Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Γιώργος Κυριακίδης. Όσα δεν είπε ο κ. Δήμαρχος...


Επίσημα πλέον εκτός ΕΣΠΑ το έργο “Ανέγερση θεάτρου και χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Κατερίνης”.

Με την 6499 27/8/2015 (ΑΔΑ: ΨΕ767ΛΛ-9ΚΕ) απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η κατασκευή του θεάτρου στην Κατερίνη σε δημοτική έκταση πίσω από τα ΚΤΕΛ απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρει η απόφαση “παραβιάστηκε η πολεοδομική νομοθεσία καθώς το έργο εκτελείται εν μέρει σε οικόπεδο, η χρήση του οποίου, σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, δε συνάδει με τη χρήση του κτιρίου. Κατά συνέπεια η Πράξη δεν εκπληρώνει τους όρους της Απόφασης Ένταξης και του ισχύοντος Συμφώνου Αποδοχής Όρων που τη συνοδεύει και απεντάσσεται από το ΕΠ "Μακεδονία-Θράκη 2007-2013".”

Σε συνέντευξη του στις 10 Αυγούστου 2015 ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη έλεγε ότι:

“πρόκειται για διαδικαστικό θέμα που μένει να λυθεί, για να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι εργασίες”.





Παρόλα αυτά και το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και ο Δήμος πρέπει να επιστρέψει 1.744.000€.

Κάνοντας την ανάγκη του φιλότιμο, μας είπε ότι τα έργα σταμάτησαν με ευθύνη της δημοτικής αρχής αλλά:

Δεν μας είπε ότι η Περιφέρεια ανέστειλε τη χρηματοδότηση.

Δεν μας είπε ότι ο Δήμος δεν τήρησε τη προθεσμία που του δόθηκε ώστε να επιλύσει το πρόβλημα.

Δεν μας είπε ότι ο Δήμος δεν κατάφερε έγκαιρα να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο και να το περάσει σε ΦΕΚ.

Δεν μας είπε πως κατάφερε ο Δήμος, με όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικό που διαθέτει, να παραβεί τους Πολεοδομικούς κανονισμούς που υποτίθεται ότι προστατεύει και να κάνει τόσο χοντροκομμένα λάθη;

Δεν μας είπε πως κατάφερε ο Δήμος για ένα έργο που κατά τα λεγόμενα του κ. Χιονίδη δεν θα επιβάρυνε ούτε με ένα ευρώ τον δημότη της Κατερίνης να κοστίζει μέχρι τώρα περί τα 100.000€σε αποζημιώσεις και δικαστικές δαπάνες;

Δεν μας είπε από πού θα βρεθούν τα 1.744.000€ που πρέπει να επιστραφούν στο ΕΣΠΑ αλλά και με πόσα χρήματα θα αποζημιωθεί ο εργολάβος για την διακοπή των εργασιών αφού έγινε με ευθύνη του Δήμου.

Κακά τα ψέματα κ. Δήμαρχε!

Αν το πρόβλημα είναι “διαδικαστικό” και το οικόπεδο στο οποίο χτίζεται το Θέατρο “ανήκει στο δήμο κατά νομή και κατοχή” όπως λες τότε θα το είχες λύσει ως τώρα χωρίς να χρειάζεται να προσπαθείς να εντάξεις το έργο στο νέο ΕΣΠΑ.

Δήμαρχε,
κανένας δημότης δεν επιχαίρει για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη. Όλοι επιθυμούμε να έχει αίσιο τέλος το συγκεκριμένο έργο αλλά επιθυμούμε επίσης να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για το μπάχαλο που εμφανίζεται στην υλοποίηση του έργου και τις δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνονται οι Δημότες της Κατερίνης.
Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης