Στο πλαίσιο των «Φωτίων 2025», που οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης επιμορφωτική συνάντηση για τις/τους εκπαιδευτικούς που δήλωσαν συμμετοχή στην εθνογραφική εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «”Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε ήρωες έστω και για μια ημέρα”: Καταγράφοντας τον ηρωισμό στη σύγχρονη κοινωνία».
Η εκπαιδευτική δράση που υλοποιείται με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2025 και απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες όλων των σχολικών βαθμίδων και στους εκπαιδευτικούς που θα εμψυχώσουν τις ομάδες αυτές. Διοργανώνεται με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Πιερίας.
Επιμορφωτής στο σεμινάριο ήταν ο κ. Νικόλαος Γραίκος, Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κατερίνης, το 12ο και 19ο Δ.Σ. Κατερίνης, το Δ.Σ. Εξοχής-Κεραμιδίου, το Ιδιωτικό Σχολείο «Πλάτων» και το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης.
Στόχοι της δράσης είναι οι μαθήτριες/τές, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών τους, να διεξάγουν μικρές «εθνογραφικές» έρευνες, καταγράφοντας και παρουσιάζοντας με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης και επικοινωνίας (φωτογραφική κάμερα, βίντεο, εικαστική αναπαράσταση, δραματοποίηση, αφηγήσεις ζωής, podcasts, διαφόρων ειδών πολυτροπικά κείμενα, όπως αφίσες, εικονομηνύματα κ.ά.) τις εκδηλώσεις ή τα πρότυπα ηρωισμού που μπορούν να εντοπίσουν στην καθημερινότητά τους.
Η δράση συνάδει με τα αντίστοιχα Προγράμματα Σπουδών και μπορεί να συνδεθεί διαθεματικά με ποικίλα διδακτικά αντικείμενα, όπως Γλώσσα, Λογοτεχνία, Αισθητική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή κ.ά. συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Διασύνδεση μπορεί να γίνει και με το Πρόγραμμα Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», το οποίο πραγματοποιείται από φέτος στα σχολεία από το Υ.ΠΑΙ.Θ.
Με βάση τη σχετική βιβλιογραφία ανάπτυξης εκπαιδευτικών δράσεων που βασίζονται στην παιδαγωγική διάσταση της εθνογραφικής έρευνας πεδίου και στη μεθοδολογία της συμμετοχικής έρευνας δράσης (action research), οι προβλεπόμενες δραστηριότητες στοχεύουν στη συνεργατική και βιωματική προσέγγιση του θέματος και στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων.
Το επόμενο βήμα μετά το σεμινάριο είναι η οργάνωση των μαθητικών ομάδων στα σχολεία από τις εκπαιδευτικούς που δήλωσαν συμμετοχή και ο σχεδιασμός της δράσης ανάλογα με την ηλικία και τις ειδικότερες δεξιότητες των μαθητικών ομάδων. Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τις/τους μαθήτριες/τές τους μπορούν να επιλέξουν διάφορα είδη δράσεων, όπως δράσεις καταγραφής πράξεων ηρωισμού στο κοντινό οικογενειακό αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον και δράσεις ενεργούς παρέμβασης και ακτιβισμού στον κοινωνικό χώρο. Αφετηρία θα είναι η επεξεργασία της έννοιας του «ηρωισμού», ως διαδικασίας προσωπικού αλτρουισμού και αυθυπέρβασης, που χαρακτηρίζει όχι μόνο ανθρώπους που πραγματοποιούν εξέχουσες πράξεις ανδρείας, αλλά και τους ανθρώπους της καθημερινότητας, οι οποίοι είτε ασκούν κάποιο κοινωνικά επωφελές λειτούργημα (νοσοκόμας/ου, υπαλλήλων καθαριότητας, γιατρών, πυροσβεστών, ιερέων κ.ά.) είτε ασχολούνται με απλές και «ταπεινές» δραστηριότητες (φροντίδας ηλικιωμένων γονέων, προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.).
Με άλλα λόγια έμφαση θα δοθεί στην ανακάλυψη των «ηρώων της διπλανής πόρτας», οι οποίοι συνήθως παραμένουν αφανείς, σε σχέση με τα «πρότυπα» των διάσημων και καθιερωμένων ανθρώπων, που προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επηρεάζουν συνήθως τις/τους νέες/ους. Το γενικό μεθοδολογικό σχήμα που θα ακολουθηθεί είναι, αρχικά η έρευνα και η καταγραφή πράξεων ηρωισμού στο άμεσο ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και η επισήμανση προβληματικών κοινωνικών καταστάσεων που χρήζουν παρέμβασης. Στη συνέχεια θα γίνει η συλλογική επεξεργασία δεδομένων και η επιλογή του τρόπου δράσης και δημοσιοποίησης των δεδομένων στον ευρύτερο χώρο του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας. Η δράση θα ολοκληρωθεί με τον αναστοχασμό και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Στο τέλος του σχολικού έτους θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα παρουσίασης των εργασιών των μαθητικών ομάδων, στην οποία η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος θα απονείμει επαίνους συμμετοχής και συμβολικά «δώρα» προς τα σχολεία που συμμετείχαν.
Στο τέλος του σχολικού έτους θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα παρουσίασης των εργασιών των μαθητικών ομάδων, στην οποία η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος θα απονείμει επαίνους συμμετοχής και συμβολικά «δώρα» προς τα σχολεία που συμμετείχαν.