Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

«Όταν ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι».

Η "επίθεση" στο ελληνικό κτηματολόγιο και το πρόσφατο «ψηφιακό black out» που δημιούργησε προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύουν περίτρανα ότι κανείς και τίποτα δεν είναι ασφαλές σε αυτόν τον "υπέροχο" ψηφιακό κόσμο που μετά μανίας οι κυβερνήσεις (θα έλειπε η δικιά μας;) μας βάζουν με το ζόρι.

Μες την τρελή χαρά, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, βάζουν ταυτότητες και διπλώματα στα κινητά τους, πληρώνουν με αυτά λογαριασμούς, χρησιμοποιούν τις πλαστικές κάρτες ακόμα και για μία τσίχλα και δηλώνουν ενθουσιασμένοι που δεν κουβαλάνε χρήματα μαζί τους. Τα έχουν όλα μέσα στο κινητό τους, μόνο που δεν γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα τα προσωπικά τους δεδομένα που με τόση ευκολία τα μοιράζονται παντού μπορούν να καταλήξουν στα χέρια ή καλύτερα στον υπολογιστή οποιουδήποτε με ότι συνέπειες όλα αυτά μπορεί να έχουν για την ζωή τους.

Ψηφιακές εφαρμογές (συνήθως με ξενόγλωσσους φανταχτερούς τίτλους), ξεφυτρώνουν σαν τα αγριόχορτα καλώντας μας (για την ακρίβεια διατάζοντας μας, μιας που ολοένα και συχνότερα γίνονται υποχρεωτικές) να διεκπαιρεώσουμε μέσω αυτών, ότι υποθέσεις έχουμε με το κράτος αλλά και στην καθημερινότητα μας, με αγορές και διάφορες πληρωμές.

Το τυρί στην φάκα είναι η ευκολία που μας προσφέρουν στις συναλλαγές μας, το αποτέλεσμα όμως είναι η ψηφιακή υποδούλωση μας και η έκθεση μας σε κίνδυνο, γιατί από την στιγμή που θα πατήσεις το "enter" στο κινητό ή τον υπολογιστή σου, ή δώσεις πρόσβαση στα στοιχεία σου σε οποιαδήποτε εφαρμογή, τα προσωπικά σου δεδομένα "ταξιδεύουν" παντού, από την πόλη που κατοικείς έως ας πούμε π.χ. σε έναν υπολογιστή στις ΗΠΑ, στην Κίνα ή ακόμα και στα νησιά Κέιμαν! Εξαρτάται που βρίσκεται ο μυστηριώδης χάκερ που έβαλε στο μάτι τα προσωπικά σου στοιχεία.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις ψηφιακές εφαρμογές, τόσο περισσότερο, πρώτον η κυβέρνηση γνωρίζει τα πάντα για εμάς και μπορεί όποτε θέλει με τεράστια ευκολία να μας "τερματίσει", να μας "εξαφανίσει" π.χ. μπλοκάροντας τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθοδοσίες, κ.α. και δεύτερον γινόμαστε έρμαιο ευφυέστατων απατεώνων που για πλάκα μπορούν να μπουν στα κινητά και τους υπολογιστές μας και να κάνουν τα πάντα.

Μην γελιέστε, δεν υπάρχει καμία προστασία. Αν θέλεις κάποιος να παραβιάσει την ιδιωτικότητα μας, μπορεί να το κάνει με απίστευτη ευκολία. Τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Και αν λέμε, τα διάφορα πρωτόκολλα ασφαλείας αυτών των εφαρμογών θα σταματήσουν τον πρώτο, τον δεύτερο ή τον τρίτο απατεώνα, δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τους επόμενους. Γιατί όσο εξελίσσονται τεχνολογικά όλες αυτές οι εφαρμογές, άλλο τόσο εξελίσσονται και οι χάκερς. Τι νομίζεται, ότι οι χάκερ κάνουν διακοπές σε νησιά και παραλίες. Θα κάνουν, όταν σας πάρουν ότι μπορούν. Μέχρι τότε "αναβαθμίζονται" και αυτοί.

Για να δείτε την προχειρότητα με την οποία όλες αυτές οι εφαρμογές γίνονται τουλάχιστον εδώ στην πατρίδα μας, διαβάστε τι δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου για το πρόσφατο "ψηφιακό black out": «η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα, και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα.» Μπορεί λοιπόν να τους έχει κανείς εμπιστοσύνη; Να πούμε για την τελευταία επίθεση χάκερ στο ελληνικό κτηματολόγιο; 

Η πρόσφατη επίθεση ανέδειξε μεγάλα κενά ασφαλείας στα ψηφιακά συστήματα σημαντικών υποδομών της πατρίδας μας, όπως είναι το Κτηματολόγιο, στη βάση δεδομένων του οποίου υπάρχουν όλα τα στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και τα δεδομένα των ιδιοκτητών της.

Να πούμε παλαιότερα για τα ΕΛΤΑ; Όπου χάθηκαν τα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών; Δεν ακούμε κάθε τρεις και λίγο για διάφορες κυβερνοεπιθέσεις;

Για αυτό λοιπόν να πάψουμε να βλέπουμε ότι ψηφιακή ευκολία μας προσφέρει η κυβέρνηση, όπως οι ινδιάνοι έβλεπαν τις χάντρες και τα καθρεφτάκια, να σταματήσουμε να "θεοποιούμε" οποιαδήποτε εφαρμογή στο gov, opengov, digital και πάει λέγοντας, και να δούμε το μετά όχι το τώρα.

Θυμάστε που μας έλεγαν ότι με το πλαστικό χρήμα (πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες) θα παταχτεί η φοροδιαφυγή και θα πέσουν οι τιμές; Είδατε εσείς καμία πτώση των τιμών; Μάλιστα μας έλεγαν ότι με το πλαστικό χρήμα θα τερμάτιζαν το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και θα είχαμε φθηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο! Όσο είδατε εσείς να έπεσαν οι τιμές στα καύσιμα, άλλο τόσο το είδαμε και εμείς. Πρέπει να απαιτήσουμε να τερματιστούν οι περιορισμοί στο φυσικό χρήμα και όποιος θέλει να χρησιμοποιεί την κάρτα του μετά από όλα αυτά, ας το κάνει!

Η επιστροφή στο παρελθόν, με την γνώση όμως του σήμερα και την διόρθωση οποιονδήποτε "στρεβλώσεων" που όντως υπήρχαν, είναι βασική προϋπόθεση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. 

Οι παππούδες μας έλεγαν: «όταν ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι». Κάτι ήξεραν!

* Φωτογραφία από congerdesign από το Pixabay