Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η έκθεση ζωγραφικής του Σταύρου Αποστόλου


Όταν έφτασε στα χέρια μου η πρόσκληση για την έκθεση ζωγραφικής του Σταύρου Αποστόλου, χάρηκα ιδιαίτερα γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα για αυτή την πτυχή της ζωής του Σταύρου και ήθελα όντως να πάω και να δω το έργο του.
Έτσι βρέθηκα στη γκαλερί Μάτι και αφού «έφαγα» με τα μάτια μου τους πίνακες ζωγραφικής του καλλιτέχνη, μίλησα μαζί του με σκοπό κυρίως να μάθω για το πώς ασχολήθηκε με την ζωγραφική.

Δείτε τι μου είπε ο Σταύρος Αποστόλου.





Πρώτη έκθεση;

Ναι μετά από πολλά χρόνια αναμονής και δουλειάς.

Από πότε άρχισες να ασχολείσαι με την ζωγραφική;

Ασχολούμαι από 6 χρονών συστηματικά, αλλά νιώθω ότι ασχολούμαι από τότε που γεννήθηκα.

Τι υλικά χρησιμοποιείς;

Λάδια και ακρυλικά κυρίως.


Πιο είναι το ερέθισμα για να ζωγραφίσεις ένα πίνακα;

Όπως βλέπεις και εδώ, ένα μεγάλο μέρος καταλαμβάνει η πόλη μας. Είναι η πόλη που ζούμε και πιστεύω ότι η ζωγραφική μου είναι ένα ερέθισμα σε αυτόν που βλέπει τον πίνακα μου να δει με ένα άλλο μάτι την πόλη του.
Πολλές φορές είναι και απροσδιόριστο πάντως το ερέθισμα, δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι είναι αυτό ή το άλλο. Το σίγουρο είναι ότι προσπαθώ να δώσω κάτι από τον εαυτό μου.

Το κοινωνικοπολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα σε επηρεάζει στο έργο σου;

Σίγουρα, οι εναλλαγές συναισθημάτων κάθε λίγο, το προσφυγικό, η ρευστή πολιτική κατάσταση της χώρας, όλες αυτές οι διαμάχες και το βιοτικό επίπεδο που συνεχώς υποχωρεί, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο συνήθως στη τέχνη δίνει έμπνευση, αλλά μακάρι η κατάσταση να ήταν διαφορετική ώστε να μπορούσαμε όλοι μας να εκφραστούμε υπό καλύτερες συνθήκες.



Επόμενο βήμα;

Ήδη έχω περάσει στο επόμενο βήμα. Τώρα ετοιμάζω κάποιες απεικονίσεις ιστορικές μνημείων της Πιερίας σε ένα πάντρεμα επιστημονικών και φανταστικών στοιχείων. Προσπαθώ να απεικονίσω το πώς θα ήταν ένα μνημείο στην εποχή της ακμής του.

Γιατί επέλεξες τους συγκεκριμένους πίνακες σε αυτή την έκθεση;

Ήθελα να παρουσιάσω κάποιες ολοκληρωμένες σειρές και όχι αποσπασματικούς πίνακες.




*Να σημειώσουμε ότι όλοι οι πίνακες της έκθεσης αγοράστηκαν από τον κόσμο που όλο αυτό το διάστημα γέμισε την γκαλερί ΜΑΤΙ, κάτι που δείχνει το πόσο άρεσε στο κοινό της Κατερίνης το έργο του Σταύρου Αποστόλου.


Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον φίλο Σταύρο, και περιμένουμε με ενδιαφέρον την νέα του δουλειά.