Νέα μελέτη του Ε.Φ.Ε.Τ. και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αξιολόγησε τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών στην περιεκτικότητα παλμιτικού οξέος σε αλμυρά αρτοσκευάσματα (π.χ. τυρόπιτες, σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες, πεϊνιρλί, αλμυρές μπουγάτσες), καθώς και στη συνεπακόλουθη πρόσληψή του από τον ελληνικό πληθυσμό.
Το παλμιτικό οξύ είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα κορεσμένα λιπαρά οξέα στη διατροφή των Ευρωπαίων και έχει συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Διαπιστώθηκε αύξηση της περιεκτικότητας του παλμιτικού οξέος στα περισσότερα από τα αλμυρά αρτοσκευάσματα μεταξύ των ετών 2015 και 2021. Τα προϊόντα που συνέβαλαν περισσότερο στην πρόσληψη παλμιτικού οξέος ήταν οι τυρόπιτες με ζύμη σφολιάτα, οι πίτες με κρέας (π.χ. λουκανικόπιτες) και οι τυρόπιτες κουρού. Άτομα που είχαν διαγνωστεί με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία εμφάνισαν αυξημένη διαιτητική πρόσληψη παλμιτικού οξέος, κυρίως από κατανάλωση τυρόπιτων με ζύμη σφολιάτας.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ: https://doi.org/10.1007/s00394-025-03659-0
* Image by Buy me a coffee, please Buy me a coffee, please from Pixabay
Το παλμιτικό οξύ είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα κορεσμένα λιπαρά οξέα στη διατροφή των Ευρωπαίων και έχει συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Διαπιστώθηκε αύξηση της περιεκτικότητας του παλμιτικού οξέος στα περισσότερα από τα αλμυρά αρτοσκευάσματα μεταξύ των ετών 2015 και 2021. Τα προϊόντα που συνέβαλαν περισσότερο στην πρόσληψη παλμιτικού οξέος ήταν οι τυρόπιτες με ζύμη σφολιάτα, οι πίτες με κρέας (π.χ. λουκανικόπιτες) και οι τυρόπιτες κουρού. Άτομα που είχαν διαγνωστεί με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία εμφάνισαν αυξημένη διαιτητική πρόσληψη παλμιτικού οξέος, κυρίως από κατανάλωση τυρόπιτων με ζύμη σφολιάτας.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ: https://doi.org/10.1007/s00394-025-03659-0
Πηγή: ΕΦΕΤ