Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος

Προβλήματα στη λειτουργία Λιμενικών Αρχών Κεντρικής Μακεδονίας

Το υπουργείο αλλά και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-ΕΛ.ΑΚΤ έχει εποπτεία και γνώση των όποιων πραγματικών ζητημάτων έχουν προκύψει στη λειτουργία των Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. Με βάση αυτή την εποπτεία και γνώση τα παρακολουθεί, τα αξιολογεί και σχεδιάζει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος-ΕΛΑΚΤ στις Λιμενικές Αρχές Κεντρικής Μακεδονίας και γενικότερα Βορείου Ελλάδος, έχουν διατεθεί σε μόνιμη βάση 39 πλωτά μέσα διαφόρων τύπων και κατηγοριών, καθώς και 59 χερσαία μέσα διαφόρων κατηγοριών.
Τα διατιθέμενα επιχειρησιακά μέσα εκτελούν περιπολίες, στους χώρους αρμοδιότητας τους σε ολόκληρη την περιοχή δικαιοδοσίας των εν λόγω λιμενικών αρχών, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία και τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ενώ καθόλο το 24ωρο βρίσκονται σε ετοιμότητα προς αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και εντάσσονται στον προγραμματισμό περιπολιών επιτήρησης θαλασσίων συνόρων.

Προς ενίσχυση της περιοχής αυτής, όταν οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλλουν, πραγματοποιείται ενίσχυση των περιπολιών με μετασταθμεύσεις-διαθέσεις περιπολικών πλοίων/σκαφών καθώς και εναερίων μέσων από την Κεντρική Υπηρεσία και άλλες λιμενικές αρχές της χώρας, κατόπιν διαταγής από αρμόδια υπηρεσία.
Επιπρόσθετα, γνωρίζετε ότι από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν αναληφθεί κατάλληλες ενέργειες υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό όλων των επιχειρησιακών μέσων, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών έγκρισης πιστώσεων, προμήθειας τους και παραλαβής τους, να κατανεμηθούν  προς κάλυψη αναγκών των Λιμενικών Αρχών της χώρας.
Όσον αφορά τη λειτουργία της Επισκευαστικής Βάσης Θεσσαλονίκης, πρόκειται να εκδοθεί σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την στελέχωσή της από εξειδικευμένο προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, το οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει στον κρίσιμο ρόλο της.
Τέλος, όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στελεχών Λιμενικού Σώματος στην Κεντρική Μακεδονία, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, ειδικά στην εν λόγω περιοχή δεν έχουν αναφερθεί στην Υπηρεσία σχετικά παράπονα, ενώ η διαδικασία ελέγχου των δαπανών γίνεται άμεσα από την αρμόδια Υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα που όντως υπάρχουν σε ο,τι αφορά την απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και τις οικογένειες τους, σχεδιάζουμε να τα αντιμετωπίσουμε με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα λειτουργίας του Ελεγκτηρίου Δαπανών.
Ο Αν. Υπουργός

Θοδωρής Δρίτσας