Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Γιορτή Κρασιού στο Ελατοχώρι!



Για δεύτερη χρονιά ο δρόμος του καλού κρασιού διασχίζει το μαγευτικό Ελατοχώρι στις 28 & 29 Μαρτίου 2015

Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση της 1ης Γιορτής Κρασιού στο πανέμορφο Ελατοχώρι που έτυχε της θερμής ανταπόκρισης του κόσμου, με συνδιοργανωτές το Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, την ομάδα νέων του Ελατοχωρίου (Y.P.P.) και σχεδόν το σύνολο των οινοπαραγωγών της Πιερίας, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, διοργανώνεται με μεράκι και ζήλο η 2η Γιορτή Κρασιού στο Ελατοχώρι, που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών της Πιερίας.


Η Γιορτή Κρασιού δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύεται σε υψηλής ποιότητας το τοπικό τουριστικό προϊόν, συνδεδεμένο με τη γνωριμία του τόπου, των μνημείων, της φύσης, της ιστορία, των ανθρώπων και των προϊόντων που φέρουν την σφραγίδα του τόπου, όπως είναι τα κρασιά της Πιερίας, που εντάσσονται στα πιστοποιημένα προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.).

Η 2η Γιορτή Κρασιού στο Ελατοχώρι θα πραγματοποιηθεί στις 28 & 29 Μαρτίου 2015 και όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, « Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας με τις δράσεις της επενδύει σταθερά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και στην ανάδειξη του πολυποικιλόμορφου τουριστικού της προϊόντος. Η 2η Γιορτή Κρασιού αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια με στόχο η δράση αυτή να εξελιχθεί σε θεσμό, προς όφελος του Ελατοχωρίου και της Πιερίας αλλά και της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της ενσωμάτωσής τους στο τουριστικό προϊόν της Πιερίας».

Για τον καλύτερο συντονισμό των συνδιοργανωτών και την άρτια προετοιμασία της εκδήλωσης, ήδη έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κα Ευδοκία Κίτσιου, ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Μίλτος Νικολάου, από το Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα. Βανέσσα Μαρία Βέντσελ, η κα. Κυριακή Δαγκαλίδου, Γραμματέας του Συλλόγου και υπεύθυνη για την εκδήλωση και ο κ. Δημήτριος Πετρόπουλος Ταμίας του Συλλόγου, οι οινοποιοί της Πιερίας: κ. Μίλτος Αδάμος, κ. Απόστολος, Κούρτης, κ. Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης και κ. Χρυσοστόμου Νικόλαος, η κα Αναστασία Μποστανίτη πρόεδρος της Κοιν.Σ.ΕΠ. «Τσάι Ολύμπου Νέκταρ», ο κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος παραγωγός Τσάι Ολύμπου, η κα Ελένη Τουλίκα εκπρόσωπος της εταιρίας αλλαντικών « Τουλίκας» και ο κ Ιωάννης Γιαπιντζής αρτοποιός εκπρόσωπος της «Άρτος Εφέσσου»

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, κα Βανέσσα Μαρία Βέντσελ, αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου-που έχει εντάξει υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας τη Γιορτή Κρασιού- και τους Πιεριείς οινοπαραγωγούς για τη συμμετοχή τους, ανέφερε πως με τη συγκεκριμένη δράση «πετυχαίνουμε ανάδειξη του Ελατοχωρίου, αύξηση των επισκεπτών που αντικατοπτρίζεται στην πληρότητα των καταλυμάτων μας, αλλά προπάντων στην γεωγραφική διεύρυνση των επισκεπτών».

Τα καταλύματα του συμμετέχουν είναι: Αλθαία, Αλσηίδες, Αρχονταρίκι, Ατριόν, Βαέλα Παλλάς, Μούσες Πιερίων, Μύθος, Νικέλλη, Το Πατρικό, Πήγασος, Σεμέλη.
Και σε αυτήν την εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι Πιερικοί Οίνοι (Π.Γ.Ε.) καθώς οι Πιεριείς οινοπαραγωγοί θα εκθέσουν τα εκλεκτά τους κρασιά που έχουν αποσπάσει διακρίσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και σε διοργανώσεις του εσωτερικού και μέσω της γευσιγνωσίας θα μυήσουν το κοινό στα μυστικά του κρασιού. Επίσης, οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν εκλεκτά Πιερικά προϊόντα, να γνωρίσουν τα Μυθικά Πιέρια όρη και να επισκεφτούν το πανέμορφο Ελατοχώρι καθώς και το χιονοδρομικό του.

Οι οινοπαραγωγοί που συμμετέχουν φέτος στη 2η Γιορτή Κρασιού στο Ελατοχώρι είναι: Μιλτιάδης Αδάμος ,Παύλος Αργυρόπουλος, Αθανάσιος Γραμματόσης, Απόστολος Κούρτης, Χριστίνα Ξηρομερίτη, Νικόλαος Μάνος, Ιωάννης Παντούλης, Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης και Αφοί Χρυσοστόμου.

Η οινογνωσία αποτελεί μια αλυσίδα που βοηθάει τον οινόφιλο ή τον απλό καταναλωτή κρασιού να γνωρίσει το προϊόν που καταναλώνει, όπως και τους διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν την ποιότητά του. Ξεκινώντας από τον αμπελώνα και τα φυτά του, περνά από το οινοποιείο και όλες τις διεργασίες της οινοποίησης και φτάνει στο κρασί, τους τύπους, τις κατηγορίες, την ετικέτα καθώς και το σερβίρισμα, τη δοκιμή, τη σωστή αποθήκευση-συντήρηση και βέβαια το συνδυασμό με το φαγητό

Η οινογνωσία θα πραγματοποιηθεί σε κλειστή αίθουσα στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να προμηθευτεί το κρασί που επιθυμεί σε προσιτές τιμές. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Πιεριείς Οινοπαραγωγοί ενημερώνουν και τονίζουν πως «απολαμβάνουμε το κρασί με παρέα, το καταναλώνουμε υπεύθυνα έχοντας πάντα κατά νου πως δεν οδηγούμε έχοντας πιει!!! !

Στη φετινή γιορτή συμμετέχουν και οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας: Αγνάντι, Ανώι, Μεράκι, Το Παληό Σχολειό, Τζιβαέρι, Ανδρομέδα Bar. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τοπικά αλλαντικά και τυριά από τις εταιρίες Τουλίκας Αλλαντικά, Φάρμα Φωτιάδης και Καραμήτρος Τυροκομικά,Τσάι Ολύμπου από την Κοιν.Σ.Επ. «Ολύμπου Νέκταρ» ενώ συμμετέχει και το Χωροστάσι - Είδη Λαϊκής Τέχνης.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, δήλωσε ότι «η αμπελοκαλλιέργεια στην Πιερία πραγματοποιείται σε μικρές εκτάσεις και σε λοφώδεις τοποθεσίες, η οποία σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιείται με παραδοσιακές πρακτικές. Αυτό βοηθάει την ποιότητα των κρασιών, εξασφαλίζει μια μεγάλη ποικιλία κρασιών και συμβάλλει σε μια ειδυλλιακή εμφάνιση του Πιερικού τοπίου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 από της 16:00 μ.μ. - 19:00 μ.μ. σε κατάλληλα εσωτερικό διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία του Παλαιού Ελατοχωρίου με ελεύθερη είσοδο θα πραγματοποιηθεί οινογνωσία. Οι οινόφιλοι και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους οινοπαραγωγούς, να δοκιμάσουν τα κρασιά τους σε ειδικά για τη διαδικασία αυτή ποτήρια κρασιού. Από της 21:00 μ.μ. η οινογνωσία θα συνεχιστεί στα διάφορα καταλύματα του Ελατοχωρίου με όμορφες μουσικές.

Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 στην πλατεία του Παλαιού Ελατοχωρίου θα υπάρχουν διαμορφωμένα σημεία πώλησης, απ΄όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να προμηθευτούν τα κρασιά που επιθυμούν. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα με μία συμβολική τιμή να προμηθεύονται και ποτήρια για να δοκιμάζουν το κρασί που θέλουν. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12:00 μ.μ και θα διαρκέσει έως τις 16:00 μ.μ. Άλλωστε, στο χώρο θα υπάρχει DJ και ζωντανή μουσική με τραγούδια από την Anastasia.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, η ομάδα νέων του Ελατοχωρίου (Y.P.P.) και οι οινοπαραγωγοί της Πιερίας, με χαρά σας περιμένουν στη 2η Γιορτή Κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28-29 Μαρτίου 2015, στο ειδυλλιακό Ελατοχώρι, για να γευτείτε τα εκλεκτά τοπικά κρασιά από τα μικρά οινοποιεία της Πιερίας.