Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Χρώματα, μουσικές και αθρόα προσέλευση στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Κατερίνης

  
Σε μία μεγάλη γιορτή του αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού, που χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και προώθησης της φιλίας των λαών εξελίχθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης Δήμου Κατερίνης, το οποίο με την συμμετοχή οκτώ ευρωπαϊκών χωρών διοργανώθηκε το Σάββατο 04 και την Κυριακή 05 Ιουλίου, στον Κορινό και την Ολυμπιακή Ακτή αντίστοιχα. Τις εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας, υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης παρακολούθησε πλήθος κατοίκων και επισκεπτών.


Πρώτος σταθμός του Φεστιβάλ ήταν το βράδυ του Σαββάτου, ο Κορινός, όπου μετά την παρέλαση στους δρόμους του οικισμού 300 και πλέον χορευτών και μουσικών, οι οποίοι, ενθουσίασαν με το κέφι και τους έντονους μουσικούς τους ρυθμούς, ακολούθησε το κυρίως μέρος της γιορτής, στο κατάμεστο θεατράκι της περιοχής.
Τα μουσικοχορευτικά σχήματα των εξής χωρών: Ουγγαρίας, Τουρκίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Γεωργίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας (Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Κορινού «Εύξεινος Πόντος»), παρουσίασαν αντιπροσωπευτικούς χορούς και μουσικές της πατρίδας τους, ενώ απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Την έναρξη του διημέρου κήρυξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας Θεόδωρος Παυλίδης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη: «Ο Δήμος Κατερίνης μέσα στις δυσκολίες που διανύει η χώρα προσπαθεί να δώσει χρώμα στο γκρίζο των ημερών και έμφαση στην προώθηση -ανάδειξη του πολιτισμού σε κάθε έκφρασή του», ενώ όπως είπε: «ο κόσμος αγαπάει την λαϊκή παράδοση και αυτό αποδεικνύεται και από την αθρόα προσέλευση του στις εκδηλώσεις».


«Είναι τιμή και χαρά για την περιοχή μας να φιλοξενεί παρόμοια πολιτιστικά γεγονότα» σημείωσε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού, Αναστάσιος Παπαδόπουλος.

Αναμνηστικά δώρα με το έμβλημα του ΟΠΠΑΠ και του Δήμου Κατερίνης δόθηκαν σε όλες τις αποστολές από εκπροσώπους του Οργανισμού, του  τοπικού συμβουλίου Κορινού, καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.


Το εορταστικό σκηνικό του Φεστιβάλ μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία της Ολυμπιακής Ακτής, όπου μετά την παρέλαση των σχημάτων στους δρόμους του οικισμού, πλήθος κόσμου απόλαυσε - εκτός από τα μουσικοχορευτικά σχημάτων των χωρών που προαναφέρθηκαν - αυθεντικές ελληνικές παραδοσιακές νότες και χορούς από τα τμήματα του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ».

Συμβολικά αναμνηστικά δώρα δόθηκαν στις αποστολές από εκπροσώπους του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ολυμπιακής Ακτής και της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας αντίστοιχα.

Και οι δύο ημέρες του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με τον κόσμο και τα μουσικά σχήματα να γίνονται ένα επί σκηνής και να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι τα δρώμενα του λαϊκού πολιτισμού προωθούν τις σχέσεις ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών.