Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Νέα νεκροταφεία Κατερίνης-Τριτοκοσμικές εικόνες-Κίνδυνος δημόσιας υγείας για όσους προσεγγίζουν τον χώρο! Εικόνες εγκατάλειψης. (Φωτογραφίες)




Η «ΑΛΗΘΕΙΑ» ανοίγει σήμερα τον φάκελο «Νέα νεκροταφεία Κατερίνης» και σας παρουσιάζει όσα καταγράψαμε με την κάμερα μας αλλά και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και επισκεπτών στα μνήματα.

Προσεγγίζοντας τα νέα νεκροταφεία η πρώτη εικόνα της κατεστραμμένης εισόδου σε προδιαθέτει για αυτά που θα ακολουθήσουν..



Το πρώτο κτήριο που συναντάς κατά την είσοδο σου είναι η αίθουσα δεξιώσεων του νεκροταφείου που είναι σε τραγική κατάσταση.
Είχαμε πολλές καταγγελίες και παράπονα από συνδημότες μας για την κατάσταση του κτηρίου και δυστυχώς όλες αποδείχτηκαν αληθινές, ίσως και πολύ χειρότερα από ότι μας περιέγραφαν την κατάσταση οι πολίτες.


Εξωτερικά σου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα κτήριο εγκατελελειμένο ή και βομβαρδισμένο..
Παντού σοβάδες κρέμονται και ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να πέσουν σε κεφάλια επισκεπτών.


Μπάζα πεταμένα παντού γύρω από το κτήριο, φωτιστικά πεζοδρομίων σκουπίδια και ότι άλλο άχρηστο υπάρχει έχουν μαζευτεί εκεί.


Μέσα η αίθουσα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιδιοκτήτη (που νοικιάζει τον χώρο από τον Δήμο Κατερίνης) δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.
Όταν μπαίνεις μέσα, σου έρχεται καταπάνω σου μια έντονη μυρωδιά μούχλας..
Η οροφή με την πρώτη βροχή στάζει νερά μέσα στην αίθουσα και έχει σχηματιστεί στο ταβάνι υγρασία και μούχλα..

Η υγρασία έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που ο ιδιοκτήτης φοβάται να βάλει μπρος τα κλιματιστικά ( φοβούμενος βραχυκύκλωμα..) και έχει τοποθετήσει.. ξυλόσομπα για να ζεσταίνεται ο κόσμος!
Οι πίνακες του ρεύματος είναι μέσα στην υγρασία και υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και βραχυκυκλώματος ανά πάσα στιγμή.

Το ρολόι της ΔΕΗ εκτεθειμένο στα νερά και την υγρασία..

(Ο ιδιοκτήτης νοικιάζει αυτή την αίθουσα από τον Δήμο Κατερίνης με το ποσό των 850 ευρώ τον μήνα, ενώ από ότι μάθαμε κάποια στιγμή η πλειοδοσία στο νοίκι είχε φτάσει στα 2000 ευρώ!!!)

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι από την αίθουσα δεξιώσεων ηλεκτροδοτείται όλο το νεκροταφείο και ο Ιερός Ναός…

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο γραφείο των υπαλλήλων του Δήμου Κατερίνης..


Η χειρότερη εικόνα όμως που είδαμε ήταν στις τουαλέτες του νεκροταφείου και για αυτό στις φωτογραφίες «καλύψαμε» λίγο αυτά που είδαμε γιατί δεν τα αντέχει μάτι ανθρώπου να τα δει….




Η μυρωδιά που σε χτυπάει στην μύτη μόλις πλησιάσεις τις τουαλέτες δεν αφήνει αμφιβολίες για αυτό που θα συναντήσεις μέσα..
Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας πούμε με λόγια τι είδαμε μέσα στις τουαλέτες.
Ακόμα και η λέξη «ΑΗΔΙΑ» δεν μπορεί να περιγράψει απόλυτα αυτά που είδαμε.
Εδώ καλύψαμε όσο μπορούσαμε την εικόνα....

Είναι θέμα δημόσιας υγείας και θα πρέπει το υγειονομικό τουλάχιστον να επέμβει άμεσα!

Από ότι πληροφορηθήκαμε καθαρίστριες του Δήμου Κατερίνης εμφανίζονται πολύ σπάνια και συνήθως όταν υπάρχει κάποια σημαντική κηδεία για να σουλουπώσουν όσο γίνεται το χώρο.

Μιλώντας με ανθρώπους στα νεκροταφεία μας ενημέρωσαν ότι βρίσκουν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα και μέλη σώματος διαφόρων ζώων!
Κάποιοι μάλιστα μας είπαν ότι υποπτεύονται ότι γίνονται και τελετές μαύρης μαγείας..

Φύλακας δεν υπάρχει, ούτε και κάμερες, αλλά ούτε και οι πόρτες κλειδώνουν..

Οι περιπτώσεις κλοπών αμέτρητες…

Μας είπαν ότι ακόμα και με… σιδεροπρίονα κάποιοι κόβουν τα καντήλια από τους τάφους!
Μάλιστα σε μια περίπτωση, μέρα μεσημέρι μπροστά σε ανύποπτη γυναίκα της έσπασαν το τζάμι από το αμάξι της και την λήστεψαν!
Πολλές οι περιπτώσεις παραβίασης αυτοκινήτων και σπασμένων τζαμιών όσων προσπαθούν να επισκεφτούν τα μνήματα..
Επίσης κάποιοι κλέβουν τα κεριά από τους τάφους, ακόμα και τα χρησιμοποιημένα.

Πριν λίγο καιρό λόγω της βροχής είχε πλημμυρίσει το οστεοφυλάκειο του νεκροταφείου και τα οστά των νεκρών επιπλέανε παντού στον χώρο του νεκροταφείου..

Κάποιοι άλλοι παρατάνε σκυλιά μέσα στα νεκροταφεία, ενώ από ότι μάθαμε σε έναν τάφο (μέσα στον τάφο) είχε γεννήσει ένα σκυλί και μπαινοέβγαινε εκεί…
Κάποια σκυλιά μάλιστα δάγκωσαν και επισκέπτες..

Οι επισκέπτες ζητάνε φύλαξη και τοποθέτηση καμερών για να νιώθουν πιο ασφαλείς. Επίσης ζητάνε να κλειδώνουν οι πόρτες που είναι ανοιχτές όλο το 24ώρο.

Τα φρεάτια είναι όλα βουλωμένα και κανείς δεν γνωρίζει αν έχουν καθαριστεί ποτέ..


Ελπίζουμε το ρεπορτάζ της «ΑΛΗΘΕΙΑΣ» να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους στον Δήμο Κατερίνης αλλά και τις αρχές της πόλης μας ώστε να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στα νέα νεκροταφεία.

Δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες:

















Γιατί εκτός ότι πρέπει να υπάρχει ένα περιβάλλον αξιοπρεπέστατο για τους επισκέπτες των νεκροταφείων, είναι και ένα δείγμα σεβασμού σε όλους αυτούς που είναι θαμμένοι εκεί, και είναι οι παππούδες μας, οι γονείς μας, τα αδέρφια μας και όλοι αυτοί που αγαπάμε και χάσαμε…

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Κανταρτζής Μιχάλης