Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ και πάλι … Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΖΕΤΑΙ; Ή ΑΦΕΛΛΗΝΙΖΕΤΑΙ;

Γράφει ο Γ. Βαζάκας *- φιλόλογος

Λίγες ώρες έμειναν, για να προσέλθουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης στους σχετικούς χώρους και να ψηφίσουν για την εκλογή των ευρωβουλευτών κάθε χώρας , οι οποίοι μετά την εκλογή τους θα εγκατασταθούν στο Στρασβούργο στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι προηγούμενες ευρωεκλογές έγιναν το 2019. Όπως και τότε έτσι και στις τωρινές εκλογές, από καιρό τώρα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, σημαντικά τους στελέχη «κατέφαγαν τις σόλες των υποδημάτων » τους κοπιάζοντας να στείλουν όσο το δυνατόν με το κόμμα τους τους περισσότερους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Και θα θέσουμε το αμείλικτο ερώτημα .Για να κάνουν τι;

Το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στη διακυβέρνηση της ΕΕ. Έχει μόνο συμβουλευτικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Η ΕΕ κυβερνάται από τη διορισμένη Κομισιόν, την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις των ισχυροτέρων κρατών της Ευρώπης, μέσω της Επιτροπής Μονίμων αντιπροσώπων (Cooper).

Οι ευρωβουλευτές στη μικρή ιστορία της ΕΕ στην αρχή διορίζονταν και αργότερα αποφασίστηκε να εκλέγονται , για να αποκτηθεί σταδιακά στους ευρωπαϊκούς λαούς η «ευρωπαϊκή ιθαγένεια » . Να εγκαταλειφθούν δηλ. προοδευτικά οι εθνικές ταυτότητες και κάθε πολίτης της Ευρώπης να νομίζει στη φαντασία του τον εαυτό του Ευρωπαίο κι όχι Έλληνα ή Γάλλο ή Ισπανό κλπ ή ό,τι είναι πραγματικά.

Βέβαια η Ευρώπη κατοικείται από διάφορα ιστορικά έθνη. Γνωρίζουμε επίσης, πως το γνωστό κοινωνικοοικονομικό ρεύμα το γνωστό ως παγκοσμιοποίηση επιχειρεί να πολτοποιήσει σε μια μάζα απλών καταναλωτών τους ανθρώπους χωρών και χωρών. Προωθημένος πυλώνας της παγκοσμιοποίησης έγινε η ΕΕ. Προσφάτως σε διάφορα κράτη της ΕΕ. αναφαίνονται αντιστάσεις στους παγκοσμιοποιητές ή γκλομπαλιστές. Αυτό τρομάζει τους γκλομπαλιστές, γι’ αυτό τις αντιστάσεις αυτές τις χαρακτηρίζουν ως ακροδεξιές, ως έκφραση λαϊκισμού, ομοφοβικές, ακόμα κι ως φασιστικές. Πρόκειται για μια προπαγάνδα, που καλλιεργεί το φόβο.

Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ενός ευρωβουλευτή είναι 4,76 των έγκυρων ψηφοδελτίων (εξαιρούνται τα λευκά, τα άκυρα και βεβαίως η αποχή).   Μπορεί βέβαια ένα κόμμα και με μικρότερο ποσοστό να εκλέξει ευρωβουλευτή από τα υπόλοιπα στη δεύτερη ή τρίτη κατανομή. Και αυτό με την προϋπόθεση να έχει λάβει τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ζήσαμε μέρες τώρα μια προεκλογική ατμόσφαιρα, με μια αδιαφορία έως βουβαμάρα του κόσμου και τις κοκορομαχίες των πολιτικών εκπροσώπων ιδιαίτερα στα ΜΜΕ για προσωπικές “life style” διαφορές και όχι για ουσίας θέματα όπως το οικονομικό χρέος της χώρας τα οικονομικά γενικώς , τα σύννεφα πολέμου, που μας πλησιάζουν, τα εθνικά θέματα.

Βέβαια στις εκλογές της 9ης Ιουνίου δεν εκλέγεται κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η ΝΔ χάρη στον εκλογικό νόμο έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, όχι όμως στο εκλογικό σώμα. Αν αποδυναμωθεί η ΝΔ σ’ αυτές τις ευρωεκλογές, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τα ήδη επώδυνα μέτρα, τις αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις της. Και επίσης θα αναγκασθεί να είναι λιγότερο υποχωρητική με την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, τα Σκόπια, την Αλβανία, αλλά και στο Κυπριακό.

Αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεγάλα ή μικρά, που εξακολουθούν να στηρίζουν την αποκαλούμενη ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ανεξαρτήτως των συνέπειών της, αν αποδυναμωθούν, ίσως να προσέξουν τον προσανατολισμό τους, Γιατί ευθύνονται για την υποδούλωση της χώρας μας στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αδιαφορούν, αν δεν επιδιώκουν τη δημογραφική κατάρρευση των Ελλήνων και την αντικατάστασή με μετανάστες, ανέχονται τη διάλυση των ηθικών και πολιτιστικών αξιών του έθνους, προκειμένου να χαθεί η ελληνική ταυτότητα στο όνομα της δήθεν ευρωπαϊκής.

Και ολοκληρώνουμε τις κάποιες απόψεις ενόψει των αυριανών ευρωεκλογών με κάτι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας: Όταν από την ΕΕ μας έφεραν τα μνημόνια, μας είπαν ότι ΕΕ ήρθε, για να διασώσει την Ελλάδα. Σήμερα όλοι τους ομολογούν , ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε, για να διασωθεί το ευρώ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΕ. Και βέβαια πρέπει να συνεχίσει να θυσιάζεται μαζί με τα υπόλοιπα κράτη και τους λαούς της ΕΕ , γιατί η υπερεθνική ελίτ πρέπει να νικήσει στον νέο παγκόσμιο πόλεμο που η ίδια, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προωθούν με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο.

Σ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε:: Τι προέχει το συμφέρον της ΕΕ ή το συμφέρον της Ελλάδας; Ανάμεσα στις 31 πολιτικές δυνάμεις, που διεκδικούν την ψήφο μας στις ευρωεκλογές είναι και το ΕΠΑΜ ( Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο). Το ΕΠΑΜ όλα αυτά τα χρόνια, από τη δημιουργία του το 2011 επιμένει πρώτα η Ελλάδα. Μας εφιστά την προσοχή να πάρουμε θέση και να μη δώσουμε την ευκαιρία στους «άκριτα φιλοευρωπαϊστές» να μας θυσιάσουν στο νέο παγκόσμιο ολοκαύτωμα, που μας ετοιμάζουν. Αξίζει λοιπόν να μη δείξουμε αδιαφορία και να μη απέχουμε από τι εκλογές.

Ψήφο λοιπόν στο ΕΠΑΜ, ψήφο πρώτα στην Ελλάδα. Γυρίζουμε την πλάτη μας σε κάθε δεξιό γκλομπαλιστή και αριστερό εθνομηδενιστή.

* Ο Γιώργος Βαζάκας  είναι μέλος του ΕΠΑΜ ( Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο)