Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

"Δυναμική συμμετοχή των Κοκκινοπλιτών Πιερίας στο 31ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων της ΠΟΠΣΒ "


Στην πρωτεύουσα της Ελλάδος, την Αθήνα, την ιδιαιτέρως φιλόξενη πόλη που ευεργετήθηκε από τον Βλάχο Ευάγγελο Ζάππα ανταμωθήκαμε και φέτος, για 31η χρονιά οι Απανταχού Βλάχοι! Περίπου 1200 χορευτές, θέλοντας να τιμήσουν την καταγωγή τους και τον Τόπο τους, ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της ελληνικής γης για να συμμετέχουν στην ευρέως γνωστή Γιορτή της Βλάχικης Παράδοσης. Ανάμεσά τους και η 40μελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας, συνοδευόμενη εκ του ΔΣ από τη Γεν. Γραμματέα κ. Μέγα Ελένη, την Υπεύθυνη Τμήματος Γυναικών και Χορωδίας κ. Παππά Λίτσα καθώς και την Υπεύθυνη Τύπου, Ενημέρωσης και Διαδικτύου κ. Δραγασιά Μαρία.






Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων του 31ου Πανελληνίου Ανταμώματος «άνοιξε» την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 στη Πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την παρουσίαση των Εθίμων του Παραδοσιακού Βλάχικου Γάμου από τον Σύλλογό μας . Τα μέλη της χορευτικής μας ομάδας σε συνεργασία με τη Χορωδία Ενηλίκων, ακολουθώντας την ιδιαιτέρως γλαφυρή αφήγηση της Γραμματέως του Συλλόγου μας κ. Μέγα Ελένης, κατάφεραν να αποδώσουν το παραδοσιακό δρώμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενθουσιάζοντας το παρευρισκόμενο Πειραιώτικο κοινό. Ο Σύλλογός μας θέλοντας να ευχαριστήσει τον Δήμο Πειραιά για την ένθερμη υποδοχή και φιλοξενία, προσέφερε στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μόραλη ως αναμνηστικό ένα κάδρο με χρυσοκέντητο το έμβλημα του Συλλόγου μας, το οποίο φιλοτέχνησε με ιδιαίτερο μεράκι η συνεργάτις μας κ. Ξανθοπούλου Νίτσα.
Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου 2015 με μουσική πατινάδα πορευθήκαμε από τη Σιναία Ακαδημία Αθηνών και τα Προπύλαια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου προς το Ζάππειο Μέγαρο, όπου ανά ομάδες οι Σύλλογοι-μέλη της ΠΟΠΣΒ παρουσίασαν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της καταγωγής τους. Η χορευτική ομάδα τους Συλλόγου μας, χάρη στην αξιοπρεπή της παρουσία και με τις παραδοσιακές κοκκινοπλίτικες φορεσιές να προσελκύουν βλέμματα θαυμασμού, κατάφερε και εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά το κοινό βλάχικης και μη καταγωγής.
Η κορύφωση των τριήμερων εκδηλώσεων του 31ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων έγινε το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2015 στον προαύλιο χώρο του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου όπου συμμετείχαμε στο "Μεγάλο Χορό" - "Κόρλου Μάρι", μαζί με τους χιλιάδες βλάχους χορευτές.
Μια ακόμη σημαντική και συνάμα αξέχαστη εμπειρία μόλις προστέθηκε στην πολυετή παρουσία του Συλλόγου μας στα Πολιτιστικά δρώμενα του Τόπου μας. Είναι αυτή της παρουσίας για πρώτη φορά των 30 χορευτών μας στο εσωτερικό του Ιστορικού Αρχαιολογικού χώρου του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου. Μια στιγμή ιδιαίτερης υπερηφάνειας, συγκίνησης αλλά και στιγμή υπενθύμισης της μεγάλης ευθύνης μας να διαδώσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος την Πολιτιστική κληρονομιά της γενέτειρά μας.
Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας όλους όσους στήριξαν υλικά και ηθικά τη φετινή μας συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε την ΠΟΠΣΒ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Μαγειρία Μιχάλη που για μία ακόμη φορά εξέφρασε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του προς το Σύλλογό μας, αναθέτοντάς μας την παρουσίαση των Εθίμων του Παραδοσιακού Βλάχικου Γάμου στους χιλιάδες παριστάμενους. Ευχαριστούμε τα μέλη της χορευτικής μας ομάδας για την εντυπωσιακή τους εμφάνιση καθ΄όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων καθώς και τον Χοροδιδάσκαλό μας κ.Φτεργιώτη Αθανάσιο για τον άρτιο συντονισμό της. Επίσης, ευχαριστούμε τα μέλη της Χορωδίας Ενηλίκων για την αξιοπρεπή παρουσίαση των Κοκκινοπλίτικων τραγουδιών το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τον κ. Κατσίμπουρα Ηλία ο οποίος ανέλαβε εξ΄ολοκλήρου τον συντονισμό της παρουσίασης του παραδοσιακού δρώμενου καθώς κα το συντονισμό της Χορωδίας Ενηλίκων. Ευχαριστούμε, επίσης, το ταξιδιωτικό γραφείο "OLIMPIOS TRAVEL" το οποίο μερίμνησε για την άνετη και ασφαλή μετακίνησή μας καθώς και το Ξενοδοχείο "OSCAR" για την φιλοξενεία της αντιπροσωπείας μας στο ζεστό του περιβάλλον.
Ευχαριστούμε, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας που συνόδευσαν τη συμμετοχή μας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά αυτή την αξέχαστη για όλους μας εμπειρία.
Το Πολιτιστικό έργο του Συλλόγου μας στηρίζεται στην ανιδιοτελή συνεισφορά όλων. Ο καθένας από τη μεριά του και στο μέτρο των δυνατοτήτων του συνέβαλλε σημαντικά ώστε ο Σύλλογός μας μία ακόμη φορά να επιτύχει μια αξιοπρεπέστατη συμμετοχή! Σας ευχαριστούμε όλους!


Εκ του ΔΣ του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ"