Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Πέλεκας, το ξεχασμένο ποτάμι της Κατερίνης. (Φωτογραφίες)

Ξεχασμένο από τους "άρχοντες" του τόπου μας.

Μια μεγάλη ευκαιρία χάνεται για την Κατερίνη, με την μη αξιοποίηση του μοναδικού (εντός του αστικού ιστού) ποταμιού που έχουμε. Όσες πόλεις έχουν ποτάμια τα έχουν αξιοποιήσει και έχουν επενδύσει αρκετά στις όχθες τους και όχι μόνο. Στην Κατερίνη, το σκεφτόμαστε ακόμα, αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποιος στην τοπική αυτοδιοίκηση που να σκέφτεται την αξιοποίηση του Πέλεκα (Λεύκος).

Επίσης αναξιοποίητος παραμένει και ο περιφερειακός δρόμος του Πέλεκα, αφού η χρήση του γίνεται από ελάχιστα αυτοκίνητα. Θα μπορούσε μ'  έναν προσεκτικότερο σχεδιασμό να προσφέρει μία επιπλέον εναλλακτική στην αντιμετώπιση της κίνησης στην Κατερίνη. Ο περιφερειακός του Πέλεκα ξεκινά κάπου λίγο μετά από τον ΟΑΕΔ (στον δρόμο προς τη Νέα Έφεσο) και καταλήγει κάπου λίγο πριν από το Β΄ ΔΑΚ. Αν αποκατασταθεί το κομμάτι του δρόμου που έχει κλείσει λόγω των καταστροφών του 2017 τότε θα είναι πιο λειτουργικός για τους οδηγούς.

Μιλάμε για τον ποταμό Πέλεκα και το πώς μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνική ζωή της Κατερίνης, αλλά και πώς η αξιοποίηση του θα ανεβάσει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων της περιοχής γύρω από το ποτάμι. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που επιλέγουν την περιοχή του Πέλεκα για περπάτημα, ποδηλασία, άθληση, βόλτα με τα παιδιά τους, κ.α.

Ορόσημο για την περιοχή οι καταστροφές από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2017, που παραμένουν ορατές και επηρεάζουν την ζωή των κατοίκων μέχρι και σήμερα, 7 χρόνια μετά. Παραμένει κλειστό ένα κομμάτι του δρόμου λόγω των κατολισθήσεων που συνέβησαν τότε, με τα αυτοκίνητα να αναγκάζονται να κάνουν παράκαμψη μέσα από κατοικημένη περιοχή (Ηλιουπόλεως-Περικλέως) με ότι συνεπάγεται αυτό, όπως κίνδυνος για τα παιδιά που παίζουν και για τους πεζούς, φασαρία, καυσαέρια, κ.α.

Παραμένει όμως η αγωνία και ο φόβος για τους κατοίκους της "πρώτης γραμμής", τις οικογένειες που κατοικούν ακριβώς μπροστά στο σημείο όπου είχαμε τις κατολισθήσεις, που όποτε αγριεύει ο καιρός θυμούνται τις δύσκολες στιγμές του 2017.

«Προεκλογικά, έρχονται υποψήφιοι και μας λένε ότι θα γίνουν έργα, ότι δεν θα μας ξεχάσουν όταν εκλεγούν και μετά... εξαφανίζονται!» μας είπε κάτοικος που μένει εκεί. Και δεν έχει άδικο ο άνθρωπος. 7 χρόνια δεν έχουμε δει και εμείς τίποτα το ιδιαίτερο να έχει γίνει.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το κομμάτι του δρόμου που έχει προβλήματα. Σε πάρα πολλά σημεία της διαδρομής η κατάσταση είναι απελπιστική και επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών. "Κομμένοι" ποδηλατόδρομοι που σε οδηγούν στον γκρεμό, σπασμένα στηθαία, ακάλυπτες σχάρες που κινδυνεύεις να πέσεις μέσα τους, τεράστιες λακκούβες και τρύπες, κατεστραμμένοι πεζόδρομοι, μπάζα και άλλα πολλά που μπορούν να μετατρέψουν μια ανέμελη βόλτα σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Κατερίνης; Καταρχήν αποκατάσταση των καταστροφών της κακοκαιρίας του 2017. Και στη συνέχεια μία σειρά ενεργειών που θα αναβάθμιζε την περιοχή. Καθαρισμός του ποταμιού και της όχθης του (και από τις δύο πλευρές). Αποκατάσταση του ποδηλατόδρομου, του πεζόδρομου, των στηθαίων, των κιγκλιδωμάτων. Δημιουργία μικρών πάρκων στην περιοχή, αναψυκτηρίων, παιδικές χαρές. Υποδομές, όπως πάρκινγκ για αυτοκίνητα και ποδήλατα, βρύσες, κιόσκια, παγκάκια. Εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρο, ακόμη και θερινό κινηματογράφο.

Εντάξει θα πείτε, κοστίζουν όλα αυτά, που θα βρει τα χρήματα ο Δήμος Κατερίνης; Φίλες και φίλοι, αυτό δεν είναι δική μας δουλειά! Αυτοί έβαλαν υποψηφιότητα και εκλέχθηκαν. Αυτοί μας έλεγαν ότι "όραμα" τους ήταν να κάνουν την Κατερίνη ομορφότερη! Ε, ας την κάνουν λοιπόν! Το που θα βρουν τα χρήματα είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα. Κάποια στιγμή αυτή η "καραμέλα" που θα βρουν τα χρήματα να φτιάξουν δρόμους, ποδηλατόδρομους, γήπεδα, κ.α. πρέπει να σταματήσει! Κανείς δεν τους "απήγαγε" και τους έβαλε στην διοίκηση του Δήμου, της Περιφέρειας, της Βουλής και αλλού! Μόνοι τους το επέλεξαν. Εμείς αναδεικνύουμε τα προβλήματα και κάνουμε προτάσεις. Αν ήταν να τους πούμε που θα βρουν τα χρήματα, θα γινόμασταν εμείς Δήμαρχοι και βουλευτές!

Όπως πρέπει να σταματήσει και η "καραμέλα" ότι παρέλαβαν καμμένη γη και ότι φταίνε οι προηγούμενοι, οι παραπροηγούμενοι και βάλε! Πάντα φταίνε οι άλλοι. Και με το καλημέρα να αυξάνουν τους φόρους! Δεν ήξεραν πριν αναλάβουν, τι συμβαίνει; Δηλαδή το "όραμα" τους είναι να γίνουν και αυτοί κάποτε με τη σειρά τους οι "άλλοι" και όχι να προσφέρουν έργο στην τοπική κοινωνία; Τότε ας το κλείσουμε το "μαγαζί". Ποιο το νόημα να κάνουμε εκλογές; Αφού δεν θα γίνεται τίποτα και πάντα θα φταίνε οι άλλοι!

Η Κατερίνη χρειάζεται έργα! Και έχει να δει έργα πολύ μα πάρα πολύ καιρό. Έργα που θα προσθέσουν υπεραξία στη πόλη, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας και όχι "πανηγυράκια" (δεν αναφερόμαστε στην Εμποροπανήγυρη) και ανέξοδες εκδηλώσεις. Καλά είναι και αυτά δεν λέμε, αλλά αφού έχεις δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες τις οποίες έχει ανάγκη η πόλη. Όπως, γήπεδα, αθλητικές υποδομές, δρόμους, ποδηλατόδρομους, το ποτάμι που είναι το θέμα μας, την αξιοποίηση του παραλιακού και ορεινού μετώπου, κ.α.


➤ Επιστροφή πάλι στο θέμα μας και δείτε παρακάτω χαρακτηριστικές φωτογραφίες της περιοχής του Πέλεκα (15/09/2024):


























➤ Το σημείο του Πέλεκα που είχαμε τις καταστροφές του 2017 και έχει κλείσει από τότε ο δρόμος:










➤ Κάποιοι κάτοικοι φύτεψαν δέντρα στην όχθη του Πέλεκα για να συγκρατήσουν το χώμα:


➤ Κάποιοι άλλοι έχουν έτοιμη την βάρκα σε περίπτωση κακοκαιρίας και ας είναι αχρείαστη:



➤ Επικίνδυνα σημεία διάβασης της περιοχής:






➤ Σκαλοπάτια που δεν οδηγούν πουθενά:




➤ Μπάζα:









➤ Ακόμη και ντουζιέρα είδαμε μέσα στο ποτάμι:


➤ Ακόμη και μηχανάκι:



➤ Κάποιες (γιατί είναι πολλές) ακαθάριστες σχάρες και χωρίς καπάκια:





➤ Και επειδή κάποτε τα Πιέρια Όρη κινδύνευαν από τα τσιμεντένια "τέρατα", το παρακάτω σύνθημα μας το θυμίζει πάντα όταν διασχίζουμε την περιοχή του Πέλεκα: