Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

Συνελήφθησαν 2 άτομα που διέπρατταν συστηματικά κλοπές εξωλέμβιων κινητήρων από σκάφη θαλάσσης. Εξιχνιάστηκαν 69 περιπτώσεις κλοπών.













Την τριετία 2023 -2025 διέπραξαν 69 κλοπές σε περιοχές της Χαλκιδικής, αφαιρώντας κυρίως τους εξωλέμβιους κινητήρες σκαφών. Η συνολική τους λεία ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η πολύμηνη και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πολυγύρου, είχε ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση 69 κλοπών από σκάφη θαλάσσης, που έγιναν την τριετία 2023 - 2025 σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί άνδρες σε περιοχή της Χαλκιδικής, για τα αδικήματα της διακεκριμένης κλοπής και της εγκληματικής οργάνωσης.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται για τα ίδια αδικήματα και ένας ημεδαπός συνεργός τους, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι άνδρες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών κυρίως εξωλέμβιων κινητήρων σκαφών αναψυχής ή επαγγελματικών σκαφών, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, εντόπιζαν τα σκάφη που είτε ελλιμενίζονταν, είτε βρίσκονταν σταθμευμένα σε χερσαίο χώρο και στη συνέχεια δρώντας κυρίως τις νυχτερινές ώρες, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, αφαιρούσαν κυρίως τους εξωλέμβιους κινητήρες των σκαφών.

Με αυτόν τον τρόπο, διέπραξαν από αρχές του 2023 έως τον Αύγουστο του 2025 συνολικά 69 κλοπές, αφαιρώντας κυρίως τους εξωλέμβιους κινητήρες των σκαφών, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 530.000 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση των παθόντων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

· 3 εξωλέμβιες μηχανές θαλάσσης,

· 2 συστήματα μετάδοσης κίνησης σκάφους θαλάσσης,

· 1 κοπίδι,

· διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία και

· το χρηματικό ποσό των 640 ευρώ.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής και τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.