Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Το 6o Γυμνάσιο Κατερίνης στην Τενερίφη.

Το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης από τις 30/6- 6/7/2024 συμμετείχε σε μια επιμορφωτική δράση...

στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus + μαθητικής κινητικότητας ΚΑ122 με τίτλο :’’Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα . Λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά……(Frank Zappa).Διευρύνουμε τους ορίζοντές μας , αποκτούμε ανοιχτή σκέψη, λύνουμε συγκρούσεις, γινόμαστε καλύτεροι εκπαιδευτικοί με χαρούμενους μαθητές’’. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Αναγνώστου Ηλίας ΠΕ11, Μαντονίτσα Ευδοκία ΠΕ02, Σεϊτανίδου Φωτεινή ΠΕ02 μαζί με εκπαιδευτικούς από Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ισπανία.

Συγκεκριμένα, όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα υπαίθριας εκπαίδευσης ‘’ένας νέος τρόπος διδασκαλίας των μαθητών ‘’ παρακολούθησαν στο Πουέρτο ντε λα Κρουζ – όπου και διέμεναν σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον – μαθήματα έξω από την τάξη.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκτήθηκαν δεξιότητες και εργαλεία για να οδηγήσουν σε μια σειρά από ομαδικές ασκήσεις, εφαρμόστηκαν παιχνίδια επίλυσης προβλημάτων , βιωματικές δραστηριότητες στη φύση, σε τοπικά πάρκα και σε αστικά περιβάλλοντα. Συνειδητοποίησαν όλοι ότι η υπαίθρια εκπαίδευση βοηθά τους μαθητές να εναρμονιστούν με το περιβάλλον τους και ν’ αποκτήσουν μια εκτίμηση για το φυσικό κόσμο που συμβάλλει στην προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, επισκέφτηκαν άλλες περιοχές, περιηγήθηκαν με τα πόδια παίρνοντας πληροφορίες για το χώρο και την πόλη, πήραν μέρος σε δραστηριότητες δικτύωσης στοχεύοντας στην πολιτιστική εμβάπτιση της ομάδας και συνειδητοποίησαν την αξία της υπαίθριας εκπαίδευσης για την προσωπική , κοινωνική , σχεσιακή τους ανάπτυξη. Τέλος, κατανόησαν τη σχέση μεταξύ της μη τυπικής εκπαίδευσης και υπαίθριας διδασκαλίας, αντάλλαξαν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη διδασκαλία.

Τα οφέλη…… πολλά και το βασικότερο: όλοι οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον εαυτό τους και τους άλλους και βρέθηκαν κοντά στη φύση ανοίγοντας άλλους δρόμους επικοινωνίας με τους μαθητές. Το πρόγραμμα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο δείπνο, τελετή πιστοποίησης και συγκέντρωση υποστηρικτικού υλικού.