Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Να τα βάλουν από την δικιά τους τσέπη!

Υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών και του ποσοστού οικονομικής εισφοράς στο ΝΑΤΟ τάχθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και από ότι φαίνεται η πρόταση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για αύξηση στο 5% του ΑΕΠ (από 2%) τον βρίσκει σύμφωνο.

«Θα είναι πάνω από 2%» είπε ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή έχουν συμφωνήσει στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, απλά δεν έχουν καταλήξει στο ποσοστό.

Θα πρέπει να "ματώσουν" οι κοινωνίες για να μπορεί να τα  βγάζει πέρα το ΝΑΤΟ. Για να κάνει πολεμικά "παιχνίδια" και να ασκεί τρομοκρατία και πίεση σε όποιες χώρες γουστάρει. Και την ίδια στιγμή οι πολίτες να υποφέρουν και να έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ; Ποιος ο λόγος ύπαρξης του; Αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια απειλή. Η "καραμέλα" με την απειλή της Ρωσίας, έχει χάσει την γεύση της εδώ και πολλά χρόνια. Από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία και το είδαμε στην πράξη, με το ζόρι τα βγάζει πέρα με μία Ουκρανία, πόσο μάλιστα με όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ακόμα και πρόσφατα στη Συρία, τα μάζεψε και έφυγε τρέχοντας. Και θα τα βάλει με όλο τον κόσμο; Αυτές είναι ιστορίες με δράκους και πριγκίπισσες που λένε στα παιδιά.

Αν θέλουν οι "ηγέτες" των Ευρωπαϊκών χωρών και ο Πρωθυπουργός μας, να βάλουν από την τσέπη τους χρήματα και όχι από τις δικές μας.

➤ Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου των ηγετών, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Βορρά-Νότου στη Φινλανδική Λαπωνία:

«Κατά κοινή παραδοχή χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα και να κινηθούμε πιο έξυπνα στο πώς κατανέμουμε τα κονδύλια για την άμυνα, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις αμυντικές δαπάνες. Πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για όλους μας να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα.»

«Όπως επισημάνθηκε, είναι σαφές ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε πιο «έξυπνοι» όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε αυτά τα κονδύλια, πράγμα που σημαίνει καλύτερη διαλειτουργικότητα, κοινά πρότυπα, περισσότερη συνεργασία εντός της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία, όπως γνωρίζουμε, είναι σήμερα αρκετά κατακερματισμένη.»

«Ήμουν αρκετά ικανοποιημένος που σημειώσαμε πρόοδο όσον αφορά το να σκεφτόμαστε πέραν των τυπικών παραμέτρων, όχι μόνο για το πώς θα αυξήσουμε τις δικές μας εθνικές εισφορές, πώς θα ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα δεν επωφεληθήκαμε ποτέ από το μέρισμα ειρήνης μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου.»

«Τώρα, είναι οι οικονομίες του Νότου που αναπτύσσονται ταχύτερα, που επιδεικνύουν μεγάλη δημοσιονομική πειθαρχία. Όταν ζητάμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για αμυντικές δαπάνες, το εννοούμε πραγματικά. Πρόκειται για πραγματικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν τη συλλογική μας ασφάλεια.»

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα ζητήσει να αυξηθεί στο 5% του ΑΕΠ (από 2%) ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών NATO, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Εάν μου επιτρέπετε, να προσθέσω ότι αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το 2% πιθανόν ανήκει στο παρελθόν. Θα είναι πάνω από 2%, αλλά ας μην το προσδιορίσουμε, διότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις και σε εθνικό επίπεδο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργούμε εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. Ό,τι κάνουμε αφορά και, στην προκειμένη περίπτωση, τη θέση μας ως μέλη της ευρωζώνης. Συνεπώς, γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερα από το 2%, αλλά θα γίνει σαφές, όπως είπε ο Ulf, το ποιο είναι το ποσοστό στο οποίο θα συμφωνήσουμε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αφού διαβουλευτούμε με τον νέο Πρόεδρο.»

Πηγή: primeminister.gr