Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Με αφορμή την τραγική εικόνα στην συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης

Του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου, 
πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης.


Από τους 49 προσκληθέντες φορείς και δημότες του Δήμου μας παρευρέθηκαν μόνο οι 12 με αποτέλεσμα να αναβληθεί γι σήμερα Παρασκευή
 Η  παραπάνω κατάσταση στην υποτιθέμενη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης είναι συνέπεια:
-Του γεγονότος ότι η σύγκλησή της δεν είναι νόμιμη αφού δεν έγινε η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσα σε δυο μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές.
-Αυτοί  που προσκλήθηκαν  ήταν μέλη της πρώτης επιτροπής διαβούλευσης το 2011 που και αυτή δεν έγινε με τις σωστές διαδικασίες.
-Άρα δεν γνωρίζουμε αν διατηρούν ακόμα την πρόθεσή τους να είναι μέλη της επιτροπής.
-Τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την νόμιμη συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης.


-Τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την σωστή λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης.
-Η  δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κ. Χιονίδης  νιώθουν αλλεργία σε συμμετοχικές διαδικασίες γι αυτό και δεν τις θέλουν και όπου επιβάλλονται από το νόμο τις απονευρώνουν, τις ευτελίζουν και τις γελοιοποιούν.
-Η επιτροπή διαβούλευσης έχει εκ του νόμου αρμοδιότητες και θα μπορούσε να έχει και περισσότερες αν το δημοτικό συμβούλιο συμπολίτευση και αντιπολίτευση ήθελαν να δώσουν ουσιαστικό λόγο στους πολίτες.
-Στην ουσία υπάρχει μια απαράδεκτη υποτίμηση της συμμετοχής των πολιτών μια αριστοκρατική αντίληψη στη διοίκηση του δήμου.
-Είναι αστείο και υποτιμητικό στην Κατερίνη που δρουν εκατοντάδες φορείς, σύλλογοι, σωματεία, κλπ, στην πόλη των εθελοντών, να μην βρίσκονται 50 φορείς και δημότες για να συγκροτήσουν την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου.
Όμως και οι καλύτεροι δημότες και οι πιο δραστήριοι φορείς δεν θα συνέχιζαν να συμμετέχουν στην επιτροπή διαβούλευσης όταν γνωρίζουν ότι τους θέλουν για τα μάτια του κόσμου, για να κλείσουν τυπικά μια νομική υποχρέωση, ότι θα κουράζονται να τους ακούν, ότι,  ότι και να πουν αυτοί θα κάνουν τα δικά τους, ότι η γνώμη τους δεν μετράει, ότι απλά θα χάσουν τον χρόνο τους για να βγει φωτογραφία ο δήμαρχος βγάζοντας λόγο για τη χρησιμότητα της συμμετοχής των πολιτών, όταν βλέπουν ότι συμμετέχουν σε ένα θέατρο του παραλόγου.
Επειδή όμως ο δήμος δεν είναι του δημάρχου και της δημοτικής αρχής ούτε καν του δημοτικού συμβουλίου αλλά είναι των δημοτών, είναι οι δημότες που οφείλουν να επιβάλλουν την εφαρμογή του νόμου, την επέκταση της συμμετοχής των δημοτών στην διοίκηση του δήμου είναι αυτοί που οφείλουν να επιβάλλουν και στον Δήμο μας τις αλλαγές που θέλει η κοινωνία μας.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

Πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης