Ένας Δήμος πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσωπο και σε καμία περίπτωση με τις πράξεις του δεν πρέπει να φθάνει στο σημείο να ανταγωνίζεται τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κεντρικού κράτους. Δεν μας φθάνει μία ΑΑΔΕ που μας "πίνει το αίμα μας", τώρα θα έχουμε να ανησυχούμε και για τον Δήμο μας;
Και άντε οι μηχανισμοί του κράτους, είναι απρόσωποι και ψυχροί. Παρότι ότι ανήκουν στην κυβέρνηση που ψήφισες ή όχι, έχεις την εντύπωση ότι πρόκειται για μία "μυστική οργάνωση" που δεν βλέπεις ποιος σου βάζει τους φόρους, σου κάνει κατασχέσεις ή σου στέλνει την αστυνομία. Μέσω μίας εφαρμογής που χειρίζεται κάποιος υπάλληλος που δεν γνωρίζεις, με ένα "κλικ" σου τραβάνε τα χρήματά σου.
Όταν στο κάνει όμως ο Δήμος σου, δεν χωνεύεται εύκολα. Γιατί πρόκειται για τον άνθρωπο της διπλανής σου πόρτας. Που τον βλέπεις στον δρόμο, τον χαιρετάς, τον συναντάς στις εκδηλώσεις στην πόλη σου, στην γειτονιά σου.
Συμφωνούμε ότι όταν κάποιος για διάφορους λόγους χρωστάει στον Δήμο, πρέπει να πληρώσει. Αλλά θα πρέπει να εξαντληθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να εξοφληθεί ο Δήμος. Ρυθμίσεις, διακανονισμοί, ειδοποιήσεις με όλους τους τρόπους και κυρίως να διαπιστωθεί ότι ο πολίτης, ο δημότης έχει την δυνατότητα να πληρώσει.
Αυτό λέγεται ανθρωπιά.
Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στον λογαριασμό σου ο Δήμος και να σηκώνει τα χρήματα σου. Αυτά τα χρήματα εσύ μπορεί να τα έχεις για να κάνεις κάποια εγχείρηση, κάποια σοβαρή ιατρική πράξη. Μπορεί να τα έχεις για να πάρεις ρούχα στο παιδί σου, να του δώσεις χρήματα για να πάει εκδρομή με το σχολείο του, να πληρώσεις το φροντιστήριο του, να πληρώσεις το ενοίκιο του παιδιού σου που σπουδάζει. Μπορεί να είναι μία δόση από το δάνειο σου που αν δεν το πληρώσεις να σου πάρει το σπίτι η τράπεζα. Για οποιονδήποτε λόγο! Το ξέρει αυτό ο Δήμος και οι υπηρεσίες του; Γνωρίζει για ποιο λόγο έχεις 100-500 ευρώ και παραπάνω στον λογαριασμό σου; Ξέρει ο Δήμος, τι προβλήματα θα δημιουργήσει σε αυτόν τον άνθρωπο, στην οικογένεια του; Όχι!!!
Δεν πρόκειται να "σωθεί" ένας Δήμος από την είσπραξη μιας κλήσης ή ενός προστίμου. Δείτε τι έγινε στην πατρίδα μας με τα μνημόνια. Φόροι, περικοπές, πρόστιμα, κατασχέσεις. Άλλαξε κάτι προς το καλύτερο; Όχι! Το χρέος παραμένει σε τεράστια νούμερα, τίποτα δεν πάει καλά και το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν οικογένειες, άνθρωποι να χάσουν τις περιουσίες τους, τις δουλειές τους, να μπουν φυλακή.
Αλλά με καλύτερη οικονομική διαχείριση, ναι κάτι γίνεται. Με συμμάζεμα των εξόδων του, ναι. Αν δεν έχει χρήματα δεν κάνει γιορτές και πανηγύρια, τα κρατάει για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Και κυρίως, διεκδικεί από το κράτος. Κράτος χωρίς Δήμους δεν μπορεί να υπάρξει. Το κράτος έχει ανάγκη τους Δήμους. Για πολλούς λόγους.
Ας εξαντλήσουν λοιπόν οι Δήμοι όλες εκείνες τις ενέργειες για διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, έργων, κ.α. από το κεντρικό κράτος. Να πιέσουν, να απαιτήσουν.