Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Εκπαιδευτικές δράσεις του 14ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης

Στις 22 και 29 Μαΐου 2024...

πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το Εργαστήρι Σχολικής Διαμεσολάβησης με τη συμμετοχή των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων και εισηγήτρια την κα Αφροδίτη Αργυροπούλου, Δικηγόρο, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης. 

 Η Σχολική Διαμεσολάβηση διδάσκει στα παιδιά πως να επιλύουν πολιτισμένα τις διαφορές τους και τα ενδυναμώνει απέναντι στη σύγκρουση. Δημιουργεί μία κουλτούρα διαλόγου και συζήτησης, έναν πολιτισμό ειρήνης και αλληλοσεβασμού, ο οποίος βοηθά τους μαθητές και τις μαθήτριες να αισθάνονται θωρακισμένοι, όταν στο σχολείο συμβαίνουν φαινόμενα σύγκρουσης και εκφοβισμού. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με τις επικοινωνιακές δεξιότητες, δηλ. την οπτική επικοινωνία, την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση, την αντιμετώπιση του αδιεξόδου, κατέγραψαν στοιχεία του χαρακτήρα τους τα οποία τους εμποδίζουν να επικοινωνήσουν όπως θα ήθελαν και εμβάθυναν στην αξία και στην ουσία της συγγνώμης. Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την διαδικασία της σχολικής διαμεσολάβησης στην πράξη, αναζητώντας τους σχολικούς διαμεσολαβητές και εξετάζοντας τη διαδικασία αυτή καθαυτή προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πραγματική διαφορά της τάξης τους ή της ευρύτερης σχολικής κοινότητας. Παράλληλα σχεδίασαν με τους δασκάλους τους το ενδεχόμενο σύνταξης πρωτοκόλλου διαμεσολάβησης, υπογεγραμμένο από όλους και όλες, έτσι ώστε να υπάρχει μία δεσμευτική συμφωνία η οποία να επιβάλλει κανόνες σεβασμού, συναίνεσης και αποδοχής. Ο στόχος του προγράμματος είναι να νουθετήσουμε τα παιδιά μας με μία διαφορετική αντίληψη από την στυγνά συγκρουσιακή στην επίλυση των σχολικών διαφορών, έτσι ώστε να αισθάνονται ενδυναμωμένα και ικανά να διαχειριστούν τις όποιες συγκρούσεις με διάλογο, μπαίνοντας πάντοτε στη θέση της άλλης πλευράς. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην προσπάθεια αυτή κι εμείς δηλώνουμε επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης στη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο μεταφέρουν στις αποσκευές τους όλα αυτά τα πολύτιμα εφόδια, οι δε μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους προκειμένου να αξιοποιήσουν όλα όσα διδάχθηκαν. Δεσμευόμαστε να επανέλθουμε την νέα σχολική χρονιά με ένα ακόμη πλουσιότερο πλαίσιο Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Στις 27 Μαΐου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξεων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης επισκέφθηκαν το Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης, όπου τους υποδέχθηκαν η κα Αφροδίτη Αργυροπούλου και ο κ. Χρήστος Ξανθόπουλος, Δικηγόροι, μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον χώρο, συζήτησαν για την απονομή της Δικαιοσύνης, για τη λειτουργία των πολιτικών και ποινικών ακροατηρίων, τη Νομική Επιστήμη και το επάγγελμα του νομικού. Μάλιστα πολύ σύντομα σκηνοθετήθηκε μία εικονική δίκη η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των ίδιων των μαθητών και αυτό δημιούργησε μεγάλο ενθουσιασμό. Ήταν μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία, η οποία προσέφερε στα παιδιά ερεθίσματα και νέες προσλαμβάνουσες.

Τους ευχαριστούμε πολύ