Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Οριστικό: Για πέντε χρόνια θα φυλάμε τις αποδείξεις. Συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου με τις αποδείξεις.



Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά και τις αποδείξεις των φορολογικών δηλώσεων των ετών από το 2010 ως και το 2015, καθώς αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, διευκρινίζει με σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία -από το 1994- προβλέπει 5ετή υποχρέωση για τους φορολογούμενους να κρατούν τις αποδείξεις δαπανών και άλλα δικαιολογητικά προκειμένου να τα επιδείξουν σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, σημειώνει το υπουργείο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι» και επισημαίνει τα ακόλουθα:


1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κ.λπ.), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κ.λπ.

2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010 - 2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κ.λπ. (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.


Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με δελτία Τύπου, αλλά και με ανακοινώσεις - δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας». Όπως αναφέρει «κάθε άλλη "αναφορά", "διαρροή" κ.λπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη».