Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης με «χειρουργική» ακρίβεια...





Ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα με την εξέταση των ενστάσεων, την υποβολή των τελικών πινάκων και την απόφαση τοποθέτησης από τον Υπουργό Παιδείας η διαδικασία επιλογής νέων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Ψίθυροι», «απρόοπτα», «παρατράγουδα», «ανατροπές» με βαθμολογίες που κινούνταν μεταξύ της «χειρουργικής ακρίβειας» και της «κατακρεούργησης» σημάδεψαν αυτή τη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς και τα «μετρήσιμα» προσόντα, αποδείχτηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ λίγα για να προσπεράσουν το βασικό κριτήριο της κομματικής πιστοποίησης, προέλευσης, καταγωγής ή ακόμα και συμπάθειας των υποψηφίων για τις θέσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αποτυπώθηκε στις βαθμολογίες των συνεντεύξεων.

Αποδεικνύεται πως η επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι, δυστυχώς, το πιο πρόσφατο επεισόδιο του «κακογυρισμένου σίριαλ» με τίτλο «Επιλογές Στελεχών Εκπαίδευσης και Συγκρότηση Υπηρεσιακών Συμβουλίων με κυβέρνηση Αριστεράς»!
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις 18/11/2014, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, ανακοίνωνε με περισσή, όπως αποδείχτηκε αργότερα, υποκρισία ότι «θα προχωρήσει σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα στην αναδιάρθρωση του πλαισίου διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης» κανείς δεν φανταζόταν το τι θα επακολουθούσε. . .
Όσον αφορά στις επιλογές Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, στις 9/2/2015 ο τότε Υπουργός Παιδείας ανακοίνωνε στις προγραμματικές δηλώσεις της «πρώτης φοράς Αριστεράς» για τις επιλογές περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης «Ένα ερώτημα που πλανάται στο διαδίκτυο και φτάνει και σε εμένα: περιφερειακοί και νομαρχιακοί διευθυντές εκπαίδευσης, ποιους θα επιλέξουμε, ποιους δικούς μας θα βάλουμε, τι θα γίνει εδώ, τι θα γίνει εκεί. Η απάντηση και εδώ είναι πάρα πολύ απλή: κείμενες διατάξεις κατά τη νομοθεσία που σημαίνει ανοιχτή προκήρυξη, αδιάβλητη επιτροπή αξιολόγησης και απόλυτη, επαναλαμβάνω, απόλυτη πολιτική ανεξιθρησκία.» Επιπρόσθετα στις 25/2/2015, ο κ. Μπαλτάς δήλωνε: «Είναι καθαρή κρυστάλλινη από την πρώτη στιγμή  η θέση. Δεν υπάρχουν κομματικά κριτήρια σε τέτοιου τύπου διαδικασίες...Αυτό είναι θέση αρχής. Δεν υποχωρούμε . Δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ».Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους: στην κορυφή της ιεραρχίας τοποθετήθηκαν οι «αρεστοί» και οι έχοντες «κομματική προέλευση».
Σε σχέση με τα υπηρεσιακά συμβούλια και τα συμβούλια επιλογής στελεχών εκπαίδευσηςοι δηλώσεις του κ. Κουράκη στις 26/01/2015 περί λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων με πλήρη διαφάνεια και με τρεις (3) αιρετούς αποδείχτηκε μια «κενού περιεχομένου» εξαγγελία! Με τον Ν.4342/2015 όχι μόνο δεν θεσμοθετήθηκε η ύπαρξη του 3ου αιρετού αλλά αντίθετα προβλέφθηκε ο ορισμός των δύο από τα πέντε μέλη να γίνεται από τον διορισμένο Περιφερειακό Διευθυντή χωρίς, επί της ουσίας, κανένα κριτήριο (μόνο αυτό της 15ετούς εκπαιδευτικής υπηρεσίας). Ακριβώς στην ίδια λογική κινήθηκε και η τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα 7μελή συμβούλια επιλογής του Ν.3848/2010 αντικαθίστανται από 5/μελή στα οποία εκτός των δύο (2) αιρετών, υπάρχουν δύο (2) μέλη (ένας Σχολικός Σύμβουλος και ένα μέλος ΔΕΠ) οριζόμενα με απόφαση Υπουργού Παιδείας και στα οποία προεδρεύει ο «κομματικά συμβατός» Περιφερειακός Διευθυντής. Για τέτοια αξιοκρατία μιλάμε!
Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στις 14/5/2015 ψηφίζει τον Ν.4327. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: «Οι παραπάνω  προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας  ολιγόλεπτης συνέντευξης η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης.»
Λίγους μήνες αργότερα η «δεύτερη φορά Αριστερά» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επειδή εκτιμά ότι θα τη βοηθήσει στο να διευρύνει τον κομματικό της έλεγχο στην διοίκηση της εκπαίδευσης επαναφέρει για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης τη συνέντευξη, την τόσο καταδικασμένη στη συνείδηση των εκπαιδευτικών, μοριοδοτώντας την με 15 μόρια, σηματοδοτώντας έτσι την νέα εποχή στην κομματοκρατία με αριστερό πρόσημο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών είναι τα «παρατράγουδα» που σημάδεψαν την επιλογή των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης με την συνέντευξη να έχει καθοριστικό ρόλο και σε πολλές περιπτώσεις «ανατροπών» όπως για παράδειγμα σε Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Αχαΐα, Κορινθία, Αττική, Λακωνία κλπ.
Είμαστε βέβαιοι ότι την ίδια «πεπατημένη» με τη γνωστή κομματική «κοπτοραπτική» θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς και στις επιλογές Σχολικών Συμβούλων αν και όποτε αυτές γίνουν.
Η σκληρή παραταξιακή λογική και ο κομματισμός στην εκπαιδευτική ιεραρχία καλά κρατούν.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει την όλη διαδικασία που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, που, υποτίθεται,  ευαγγελίζονταν ένα διαφορετικό ήθος και πρέσβευε την αξιοκρατία δεν είχε ποτέ σκοπό να εφαρμόσει ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών.
Δεν επεδίωξε τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, κοινώς  αποδεκτού, το οποίο θα βασίζεται στην αξιοκρατία, στην ισονομία και στην πλήρη διαφάνεια, γιατί ο μοναδικός σκοπός της ήταν ο ασφυκτικός – κομματικός έλεγχος της διοικητικής ιεραρχίας στην εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση παλινωδεί στις επιλογές των «εργαλείων» που κάθε φορά χρησιμοποιεί για να πετύχει το στόχο της αλλά κάθε φορά καταφέρνει να δώσει το στίγμα της…
Τελικά η ουσία είναι ότι «Για πολλοστή φορά κομματισμός... για πρώτη όμως τέτοια κοροϊδία!»

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος                 Ο Γενικός Γραμματέας
                  
Μάνος Ανδρουλάκης            Κώστας Χριστόπουλος