργησαν επικουρικά στις δημιουργικές τους προσπάθειες και συν-δημιούργησαν ψηφιακές ιστορίες. Η τελική παρουσίαση και αποτίμηση αυτών συνοδεύτηκαν από αναστοχασμό και συζήτηση για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους στη διδακτική πράξη.

Τέλος, δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος και πραγματοποιήθηκαν δωρεάν επισκέψεις-περιηγήσεις σε πασίγνωστες περιοχές και εμβληματικά κτίρια της Βαρκελώνης, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνωριμία με την ξεχωριστή αυτή πόλη της Ισπανίας.

6ο Γυμνάσιο Κατερίνης