Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ζητούν ποσοστά από τις κλήσεις.

5% ποσοστό από τις κλήσεις της τροχαίας θέλουν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης – ΕΑΥΘΕΣ προτείνει: «το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα αποδίδεται ποσοστό 5% από τις βεβαιωμένες τροχονομικές παραβάσεις. Τα συγκεντρωθέντα ποσά στο τέλος κάθε έτους, θα κατανέμονται αναλογικά και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τα παραπάνω καθήκοντα.»

Με αυτόν τον τρόπο οι αστυνομικοί υποστηρίζουν: «ότι θα εξασφαλιστούν πόροι αποκλειστικά για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του αστυνομικού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν πόροι από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου μας, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να διατεθούν προς αύξηση των οικονομικών απολαβών των αστυνομικών.»

➤ Σχόλιο: Ότι οι αστυνομικοί εκτελούν σημαντικό έργο, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Διακινδυνεύουν σε αρκετές περιπτώσεις την ζωή τους για την ασφάλεια μας. Και είναι κακοπληρωμένοι. Το κράτος πρέπει και έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια, να αυξήσει τις αποδοχές τους, όπως και τις αποδοχές όλων των Ελλήνων εργαζομένων. Είμαστε μαζί με τους αστυνομικούς στο αγώνα τους για καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας όπως όλων των εργαζομένων. Τελεία και παύλα!

Το να ζητάει όμως ένας κλάδος εργαζομένων στο δημόσιο, ποσοστό επειδή κάνει την δουλειά του, είναι άλλο πράγμα. Τίθενται πολλά θέματα. Ποιος διασφαλίζει την προστασία των πολιτών, από ενδεχόμενες "υπερβάσεις" και υπερβάλλον ζήλο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, από ελάχιστους πιστεύουμε υπαλλήλους που δεν θα κάνουν σωστά της εργασία τους; Και όταν θα έχουμε περιπτώσεις που ο πολίτης αμφισβητεί την απόφαση και την κλήση του αστυνομικού, τι θα γίνεται; Πώς θα πειστεί ο πολίτης ότι η παράβαση που του καταλογίστηκε είναι σωστή και ότι ο αστυνομικός δεν τον έγραψε για να πάρει ποσοστό; Και τι θα έχουμε τελικά; Ένα αστυνομικό σώμα που θα εκτελεί κατά γράμμα την δουλειά που του έχει ανατεθεί, ή ένα αστυνομικό σώμα που θα επιδιώκει να βρει παραβάσεις με το έτσι θέλω, για να παίρνει ποσοστά; Αυτό δεν θυμίζει αστυνομία, αλλά παραπέμπει σε άλλα επαγγέλματα.

Και γιατί να μην ζητήσουν ποσοστά εκτός της τροχαίας οι συνάδελφοι τους π.χ. που βρίσκονται στα γήπεδα; Να παίρνουν ποσοστά από τους οπαδούς που συλλαμβάνουν!

Γιατί να μην ζητήσουν οι δικαστικοί ποσοστά από τις ποινές που επιβάλλουν; Οι εφοριακοί; Οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες των Δήμων; Ή οι όποιοι δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται με ελέγχους και επιβολή προστίμων διοικητικών ή οικονομικών;

Καταλαβαίνετε σε τι θα μετατραπεί η κοινωνία μας; Οι δημόσιοι υπάλληλοι; Σε "κυνηγούς κεφαλών"!

Για να λειτουργήσει σωστά ένα κράτος και αρμονικά μία κοινωνία πολιτών, πρέπει να υπάρχουν νόμοι και συγκεκριμένες διαχωριστικές γραμμές διάκρισης της εξουσίας και των καθηκόντων της. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε τους μισούς πολίτες να κυνηγούν τους άλλους μισούς για να αυξήσουν το κέρδος τους είτε οικονομικό, είτε υλικοτεχνικό, είτε οτιδήποτε άλλο. Χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο!

Οι αστυνομικοί και όλοι οι δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι μαζί να απαιτήσουν ότι το καλύτερο για αυτούς και τις οικογένειες τους, μέσα από αγώνες, από πίεση στις κυβερνήσεις και κυρίως με σύμμαχο τους το δίκαιο. Θα είμαστε όλοι μαζί τους. 

Χρειαζόμαστε μία κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης και όχι μία κοινωνία ανθρωποφαγίας.

➤ Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης: eaythes.gr