Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Τα βλήματα...

Ένα εκατομμύριο βλήματα ζητά από τις χώρες της η ΕΕ να στείλουν στην Ουκρανία. 

Μαζί με όπλα, πυραύλους και οπλικά συστήματα τόσο των χωρών της ΕΕ, όσο και της Ελλάδας. Ενώ ζητά και ετήσια στρατιωτική υποστήριξη τουλάχιστον στο 0,25% του ΑΕΠ τους. Επίσης ζητά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να συνεχιστούν και να επεκταθούν και κατά της Λευκορωσίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, της Κίνας και σε όσες χώρες βοηθούν την Ρωσία, και την δήμευση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να αποζημιωθεί η Ουκρανία

Υπέρ της πρότασης της ΕΕ ψήφισαν 425, 131 κατά και υπήρχαν 63 αποχές. Από ελληνικής πλευράς, αρκετοί ήταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν υπέρ, ενώ οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων είτε απείχαν, είτε ψήφισαν κατά. Δυστυχώς αυτοί οι ακριβοπληρωμένοι ευρωβουλευτές ψηφίζουν ενάντια στην θέληση των λαών και αποφασίζουν για την τύχη όλων μας.

Τους Έλληνες ευρωβουλευτές που στην ουσία ψήφισαν υπέρ της συνέχισης ενός πολέμου με χιλιάδες νέους ανθρώπους νεκρούς, και την διατήρηση της απειλής ενός πυρηνικού ολέθρου πάνω από τα κεφάλια μας, τους έστειλαν με την ψήφο τους στην ΕΕ, Έλληνες ψηφοφόροι. Σαν εσένα που μας διαβάζεις τώρα από το κινητό σου, σαν εκείνον, σαν τον άλλον... Μπράβο λοιπόν στους συμπατριώτες μας!

Πάντως, όσο και να ψάξουμε, ανάλογο ψήφισμα και κυρώσεις για την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, δεν θα βρούμε. Όπως και για την γενοκτονία των παλαιστινίων από το Ισραήλ.


➤ Το ψήφισμα της ΕΕ:

Σε ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές θέλουν οι χώρες της ΕΕ να άρουν τους τρέχοντες περιορισμούς που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, αναφέρει ότι χωρίς την άρση των υφιστάμενων περιορισμών, η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις στον πληθυσμό και τις υποδομές της.

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους κινδυνεύουν να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα και εκφράζει τη λύπη του για τη μείωση του όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τις χώρες της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους τον Μάρτιο του 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο πυρομαχικά στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αεράμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS. Επαναλαμβάνουν επίσης τη θέση τους ότι όλες οι χώρες της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει συλλογικά και μεμονωμένα να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία στρατιωτικά τουλάχιστον στο 0,25% του ΑΕΠ τους.

Οι κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να διατηρηθούν και να επεκταθούν

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την πολιτική κυρώσεων του Συμβουλίου κατά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και χωρών και οντοτήτων εκτός ΕΕ που παρέχουν στη Ρωσία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την πρόσφατη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία και ζητούν ενίσχυση των κυρώσεων τόσο κατά της Τεχεράνης όσο και της Βόρειας Κορέας για τη συμμετοχή τους στη στήριξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θέλουν επίσης να δουν περισσότερα άτομα και οντότητες της Κίνας να προστίθενται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, καθώς και σκληρότερα μέτρα για τη συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος της παράκαμψης των κυρώσεων από εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ, τρίτα μέρη και χώρες εκτός ΕΕ.

Δήμευση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για την καταστροφή

Ενώ καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εργαστούν ενεργά για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής διεθνούς υποστήριξης για την Ουκρανία και τον εντοπισμό ειρηνικής λύσης στον πόλεμο, οι ευρωβουλευτές λένε ότι κάθε ψήφισμα πρέπει να βασίζεται στον πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούν επίσης τη λογοδοσία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και τις αποζημιώσεις και άλλες πληρωμές από τη Μόσχα ως βασικές πτυχές οποιασδήποτε λύσης. Για το σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ και οι ομοϊδεάτες εταίροι να θεσπίσουν ένα υγιές νομικό καθεστώς για τη δήμευση των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που δέσμευσε η ΕΕ ως μέρος των προσπαθειών να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τη μαζική ζημία που υπέστη.

* Image by Amber Clay from Pixabay