Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Συμμετέχω - Αδέσποτα Κατερίνης. Ενημέρωση προς τους πολίτες.

1. Ο νόμος περί προστασίας ζώων μιλά για ΟΛΑ τα ζώα

2. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις των τοπικών ιθυνόντων μιλά για ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ, όχι μόνο για τους σκύλους. Αυτό σημαίνει ότι όποιο είδος κατοικιδίου και να συναντήσετε αδέσποτο, ο δήμος οφείλει να το περιθάλψει και να το αποκαταστήσει. Είτε μιλάμε για σκύλο, είτε για χάμστερ, είτε για γάτα, είτε για παπαγάλο.



3. Η διαδικασία με την ΑΙΤΗΣΗ στον Δήμο για κάθε ενέργεια είχε προταθεί από το Συμμετέχω επί διοίκησης Ολυμπιακής Αναπτυξιακής και Σατραζέμη, αλλά και μετέπειτα, όταν υπεύθυνος ήταν ο κ. Μπουρονίκος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να αποφεύγονται οι "κομπίνες" μερικών - μερικών (στείρωση ιδιόκτητων σκυλιών ως αδέσποτων και παρόμοια). Δυστυχώς κατάντησε άλλο ένα γραφειοκρατικό όπλο για να καθυστερεί ο δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, παρόλα αυτά ΠΑΝΤΑ, όταν αφορά σε αδέσποτο ζώο, θα αιτήστε τα νόμιμα εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου.

Οπότε:

- εάν δεν έχετε ανταπόκριση στο περιστατικό ή έγγραφη άρνηση στο διάστημα των 21-61 ανάλογα με την περίπτωση διάστημα που ορίζεται από τον νόμο μπορείτε να καταφύγετε στον συνήγορο του πολίτη και να απαιτήσετε αποζημίωση.
- εφόσον έχετε στο οριζόμενο από τον νόμο διάστημα αρνητική απάντηση μπορείτε, καθώς η άρνηση αποτελεί παράβαση του νόμου, να κάνετε διοικητική αναφορά για πλημμελή άσκηση καθηκόντων στον υπάλληλο που υπέγραψε και σε αυτόν που αρνήθηκε, και ταυτόχρονα να προσφύγετε στην εισαγγελία πρωτοδικών για τα νόμιμα. Η διαδικασία είναι αυτεπάγγελτη.

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον είστε διατεθειμένοι, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με μήνυμα στη σελίδα του Συμμετέχω - Αδέσποτα Κατερίνης στο facebook για καθοδήγηση, σύνταξη εγγράφων ή/και συμπαράταξη σε όλη τη διαδικασία.
Θα πρέπει να κρατάτε φωτογραφικό αρχείο, οποιεσδήποτε αποδείξεις πληρωμών και σημειώσεις με ημερομηνίες και ώρες, καθώς και ονοματεπώνυμα και αρμοδιότητα των ανθρώπων με τους οποίους μιλήσατε σχετικά για να είστε σωστά προετοιμασμένοι.

4. Ο νόμος εν ολίγοις και επιγραμματικά ορίζει χωρίς διάκριση σε γάτες και σκύλους, σε ηλικία και φύλο: θεραπείες, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις, αποκαταστάσεις και φιλοξενίες μέχρι υιοθεσία ή επανένταξη για ΚΑΘΕ κατοικίδιο, είτε υπάρχει κυνοκομείο είτε όχι. Ο Δήμος ΔΕΝ έχει δικαίωμα να προσαρμόζει στα μέτρα του το περιεχόμενο του νόμου συντάσσοντας ελλιπείς συμβάσεις.

Επίλογος: Εάν δεν μας αρέσει αυτό που ζούμε δεν αρκεί να κάνουμε σχόλια μόνο. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πεδίο που μας δίνει ο νόμος και να το χρησιμοποιήσουμε. Όταν νιώθετε ότι θέλετε να βοηθήσετε ένα ζώο θα πρέπει να ακολουθήσετε τις διαδικασίες και να απαιτείτε τα νόμιμα έτσι ώστε να συμβάλλετε στο να βελτιωθεί η κατάσταση σταδιακά και γενικότερα για όλα τα ζώα, όχι μόνο για αυτό που βρήκατε μπροστά σας.
*Στον Δήμο Κατερίνης αιτήστε στο ισόγειο δεξιά (κ. Κούκουλης, κ. Μπατσαρά) Κτηνιατρείο  23510 78550 Ζωοκόμος  6970 807 355

Συμμετέχω - Αδέσποτα Κατερίνης