Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ


     Μέσα στο πλαίσιο του πολύχρωμου πολιτιστικού ψηφιδωτού που κοσμεί την πόλη της Κατερίνης από τις 24 Απριλίου το βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ για δεύτερη φορά εγκολπώνει μια σημαντική εκδήλωση των φετινών Εαρινών Μουσών λόγω του αντικειμένου. Βέβαια το επίπεδο είναι αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις '' Μούσες '' της πολιτιστικής αυτής περιόδου που αν την παρομοιάσουμε με θάλασσα δρώμενων, σαφώς και κατέχει τη γαλάζια σημαία.
       Στις 14 Μαΐου ημέρα Πέμπτη ο τίτλος ''ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ'' , ναυλώνει εκστρατεία από λάτρεις του θαυμάσιου αυτού έργου για το οποίο κάθε Έλληνας νιώθει υπερήφανος και καταξιώνεται παγκοσμίως με το πολιτισμικό αυτό φαινόμενο. Ο χώρος του βιβλιοπωλείου που διατίθεται για τέτοιου είδους καλλιτεχνικές εκφάνσεις γεμίζει ασφυκτικά.!


     
Ο Γεώργιος Κ. Καραμέλιος ως συγγραφέας , γνώστης και σεβάσμιος καθ' όλα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, παραδίδει το πολύτιμο έργο του σε όλους εμάς και επιλέγει να πραγματωθεί η παρουσίαση του βιβλίου του μέσω της Ε.Π.Μ.
    Ο Γιάννης Παπαγεωργίου (κεντρικός ομιλητής, φιλόλογος και συγγραφέας), η Κατερίνα Κάλφα (φιλόλογος και μέλος της Εφορείας Λόγου και Τέχνης της Ε.Π.Μ.) και ο Γιώργος Χανδόλιας (σκηνοθέτης, ηθοποιός) αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της ανάδειξης του, καθ' ότι το επίπεδο της δουλειάς είναι ήδη πολύ υψηλό και δεν αφήνει πολλά περιθώρια καλλιτεχνικής και επιστημονικής εξύψωσης. Παρ' όλα αυτά ο καθ' ένας με τον δικό του τρόπο καταφέρνει να συμπλεύσει και να φέρει στην επιφάνεια τις δικές του αξιώσεις μέσα από αυτό το σύντομο ταξίδι. Ο Γιώργος Χανδόλιας εκμεταλλεύεται την ικανότητά του να αναδύει το ταμπεραμέντο του από την καρέκλα του σκηνοθέτη, δραματοποιεί και ταυτόχρονα συμπαρασύρει τους ακροατές σε αποσπάσματα του Ομηρικού Έπους. Η φιλολογική παρέμβαση αξιόπιστη και εποικοδομητική, από την μεριά της Κατερίνας Κάλφα ενισχύει ιονίζοντας την ατμόσφαιρα με την δροσερή παρουσία της. Καθοριστική δε ήταν η αναφορά του καθηγητή του μουσικού σχολείου Γιάννη Παπαγεωργίου ως προς την προσωπικότητα του συγγραφέα, που δόθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να σέβεται το χαμηλό προφίλ που τον χαρακτηρίζει. Συγκεκριμένα μίλησε για την επιστημονική ιδιότητα του γιατρού του κ. Καραμέλιου, ως παιδιάτρου, για την αγάπη και την αφοσίωση που έχει στον πολιτισμό και την ιδιαίτερη προτίμησή του στα Ομηρικά Έπη. Αναφέρθηκε στην παρούσα καλλιτεχνική του δραστηριότητα ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λόγου του αφορούσε το ίδιο το έργο, την ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, προβάλλοντας βίντεο που είχε ετοιμάσει ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί πως σε προηγούμενη κριτική του, ο καθηγητής, φιλόλογος και συγγραφέας κ. Παπαγεωργίου με τις παγιωμένες γνώσεις του ανίχνευσε τη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος ως προς τα γραμματικά φαινόμενα του αρχαίου λόγου και την ορθή επίτευξη της μετάφρασης της Αρχαίας ελληνικής και δη της Ομηρικής γλώσσας. Σχημάτισε το δικό του προφίλ ως προς τον τολμώντα αυτής της λογοτεχνικής παραγωγής, λέγοντας πως θα πρέπει να κατέχει ευρύ πεδίο γνώσης, κριτική σκέψη και καταβολή μεγάλης προσπάθειας περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο και το προφίλ του συγγραφέα μας. Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης πλημμύριζαν την αίθουσα με μουσική.
   
   Στο τέλος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο δημιουργός κ. Γιώργος Κ. Καραμέλιος και ευχαρίστησε θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν και όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της επιθυμίας του να ρίξει ακόμη μια φορά τον Οδυσσέα στα νερά, για ακόμη ένα , διαφορετικό όμως ταξίδι.
      Η κοινωνία της Κατερίνης και όλης της Πιερίας πρέπει να αισθάνεται χαρά και υπερηφάνεια για τον πολιτιστικό της πλούτο που αποτελείται από σπουδαίους συγγραφείς και πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Το ίδιο αισθάνεται και ο σύλλογος της Εστίας Πιερίδων Μουσών που της δίνεται η ευκαιρία μέσα από όλα αυτά τα μαργαριτάρια που βρίσκονται στα απόκρυφα καλλιτεχνικά τους στέκια, να επιτελεί το έργο της και να προβάλλει μέσα από τον πολιτισμό την πόλη της, τον νομό της και την Ελλάδα στον κόσμο όλο.!    
Από την Εφορεία Λόγου και Τέχνης της Ε.Π.Μ.