Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Το ναυάγιο της κυβέρνησης στο προσφυγικό δεν σώζεται με τα κροκοδείλια δάκρυά της

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραδομένη πλέον στην Τρόϊκα και το μνημόνιο δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά και στο προσφυγικό. Πλήρης αποδοχή των θέσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Κέντρου και της συνθήκης Δουβλίνο για μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών και κατ' επιλογή προώθηση προσφύγων στην Ευρώπη για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση έχει συνυπογράψει το δόγμα της Ευρώπης Φρούριο μετατρέποντας το Αιγαίο σε ματωμένη θάλασσα και διατηρώντας το τείχος του Έβρου παρά τις διακυρήξεις για απομάκρυνσή του. Την ίδια ώρα έχει παραδώσει την προστασία και έλεγχο των συνόρων και την χάραξη της προσφυγικής πολιτικής στην FRONTEX ως νέα Ευρωσυνοριοφυλακή.


Τα σημεία διαλογής (hot spots) θυμίζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του κ. Σαμαρά εγκλωβίζοντας ουσιαστικά τους πρόσφυγες στην Ελλάδα με αμφίβολες συνθήκες διαβίωσης. Για τη Λαϊκή Ενότητα είναι σαφές ότι το συνολικό πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν μπορεί να λυθεί όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι συνθήκες που το αναπαράγουν. Η Ελλάδα παραμένει προσκολλημένη στις πολιτικές και τυχοδιωκτικές πολεμικές εμπλοκές του ευρωατλαντισμού στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική από όπου εκκινούν τα προσφυγικά ρεύματα. Είναι επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς ένα ισχυρό διεθνές και ευρωπαϊκό αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό κίνημα, χωρίς την απαίτηση για κατάργηση της Ευρώπης – Φρούριο, ενός δομικού στοιχείου στη συγκρότηση της Ε.Ε.
Μέχρι τότε, όμως, μία ουσιαστική πολιτική αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα προϋπέθετε σύγκρουση με τη βασική κατεύθυνση της Ε.Ε. για δημιουργία ειδικών προσφυγικών ζωνών, άρνηση αποδοχής των hotspots ούτε στην Ανδρομάχη, ούτε πουθενά στην Ελλάδα, γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου και καθιέρωση ασφαλών λωρίδων διέλευσης. Άμεσα καταμερισμός των προσφύγων στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργία ανοιχτών κέντρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας και όχι γκετοποίησης, με προσανατολισμό των αναλογούντων ευρωπαϊκών πόρων στην ενίσχυση και διευκόλυνση των προσφύγων και όχι σε έργα συντήρησης και ενδυνάμωσης της καταστολής.
Την ίδια στιγμή στεκόμαστε με σφοδρότητα απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον φόβο που καλλιεργεί η ακροδεξιά βρίσκοντας ως αφορμή τους πρόσφυγες, της γης τους κολασμένους.

Ο λαός μας, αντάξιος της ιστορίας μας γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά. Δεν χρειάζεται μαθήματα ανθρωπισμού ιδίως από αυτούς που τους εξαπάτησαν και πρόδωσαν την ελπίδα του, συκοφαντώντας την αριστερά και επιβεβαιώνοντας την αίσθηση του "όλοι ίδιοι είναι" που αντικειμενικά επωάζει το αβγό του φιδιού και το νεοφασισμό.