Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Κάθε χρόνο χάνεται μια μεγάλη πόλη στην Ελλάδα. Τα αίτια και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και σε όχι πολλά χρόνια αργότερα, θα ψάχνουμε με τα κιάλια να βρούμε Έλληνες και Ελληνίδες.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα σημείωσαν και το 2023 μεγάλη μείωση, με τους θανάτους να παραμένουν σταθερά πολύ περισσότεροι και να δημιουργούν μία αρνητική προοπτική για το μέλλον της πατρίδας μας.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2023 ανήλθαν σε 71.455 (36.622 αγόρια και 34.833 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση κατά 6,1% σε σχέση με το 2022.

Οι θάνατοι, κατά το 2023, ανήλθαν σε 128.101 (64.898 άνδρες και 63.203 γυναίκες) καταγράφοντας μείωση κατά 9,0% σε σχέση με το 2022 που ήταν 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες). 

Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 248, αυξάνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,1 το 2022 σε 3,5 το 2023.

Από τις 185.523 γεννήσεις το χρόνο που είχαμε το 1932, πέσαμε το 2023 στις 71.455, ενώ η διαφορά γεννήσεων-θανάτων το 2023 είναι στις -56.646 Έλληνες και Ελληνίδες.

➤ Στην Πιερία το 2023 είχαμε 769 γεννήσεις και 1541 θανάτους, διπλάσιοι θάνατοι δηλαδή!

Μείωση είχαμε και στους γάμους το 2023 που ανήλθαν σε 40.351 (21.402 θρησκευτικοί και 18.949 πολιτικοί) μειωμένοι κατά 6,9% σε σχέση με το 2022, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 43.355. Ενώ τα διαζύγια το 2023 ανήλθαν σε 15.114 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το 2022 (14.477 διαζύγια).

Με εξαίρεση την περίοδο 2004-2010 (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή), όπου είχαμε μία σημαντική αύξηση των γεννήσεων (λόγω κάποιων μέτρων υποστήριξης των γεννήσεων), τα επόμενα χρόνια ήταν καταστροφικά για το δημογραφικό της πατρίδας μας.

Από το 2010 και μετά, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ μας έβαλαν με το ζόρι στα μνημόνια, ξεκίνησε η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας. 

Όσες κυβερνήσεις ανέλαβαν από τότε έως και σήμερα αποδείχτηκαν είτε ανίκανες, είτε άσχετες, είτε εχθρικές προς την οικογένεια και τα παιδιά. Συνεχόμενοι νόμοι και αποφάσεις κατά των οικογενειών με παιδιά (και ιδίως αυτών με πολλά παιδιά), μείωσαν το εισόδημα τους, ενώ επιδόματα και δικαιώματα είτε μειώθηκαν είτε καταργήθηκαν οριστικά.

Κυβερνήσεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, στηριζόμενες από διάφορα μικρά κόμματα που τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν σήμερα, με τις πολιτικές τους απαξίωσαν την οικογένεια, τα παιδιά και τους γάμους. Εκτός από την οικονομική καταστροφή, άλλαξαν το DNA και τα πιστεύω της ελληνικής κοινωνίας φέρνοντας (επιβάλλοντας για την ακρίβεια) ήθη και έθιμα ξένα προς τον ελληνικό πολιτισμό και την ψυχοσύνθεση της κοινωνίας μας.

Η ζημιά που έκαναν αυτά τα πολιτικά κόμματα φαίνεται δυστυχώς να είναι μη αναστρέψιμη και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί έστω να μετριαστούν λίγο τα αρνητικά της υπογεννητικότητας που είναι εδώ και απειλεί με εξαφάνιση την Ελλάδα.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Γενναίες αυξήσεις στα επιδόματα οικογενειών με παιδιά και ιδιαίτερα στις πολύτεκνες οικογένειες. Φοροαπαλλαγές, δωρεάν δάνεια και σπίτια, μοριοδοτήσεις, προσλήψεις, μεταθέσεις, μετεγγραφές, κ.α. θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται τα παιδιά τεκμήριο! Σε συνδυασμό με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με αξιοκρατία, με πτώση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, με ενίσχυση της εργασίας, θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι μία λύση.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο στο να δημιουργεί ψηφιακά "πορτοφόλια" και διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές (gov κ.α.), παρά στο να θέλει να κάνουν οι Έλληνες παιδιά. Κάποια στιγμή βέβαια θα έχουμε χιλιάδες εφαρμογές στο ίντερνετ για να "παίζουμε", αλλά δεν θα υπάρχουν Έλληνες και Ελληνίδες για να τις χρησιμοποιούν!

Επίσης αντί να ενισχυθεί, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η παραγωγή λιγνίτη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κ.α, η κυβέρνηση επιλέγει λύσεις χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα για το εισόδημα των οικογενειών, όπως την "εισβολή" στο ελληνικό έδαφος, ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που καταστρέφουν την γεωργία και την κτηνοτροφία. Δεν εκμεταλλευόμαστε τον ορυκτό και τον θαλάσσιο "πλούτο" της πατρίδας μας, δεν παράγουμε τίποτα και εισάγουμε τα πάντα.  Όλα αυτά φέρνουν ανεργία, ακρίβεια, απογοήτευση, μελαγχολία, κ.α. που αποθαρρύνουν τους νέους και τις νέες να παντρεύονται, πόσο μάλιστα να κάνουν παιδιά.

Βλέποντας τι κυβέρνηση και τι αντιπολίτευση έχουμε, το να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον τόσο προσωπικό όσο και της πατρίδας μας, ακούγεται σαν ένα χοντροκομμένο αστείο. Πολλές φορές η ανάκαμψη έρχεται μετά από μία μεγάλη καταστροφή. Η ιστορία μας το έχει αποδείξει αυτό. Αλλά ακόμα και εδώ δεν μας αφήνουν να "σπάσουμε" τα μούτρα μας, μήπως και βάλουμε μυαλό, μήπως και αλλάξουμε ρότα (πορεία, στάση ζωής), αλλά μας οδηγούν στην εξαφάνιση με το σταγονόμετρο, σιγά σιγά και μεθοδικά ώστε να μην αντιδράσουμε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι.

* Αναλυτικά με αριθμούς, στοιχεία και πίνακες, η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας εδώ: statistics.gr

* Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ