Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ MEGA CHANNEL: ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...

ΕΞΩΔΙΚΟ Ο.Σ.Θ. ΣΤΟ MEGA CHANNEL
10 Ιουνίου 2015

Αρ. Πρωτ. : 639

Θεσ/νίκη ,  4-6-2015

ΠΡΟΣ : Τον Τηλεοπτικό Σταθμό, με την επωνυμία «MEGA CHANNEL»

Ρούσου Δ. 4 & Λεωφόρος Μεσογείων 117, Αμπελόκηποι, T.K. 11526 – AΘΗΝΑ



ΘΕΜA : (1) Εξώδικη Δήλωση-Διαμαρτυρία για παράβαση των διατάξεων του Άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος και του «Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας». (2) Πρόσκληση για την αποκατάσταση της αντικειμενικής αλήθειας, σχετικά με το από 2-6-2015 και ώρα 20:00 κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού σας.



ΣΧΕΤ. : α. Άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος

β. «Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας»

γ. Άρθρα 1 (παρ. 2), 3 και 11 του Ν. 1866/1989 «Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης»



Σας γνωρίζουμε ότι, στο από 2-6-2015 και ώρα 20:00 κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Τηλεοπτικού σας Σταθμού, διαπραγματευθήκατε δημοσιογραφικά (δημοσιογράφος Μάνης Π.) το εξαιρετικά κρίσιμο, για την δημόσια υγεία, ζήτημα της μετακίνησης οδοντιατρικών ασθενών στην γειτονική χώρα των Σκοπίων, φωτογραφίζοντας έμμεσα, υπό μορφή καταφανώς συγκεκαλυμμένης διαφημιστικής προβολής, συγκεκριμένο Οδοντιατρικό Κέντρο των Σκοπίων (Endomak). Τούτο δε πράξατε ενεργώντας κατά παράβαση των αρχών αντικειμενικής πληροφόρησης και του θεμιτού ανταγωνισμού, ενώ γνωρίζετε ότι οι Έλληνες Οδοντίατροι, σύμφωνα με τον Νόμο, ορθώς, στερούνται κάθε δυνατότητας διαφήμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, για λόγους ακριβώς προστασίας της δημόσιας υγείας (Άρθρο 21 και 22 παρ. 1 του Π.Δ. 39/2009).


Η ανωτέρω ελλειπτική δημοσιογραφική παρουσίαση του θέματος, είχε ως συνέπειά της, την ανάδειξη των εξαιρετικά χαμηλών τιμών παροχής Οδοντιατρικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένο Οδοντιατρικό Κέντρο των Σκοπίων (Endomak), προβάλλοντας μάλιστα συγκριτικό τιμοκατάλογο και αγνοώντας παντελώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, που άρρηκτα συνδέονται με την διασφάλιση της δημόσιας Οδοντιατρικής υγείας. Ειδικότερα, παρουσιάσθηκαν επιλεκτικά 2-3 ηλικιωμένοι ασθενείς, οι οποίοι περιορίσθηκαν να αναφερθούν στο χαμηλό οικονομικό κόστος των οδοντιατρικών υπηρεσιών, ενώ αποσιωπήθηκαν τραγικά περιστατικά, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, απολύτως γνωστά στο δημοσιογραφικό χώρο, όπως ενδεικτικά : Οξύ περιστατικό ακατάσχετης αιμορραγίας μικρού παιδιού από την Κοζάνη, το οποίο αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη του, από τον «θεράποντα» Βαλκάνιο Οδοντίατρο και στην συνέχεια σώθηκε την τελευταία στιγμή, νοσηλευόμενο σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, σε ελληνικό κρατικό Νοσοκομείο, εξαγωγές δοντιών σε ασθενή με ακανθοκυτταρικό καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, που είχε ως συνέπεια την αιματογενή διασπορά των καρκινικών κυττάρων, κ.α. Με άλλα λόγια, αντί να στηλιτευθεί στο ρεπορτάζ η αξιακή έκπτωση των Ελλήνων ασθενών σε θέματα προστασίας της οδοντιατρικής υγείας τους ─ η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και χωρίς δυνατότητα αναζήτησης στοιχειώδους ιατρικής αστικής ευθύνης ─ αντιθέτως, ο τηλεθεατής κατευθύνθηκε στην επιλογή συγκεκριμένου Οδοντιατρικού Κέντρου των Σκοπίων. Η επιλογή αυτή, μάλιστα, έγινε με όρους εμπορευματικής συναλλαγής, και όχι σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ιατρικής ευαισθησίας, που χαρακτηρίζει τους Έλληνες Οδοντιάτρους, η επιστημονική δεοντολογία των οποίων δεν επιτρέπει να παρέχουν Οδοντιατρική περίθαλψη σε τέτοιες και τόσο χαμηλές τιμές, που να παραβιάζουν τα ελάχιστα όρια Οδοντιατρικής ασφάλειας και ποιότητας των υπηρεσιών τους. Το κρίσιμο αυτό και εξόχως καταλυτικής σημασίας στοιχείο, ούτε καν απασχόλησε την δημοσιογραφική παρουσίαση.


Γίνεται αμέσως φανερό ότι, το ανωτέρω δημοσιογραφικό ρεπορτάζ περιορίσθηκε δυστυχώς, επιλεκτικά, στην οικονομική μόνον πλευρά του θέματος, παραλείποντας ολοσχερώς την άποψη οιουδήποτε επίσημου θεσμικού φορέα της ελληνικής πολιτείας, αρμόδιου για την προστασία της δημόσιας οδοντιατρικής υγείας (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Οδοντιατρικοί Σύλλογοι), κατά σκανδαλώδη παράβαση κάθε έννοιας δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Συνέπεια της παράλειψης αυτής ήταν, Αφενός η ελλειπτική-μεροληπτική δημοσιογραφική διαχείριση του θέματος και, Αφετέρου, η συνακόλουθη παράβαση ρητών διατάξεων του Άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, του «Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας», καθώς και της υπ’ αριθ. 6/16-2-2004 Οδηγίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με τις οποίες οφείλετε να διασφαλίζετε «την τήρηση των αρχών της αντικειμενικότητας και ισότιμης μεταχείρισης και της ποιότητας κατά την παρουσίαση από τους ραδιοτηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ειδησεογραφικών και ενημερωτικών προγραμμάτων» και την τήρηση «της συνταγματικής επιταγής για αντικειμενική και με ίσους όρους (ισοτιμία) μετάδοση των ειδήσεων».


Οφείλουμε, επίσης, να επισημάνουμε την επαναλαμβανόμενη περιοδικότητα αντίστοιχων ρεπορτάζ από τον Τηλεοπτικό Σταθμό σας, γεγονός που παραπέμπει σε συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας και αντικειμενικότητας, σε βάρος των Ελλήνων Οδοντιάτρων, που στερούνται του δικαιώματος ισότιμης τηλεοπτικής προβολής, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη οικονομική περίοδο.


Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι, η ανωτέρω δημοσιογραφική παρουσίαση καταλήγει να εμφανίζει τους Έλληνες Οδοντιάτρους ─ χωρίς να παρουσιάζει κανέναν εξ αυτών ─ δήθεν να προτρέπουν τους οδοντιατρικούς ασθενείς να είναι προσεκτικοί στην επιλογή Οδοντιάτρων από τα Σκόπια ! Αντιθέτως, ουδεμία σύγκριση γίνεται στο ρεπορτάζ, ως όφειλε, για την ποιότητα των Οδοντιατρικών υπηρεσιών και για τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας Οδοντιατρικής υγείας της κάθε χώρας, που στην Ελλάδα διασφαλίζουν οι επίσημοι φορείς ελέγχου αδειοδότησης και σύννομης λειτουργίας των Οδοντιατρείων ΣΥΜΦΩΝΑ με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής ένωσης, που είναι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της χώρας και έχουν την ευθύνη διαχρονικής παρακολούθησης των συνθηκών υγιεινής προστασίας και οδοντιατρικής ασφάλειας. Διερωτάται λοιπόν κανείς γιατί δεν επιδείχθηκε ο ίδιος δημοσιογραφικός ζήλος στην τραγική και συνεχιζόμενη, μέχρι σήμερα, ευθύνη της ελληνικής πολιτείας και των ασφαλιστικών της ταμείων, οι οποίοι απέχουν από κάθε στοιχειώδη έστω κάλυψη οδοντιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων τους ; Αυτό δεν αποτελεί μείζονα αιτιακό λόγο για την φυγή και διακινδύνευση της υγείας των ελλήνων ασθενών στις γειτονικές χώρες ; Δεν αποτελεί ζήτημα στοιχειώδους πληρότητος του ρεπορτάζ και αντικειμενικής αναζήτησης των κυρίαρχων αιτίων του θλιβερού ─ για την χώρα μας, αλλά και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους ασθενείς ─ φαινομένου, που αυτό διαπραγματεύεται ;


Απότοκος συνέπεια της πλημμελούς δημοσιογραφικής παρουσίασης του θέματος, ήταν να εμφανίζεται δελεαστική η προσφυγή των Ελλήνων ασθενών σε Οδοντιατρεία των Σκοπίων, ανεξαρτήτως των συνθηκών παροχής οδοντιατρικής περίθαλψης και ποιότητας υλικοτεχνικού εξοπλισμού και γνώσεων. Ειδικότερα :
(1) Δεν μεριμνήσατε για την τήρηση της συνταγματικής αρχής της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων, καθόσον δεν κλήθηκε και δεν παρέστη στην εκπομπή σας κανένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Κοινωνίας, ώστε να διατυπωθεί η αντίθετη επιστημονική και επαγγελματική άποψη, απολύτως αναγκαία για την δημοσιογραφική πληρότητα της εκπομπής. Με άλλα λόγια, στερήσατε στους επίσημους φορείς της Πολιτείας, το αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωσή τους ταυτόχρονα, να υπερασπιστούν την δημόσια οδοντιατρική υγεία, καθώς και να αποτρέψουν οποιαδήποτε ανεύθυνη και επικίνδυνη παραπλανητική πληροφόρηση, σχετικά με την πληρότητα των όρων και συνθηκών παροχής οδοντιατρικής περίθαλψης εκ μέρους των αντίστοιχων φορέων των όμορων Βαλκανικών χωρών.

(2) Ουσιαστικά, μέσω του εν λόγω δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, προβήκατε σε απροκάλυπτη (έμμεση και άμεση) διαφήμιση συγκεκριμένου Οδοντιατρικού Κέντρου των Σκοπίων (Endomak), το οποίο και φωτογραφήσατε, με προφανή συνέπεια :

(α) Να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

(β) Να παραβιασθούν οι αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού, καθόσον οι Έλληνες Οδοντίατροι, σεβόμενοι την νομοθετημένη οδοντιατρική Δεοντολογία, στερούνται κάθε δυνατότητας διαφήμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, για λόγους ακριβώς προστασίας της δημόσιας οδοντιατρικής υγείας, καθώς σύμφωνα με τον Νόμο «Κάθε άμεση, ή έμμεση ενέργεια διαφήμισης, ή δημοσιότητας απαγορεύεται. Η φήμη του Οδοντιάτρου θεμελιώνεται με την επιστημονική του κατάρτιση και την επαγγελματική του συνέπεια και εντιμότητα», «Ο Οδοντίατρος απαγορεύεται να διαφημίζεται άμεσα, ή έμμεσα στον ημερήσιο τύπο, το χρυσό οδηγό, τους κινηματογράφους, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά δίκτυα-διαδίκτυα, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης» (Άρθρο 21 και 22 παρ. 1 του Π.Δ. 39/2009 «Κώδικας Οδοντιατρικής Δεοντολογίας»).

(γ) Να δημιουργηθεί, αντανακλαστικά, πρόβλημα στους Οδοντιάτρους του Συλλόγου μας και των όμορων Νομών, οι οποίοι αντικειμενικά πλήττονται από τέτοιου είδους μεροληπτικές εκπομπές, διαμαρτυρόμενοι έντονα μέσω της παρούσας και ζητώντας την αποκατάσταση της αλήθειας για την ισότιμη προβολή τους στο τηλεοπτικό βήμα, όπως επιβάλλεται από τον Νόμο και την δημοσιογραφική δεοντολογία.



Για τους παραπάνω αποδεικτικά λόγους :
(1) Διαμαρτυρόμαστε έντονα και σας καλούμε «να επανορθώσετε, χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη» των μελών του Συλλόγου μας, όπως αυτό ρητά προβλέπεται από το Άρθρο 1 του «Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».



(2) Δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση μη επανόρθωσης, θα προσφύγουμε Δικαστικά και διοικητικά σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, για την αποκατάσταση της αλήθειας και των υπηρεσιακών δικαίων μας, που έχουν αναίτια και παρά τον Νόμο, παραβιασθεί.



Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας


Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης                Κων/νος Καλαντίδης


http://www.osth.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BF-%CF%83-%CE%B8-%CF%83%CF%84%CE%BF-mega-channel/