Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

"Λεβεντιά και συγκίνηση στον Ετήσιο Χορό των Κοκκινοπλιτών Πιερίας"

 Σε κλίμα ζεστό και ιδιαιτέρως γιορτινό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 10 Ιανουαρίου 2016 στο Κέντρο “ΠΙΕΡΙΔΑ” στην Κατερίνη ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου μας. Πρόκειται για την επίσημη πρώτη εκδήλωση της χρονιάς στην οποία και φέτος συμπατριώτες, νέα μέλη και παλαιά καθώς και φίλοι είχαν την ευκαιρία να ανταμωθούν, να χορέψουν και να διασκεδάσουν παραδοσιακά μέχρι τις απογευματινές ώρες.


Η εκδήλωση “άνοιξε” με την εμφάνιση της Χορωδίας Ενηλίκων του Συλλόγου μας, μιας 12 μελούς ομάδας αποτελούμενης από κυρίες μέσης και μεγάλης ηλικίας οι οποίες έχοντας έντονα χαραγμένες στη ψυχή και την καρδιά τους τις μνήμες της κοκκινοπλίτικης παράδοσης, παρουσίασαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό μια σειρά από παραδοσιακά Κοκκινοπλίτικα τραγούδια καθώς και τα Πρωτοχρονιάτικα Κοκκινοπλίτικα κάλαντα προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους γηραιότερους παρευρισκόμενους.
Τη σκυτάλη πήραν οι λιλιπούτειοι χορευτές του Συλλόγου μας που ξεσήκωσαν τον κόσμο με την χαριτωμένη εμφάνισή τους, δίνοντας δια της πολυπληθούς συμμετοχής τους το μήνυμα της δυναμικής συνέχισης της Κοκκινοπλίτικης παράδοσης στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε κατά την παρουσίαση ενός αντιπροσωπευτικού μουσικοχορευτικού προγράμματος από την εφηβική χορευτική ομάδα , η οποία πραγματικά έδωσε ξεχωριστό χρώμα και διάθεση στη διοργάνωση χάρη στον πολύχρωμο πλούτο των φορεσιών και τον λεβέντικο χορό τους.
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Δ.Σ ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σιαμάτρας Δημήτριος ο οποίος εμφανώς συγκινημένος από την προσέλευση του κόσμου, τόνισε την ανάγκη παρουσίας και συμμετοχής όλων σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια.
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β.) και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μαγειρίας Μιχάλης, αρχικά εκφράζοντας τη στήριξή του προς το πολιτιστικό έργο του Συλλόγου και εν συνεχεία παρουσιάζοντας τις προγραμματισμένες δράσεις της Ομοσπονδίας Βλάχων, ενώ παράλληλα αξιοσημείωτο υπήρξε το παρόν εκ μέρους εκπροσώπων των τοπικών αρχών και Πολιτιστικών Συλλόγων.



Με το πέρας της παρουσίασης των χορευτικών τμημάτων ακολούθησε παραδοσιακό βλάχικο γλέντι υπό τη συνοδεία της έμπειρης ορχήστρας των συμπατριωτών μουσικών μας Παπαζήση Ζήση (κλαρίνο), Καστανάρα Νίκου (τραγούδι) , Καστανάρα Θανάση (λαούτο) και Παπαζήση Γιώργου (κρουστά), οι οποίοι για μια ακόμη φορά μας χάρισαν όμορφες στιγμές διασκέδασης με έντονο το άρωμα της Βλάχικης παράδοσης.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση του φετινού Ετήσιου Χορού. Πιο συγκεκριμένα, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τους επαγγελματίες της πόλης μας, συμπατριώτες και μη, οι οποίοι παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας, προσέφεραν με μεγάλη χαρά τα δώρα της πλούσιας λαχειοφόρου αγοράς.
Ευχαριστούμε τον επί σειρά ετών συμπατριώτη συνεργάτη μας, τον Χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου μας κ. Φτεργιώτη Αθανάσιο για την επιμέλεια της άρτιας εμφάνισης των χορευτικών τμημάτων καθώς και για την συνέπεια, τον υπέρμετρο ζήλο και μεράκι που επιδεικνύει στην προσπάθειά του να ενώσει μέσω του χορού και της μουσικής μας παράδοσης άτομα διαφορετικών χαρακτήρων και ηλικιών αλλά με κοινή αγάπη για το ποιοτικό παραδοσιακό τραγούδι και χορό.
Επίσης, ευχαριστούμε τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που συνέβαλλαν σημαντικά στην προβολή της εκδήλωσης , ενώ θα ήταν παράλειψή μας να μην επισημάνουμε την εξέχουσα συνεισφορά του αγαπητού κ. Μοσχολούρη Απόστολου, φίλου του Συλλόγου μας, στην ανιδιοτελή προβολή “στιγμών” του ετήσιου χορού μας με τη βοήθεια του φωτογραφικού του φακού.
Τέλος, ευχαριστούμε όλους εσάς , τα μέλη και τους φίλους που ήσασταν δίπλα μας και φέτος ενώ ευελπιστούμε να συνεχίσετε να είστε κοντά μας σε κάθε μας μελλοντική πολιτιστική προσπάθεια. Ο Ετήσιος Χορός πέρα από τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του Συλλόγου, έχει και ως στόχο την οικονομική του ενίσχυση , η οποία ως ένα σημαντικό βαθμό επετεύχθει χάρη στην δική σας συμβολή και συνεισφορά.
Φέτος, δυστυχώς κάποια γεγονότα μας στέρησαν τη χαρά να έχουμε κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα και παρέες άλλων ετών, που κάθε χρόνο τιμούσαν σταθερά τον Ετήσιο Χορό μας. Ευχόμαστε να είναι όλοι τους καλά και του χρόνου κάτω από διαφορετικές και καλύτερες φυσικά συνθήκες να μπορέσουν να είναι και πάλι κοντά μας.
Το ραντεβού μας ανανεώνεται για την επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου μας. Καλή και ευλογημένη νέα χρονιά σε όλους!

Με εκτίμηση,
για το ΔΣ του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας “Ο ΟΛΥΜΠΟΣ”

η Υπεύθυνη Τύπου & Ενημέρωσης κ. Δραγασιά Μαρία