Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Αυτά τα σχολεία δεν είναι βιοκλιματικά. Δεν πληρούν τους όρους για να λέγονται βιοκλιματικά! Γονείς και εκπαιδευτικοί τραβάνε τα μαλλιά τους!


Ανάστατοι οι γονείς των τριών νέων δημοτικών σχολείων της πόλης μας, συγκάλεσαν σήμερα το πρωί σύσκεψη παρουσία και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας με θέμα τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών τους στα νέα σχολεία.
Διαμαρτύρονται ότι τα σχολεία τους (17ο 18ο 19ο) όχι απλά δεν έχουν καμία σχέση με τα βιοκλιματικά σχολεία που τους έλεγαν, αλλά υπολείπονται σε πολύ και από τα δημοτικά σχολεία της πόλης μας που ήδη υπάρχουν.
Σοβαρά θέματα ασφαλείας και υγείας των παιδιών από την πρόχειρη κατασκευή των τριών νέων σχολείων ανακύπτουν και η ανησυχία τους ήταν ιδιαίτερα εμφανής.


  • Τα τρία βιοκλιματικά σχολεία έχουν στους εσωτερικούς χώρους θερμοκρασίες 0-5 βαθμούς κελσίου ενώ θα έπρεπε να έχουν γύρω στους 16…
  • Η διαμπερής είσοδος του σχολείου εκτός από του πολικό κρύο… είναι σε θέση να υποδεχτεί κάθε λογής μικρά ζώα, από γάτες έως και φίδια!
  • Δεν υπάρχει γυμναστήριο… Τις ημέρες που δεν γίνεται γυμναστική λόγω καιρού, τα παιδιά… ζωγραφίζουν!
  • Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του σχολείου είναι επιεικώς ακατάλληλα.
  • Υπάρχει θέμα ασφαλείας με τα κιγκλιδώματα τόσο στο εσωτερικό του σχολείου όσο και στην ταράτσα την οποία δεν μπορεί να την προσεγγίσει κανείς, ούτε εκπαιδευτικός ούτε μαθητής.
  • Δεν υπάρχουν υποδομές, και όταν λέμε για υποδομές, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τηλέφωνο!!!


Να θυμίσουμε ότι η «ΑΛΗΘΕΙΑ» έχει αναφερθεί επανελλειμένα και με ρεπορτάζ στο παρελθόν στις «αστοχίες» των τριών νέων σχολείων.

Θυμηθείτε τι μας είπε στην συνέντευξη του ο εκτελών χρέη τότε Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κραγιόπουλος Νίκος που ήταν παρών στην σημερινή συνάντηση με την ίδια ιδιότητα.
 
Ο κ. Κραγιόπουλος
Ήταν 19 Αυγούστου του 2015, καλοκαιράκι…. (http://pierikialithia.blogspot.gr/2015/08/18_19.html#more)
Σύμφωνα με τον κ. Κραγιόπουλο τα σχολεία τότε ήταν βιοκλιματικά…


ΑΛΗΘΕΙΑ: «Πείτε μας για τα τρία νέα σχολεία.

Κραγιόπουλος Νίκος: Έχω επισκεφτεί και τα τρία νέα σχολεία και είναι έτοιμα να υποδεχτούν στον αγιασμό τους μαθητές. Ένα μικρό πρόβλημα υπάρχει με την επίπλωση (θρανία κυρίως), αλλά με την συνεργασία του Δήμου Κατερίνης θα το λύσουμε.

Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα όπως το ότι δεν υπάρχουν κλειστοί χώροι γυμναστικής, αλλά και στο δημοτικό σχολείο στο Βατάν υπάρχει ένα αυθαίρετο σπίτι στην αυλή του σχολείου. Τι γίνεται με αυτά τα θέματα;

Κραγιόπουλος Νίκος: Προβλέπεται και υπάρχει ένας κλειστός χώρος για διάφορες εκδηλώσεις όπου όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει μπορεί να γίνεται η γυμναστική εκεί και για αυτό λέγεται και χώρος πολλαπλής χρήσης.
Όσο για το σχολείο του Βατάν, δεν είναι δικό μας θέμα και γνωρίζω ότι ασχολείται ο Δήμος Κατερίνης με αυτό. Δεν νομίζω να έχει λυθεί αυτό το θέμα μέχρι τον αγιασμό.


ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα σχολεία αυτά είναι βιοκλιματικά;

Κραγιόπουλος Νίκος: Ναι είναι βιοκλιματικά. Στη στέγη υπάρχει δώμα και κάποια σημεία υπάρχουν φυτά. Ένα μέρος της ενέργειας τροφοδοτείται από τον ήλιο με συλλέκτες και υπάρχουν σκίαστρα στα παράθυρα. Είναι σχολεία με πολύ καλή κατασκευή και χώρους.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν εργαστήρια πληροφορικής. Αλλά έχουμε μια δωρεά από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών από την κυρία Έφη Μπάσρα και την ευχαριστούμε για αυτό. Πρόκειται για μια σειρά υπολογιστών φορητών και σταθερών.
Έχουμε έρθει σε επαφή με κάποια ιδρύματα όπως του Νιάρχου, του Ωνάση και του Λεβέντη, αλλά ήδη ο Δήμος Κατερίνης έχει ξεκινήσει την προμήθεια τριάντα υπολογιστών και πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα έχουμε προβλήματα.
Ηλεκτροδότηση και ύδρευση υπάρχει.
Ως την Παρασκευή θα έχουν τοποθετηθεί και τριάντα πίνακες με πρωτοβουλία της σχολικής επιτροπής και του κυρίου Ίτσιου προσωπικά.
Αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά.»

Αυτά έλεγε πριν μερικούς μήνες ο κ.Κραγιόπουλος.

Ο κ. Ίτσιος από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο Δήμος έκανε ότι μπορούσε για αυτά τα σχολεία και μάλιστα και παραπάνω από ότι προβλεπόταν.

Ο κ. Ίτσιος λέει την αλήθεια, και το γνωρίζουμε. Ο Δήμος Κατερίνης όντως έκανε παραπάνω από τις δυνάμεις του για να βοηθήσει τα τρία σχολεία, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, και γνωρίζουμε τις ενέργειες τόσο του Δημάρχου αλλά και του κ. Ίτσιου για να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Υπάρχουν όμως και πολλά αλλά και γιατί…

Όλη την προηγούμενη περίοδο ο Δήμος Κατερίνης και ο Δήμαρχος διαφήμιζαν αυτά τα σχολεία ως βιοκλιματικά (υπάρχουν εκατοντάδες καταχωρήσεις στον τύπο με δηλώσεις τους).
Όπου και αν τους έβρισκες και τους ρωτούσες από το στόμα τους έβγαινε η λέξη… βιοκλιματικό!

Με όσα όμως μας ανέφεραν σήμερα γονείς και εκπαιδευτικοί, αλλά και ο σχολικός σύμβουλος ο κ. Γραίκος Νικόλαος, από τις επτά προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηριστούν τα σχολεία ως βιοκλιματικά, εδώ υπάρχει μόνο μία! (και αυτή  έχει να κάνει με το δώμα του κτιρίου).

Ο κ. Γραίκος επισήμανε πολλές φορές ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ασφαλείας των μικρών μαθητών σε αυτά τα σχολεία!

Αυτά δεν τα γνώριζαν οι υπεύθυνοι του Δήμου Κατερίνης;

Πως έδωσε ο Δήμος Κατερίνης το ok για να λειτουργήσουν τα τρία αυτά σχολεία;

Πως έκριναν ότι αυτά τα σχολεία ήταν βιοκλιματικά και το διαλαλούσαν αριστερά και δεξιά;

Δεν είδαν ότι στα σχολεία αυτά δεν υπήρχε ούτε μπρίζα τηλεφώνου;

Σε ένα από τα τρία νέα σχολεία έχει τοποθετηθεί πλαστικό για να κόβεται το κρύο, πλαστικό σαν αυτό που βάζουν οι καφετερίες...

Κάποια στιγμή ο βουλευτής κ. Χάρης Τζαμακλής ακούγοντας όλα τα παραπάνω, είπε:

"Αυτά τα σχολεία όχι απλά δεν είναι βιοκλιματικά, αλλά είναι αντι-βιοκλιματικά!!!"

Να θυμίσουμε ότι πολλοί γονείς "αναγκάστηκαν" με την ανακατανομή των ορίων φοίτησης στα δημοτικά σχολεία να μετακινηθούν σε αυτά τα τρία νέα σχολεία.
Μάλιστα τότε για να τους γλυκάνουν το χάπι , τους έλεγαν ότι θα πάτε σε ένα νέο βιοκλιματικό σχολείο!!!

Τώρα τι θα τους πούνε;


ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ


Διαβάστε το έγγραφο που έστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας οι γονείς του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης:







Η είσοδος του 19ου Δημοτικού Σχολείου.





Επίσκεψη στην ταράτσα, με ευθύνη δικιά μας...








Διαβάστε τι γράφαμε εμείς για τα "βιοκλιματικά" σχολεία:


Περί βιοκλιματικών σχολείων ο λόγος.








Το νέο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου ( Ιερός Ναός Τίμιου Σταυρού.)




Κανταρτζής Μιχάλης.