Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ακαδημαϊκής και ερευνητικής δραστηριότητας, στο Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, πραγματοποιήθηκε το 3ο Trophy Meetup για το 2024, στο κεντρικό Αμφιθέατρο του Τμήματος στην Κατερίνη. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά στο πλαίσιο του TrophyΤροφή 2024, είχε στόχο να αναδείξει την άμεση σύνδεση του περιβάλλοντος με τον πρωτογενή τομέα και το τρόφιμο. Τα Trophy Meet-ups, που διοργανώνονται φέτος για τρίτη χρονιά, στοχεύουν στην ανάπτυξη διαλόγου για την αγροδιατροφική καινοτομία και τεχνολογία στην Ελλάδα. Tα Trophy Meet-ups αναδεικνύουν τις ευκαιρίες, τις τάσεις, τις βέλτιστες πρακτικές, καθώς και τις προοπτικές του κλάδου της αγροδιατροφής, σε συνεργασία με εταιρίες της αγοράς, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 130 συμμετοχές, συμπεριλαμβάνοντας το οικοσύστημα που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα. Συμμετείχαν φοιτητές και ερευνητές από Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς φορείς της Β. Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων. Οι συμμετέχοντες του 3ου Trophy Meet-up, παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, από καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (ΔΕΑ) και από εκπροσώπους επιχειρήσεων, που αφορούσαν τις νέες τεχνολογίες αιχμής στα Agrologistics, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα εφοδιαστικών αλυσίδων του αγροδιατροφικού κλάδου.
Η εκδήλωση είχε ως κεντρική θεματική ενότητα την «Τεχνολογική καινοτομία στον κλάδο των Agrologistics». Στην πρώτη υποενότητα συμμετείχε ο κ. Ροδόπουλος Νίκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OnLine Data A.E., ενώ ακολούθησε το πάνελ συζήτησης με θέμα «Νέες τεχνολογίες αιχμής στα Agrologistics» με τους κ.κ. Τριανταφύλλου Δημήτριο, Καθηγητή Τμήματος ΔΕΑ, Φωλίνα Δημήτριο, Καθηγητή Τμήματος ΔΕΑ, Κωσταβέλη Ιωάννη, Επίκουρο καθηγητή Τμήματος ΔΕΑ, Γρηγορόπουλο Διονύση, Πρόεδρο Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics - Διευθύνων Σύμβουλο LogisticsWay και τον Ντούρο Δημήτρη, Πρόεδρο του Α.Σ. Ράχης Πιερίας "Ο 'Αγιος Λουκάς".
Στη δεύτερη υποενότητα ο κ. Αηδόνης Δημήτριος, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, έθεσε τις προκλήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και συντόνισε το πάνελ συζήτησης με θέμα «Περιβαλλοντικό αποτύπωμα εφοδιαστικών αλυσίδων του αγροδιατροφικού κλάδου», όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Αχίλλας Χαρίσιος, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος ΔΕΑ, Λιούτας Ευάγγελος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος ΔΕΑ, Λάμπρου Τάσος, CEO Καραντινός A.E. & Jimmy’s Fruits και Μανωλόπουλος Βαγγέλης, CFO Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου Α.Β.Ε.Ε.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε σύντομο εργαστήριο παραγωγής επιχειρηματικών ιδεών και καινοτομίας με βάση τις θεματικές που συζητήθηκαν, παρουσίασαν τις ιδέες και τα project τους, ενώ είχαν και ευκαιρίες δικτύωσης. Μετά από ψηφοφορία προέκυψε η καλύτερη ομάδα-ιδέα, η οποία θα διαγωνισθεί με τις υπόλοιπες ομάδες που θα προκύψουν από τα Trophy Meet-ups για την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας για το 2024. Η νικήτρια ομάδα παρουσίασε την επιχειρηματική της ιδέα στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας (5th Olympus ICSC 2024) που διοργάνωσε το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Η δράση υποστηρίχτηκε από το Envolve Entrepreneurship και χορηγοί σε είδος ήταν η εταιρία efood, το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ) και η εταιρία Νήσος. Ιδρυτικός Δωρητής του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Από το 2018, έχει ωφελήσει πάνω από 30.000 νέες και νέους, υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει εγκρίνει περισσότερα από $3.7 δισεκατομμύρια, μέσω 5.400 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 134 χώρες ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.
Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.