Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Η οργάνωση και διαχείριση της αποθήκης βασικό εργαλείο για την αποδοτική λειτουργία της επιχείρησης
Οι τρόποι οργάνωσης και διαχείρισης της αποθήκης ως σύγχρονο εργαλείο για την αποδοτική λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το Επιμελητήριο Πιερίας και το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Κατερίνης. Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτρης Φωλίνας, αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Κατερίνης και ο κ. Δημήτρης Αηδόνης, επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο Πρόεδρος του Τμήματος του ΤΕΙ Κατερίνης κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου.


Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε: «Η οργάνωση και η διαχείριση της αποθήκης είναι από τα νευραλγικά σημεία στη λειτουργία μιας επιχείρησης. Είτε ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος από το νόμο να διατηρεί αποθήκη είτε όχι, η αποθήκη είναι απαραίτητο εργαλείο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και μιλάμε κυρίως για την αποθήκευση του στοκ εμπορεύματος. Ο επιχειρηματίας που δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την αποθήκη του λόγω έλλειψης γνώσεων και ενημέρωσης, τότε, δυστυχώς, αυτό θα είναι η «θηλιά» που θα τον πνίξει. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει γιατί δεν γνώριζαν πώς να διαχειριστούν το στοκ εμπόρευμά τους. Επίσης, όταν δεν ξέρεις πώς να οργανώσεις την αποθήκη σου και ανακαλύπτεις προϊόντα που έχεις αποθηκευμένα και δεν τα έκανες χρήση, τότε αυτό αποτελεί οικονομικό έγκλημα για την επιχείρησή σου. Θεωρώ, λοιπόν, πολύ χρήσιμη τη σημερινή ημερίδα και για τον πρόσθετο λόγο ότι στο επιχειρείν η προσέγγισή μου είναι ότι κάθε ημέρα είναι αφορμή να μάθω κάτι καινούργιο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Κατερίνης, τον κ. Τριανταφύλλου, καθώς και τους καθηγητές κ. Φωλίνα και Αηδόνη, που βρίσκονται σήμερα εδώ για να μας προσφέρουν την πολύτιμη γνώση τους».
Λαμβάνοντας το λόγο ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε συνοπτικά τη συνεργασία του Τμήματος με την τοπική κοινωνία / οικονομία ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα που άπτονται της Διοίκησης Logistics και Εφοδιαστικής Αλυσίδας από το προσωπικό του Τμήματος στα στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πιερίας. 
Οι Εισηγητές
Ακολούθησαν οι ομιλίες των κύριων εισηγητών της ημερίδας, του Επίκουρου Καθηγητή κ. Αηδόνη Δημητρίου και του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Φωλίνα Δημήτρη. Ο πρώτος ομιλητής αφού τόνισε ότι η Οργάνωση και Διαχείριση Αποθήκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής επιχειρηματικής δράσης των εταιριών και κύριο πυλώνα της διοίκησης της εφοδιαστικής (logistics) εξέτασε την Αποθήκευση όσον αφορά στο στρατηγικό επίπεδο. Επίσης, παρουσίασε τις κύριες πρακτικές, τεχνικές και μεθοδολογίες διαχείρισης αποθεμάτων.
Στη συνέχεια ο δεύτερος ομιλητής παρουσίασε τα κύρια ζητήματα και αποφάσεις της Αποθήκευσης σε τακτικό και κυρίως σε λειτουργικό επίπεδο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής: Χωροταξία αποθήκης και χωροθέτηση, Επιλογή θέσης αποθήκης, Επιλογή φιλοσοφίας αποθήκευσης, Επιλογή συστημάτων αποθήκευσης, Επιλογή συστημάτων ενδομετακίνησης, Περισυλλογή (picking), Έντυπα αποθήκευσης, Πληροφοριακά Συστήματα και τεχνολογίες αποθήκευσης και Ρόλοι και αρμοδιότητες αποθήκευσης. Στα ζητήματα αυτά παρουσιάστηκαν οι κύριες πρακτικές και συστήματα στα οποία καλείται να δώσει λύση ο υπεύθυνος logistics μιας επιχείρησης ή οργανισμού.