Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών 
Θέμα: Η προστασία και η διατήρηση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Είναι γνωστό πως στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (διάρκειας ένα μήνα) από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως «Εθνικού Πάρκου».


Με το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. οροθετούνταν, μέσα στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού, δύο Ζώνες «Προστασίας» της Φύσης, A και Β, οι οποίες περιβάλλονται από τη Ζώνη Γ, που ταυτίζεται με το εξωτερικό όριο του. Η τότε κυβέρνηση, θεσμοθετώντας τις χρήσεις στις τρείς ζώνες προστασίας με το προεδρικό διάταγμα, σκοπό είχε όχι να προστατεύσει τον ορεινό όγκο του Ολύμπου αλλά να εντείνει την εμπορευματοποίηση του.
Χαρακτηριστικά:
•        Υποβάθμιζε δραματικά την προστασία του Ολύμπου, χαρακτηρίζοντας τον ως εθνικό πάρκο από εθνικό δρυμό. Ακόμα και ο πυρήνας του Ολύμπου χαρακτηρίζονταν ως «περιοχή προστασίας της φύσης», με υποβαθμισμένη προστασία έναντι «περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης όσο είναι εθνικός δρυμός»
•        Με όχημα την παρατήρηση της φύσης προωθούσε την (εμπορευματοποίηση μέσα από την) «ήπια αναψυχή» ακόμα και στον πυρήνα του Ολύμπου.
•        Προωθούσε σε τμήματα του βουνού ακόμα και στη ζώνη Β «ήπιες δραστηριότητες» «κυρίως παραδοσιακού χαρακτήρα».
•        Προωθούσε την κατασκευή νέων «καταφυγίων» ακόμα και στην αλπική ζώνη του βουνού και με τον τρόπο αυτό ανοίγει το δρόμο για την οικοπεδοποίηση του Ολύμπου. Μάλιστα, με 10 στρ ο κάθε ένας θα μπορούσε
•        να οικοδομήσει μέσα στο βουνό ένα «καταφύγιο»…
•        Ενέτασσε τους δασικούς δρόμους στο σύστημα μετακίνησης του βουνού.

Όμως από τότε η κατάσταση «πάγωσε» και δεν προχώρησε η υπογραφή του σχετικού Π.Δ..
Εδώ και ένα χρόνο έχουν αναζωπυρωθεί, από πολλούς φορείς, ξανά τα σχέδια «αξιοποίησης» του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου.
Συγκεκριμένα:
       Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου πραγματοποίησε
• Δύο Ημερίδες, (18-12-2014 στην Ελασσόνα και 20-12-2014 στο Λιτόχωρο) με θέμα: «Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» και
• Ένα Διεθνές Συνέδριο, 20-22 Μαρτίου 2015 στο Λιτόχωρο, με θέμα: «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση».
       Αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις των Δημάρχων Θεσσαλίας και Πιερίας με θέμα την «αξιοποίηση» του Ολύμπου και την «ανάπτυξη» της ευρύτερης περιοχής
       Συνάντηση εργασίας, στις 21 Ιουλίου 2015, του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην οποία συμμετείχαν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, οι Δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου και Ελασσόνας, εκπρόσωπος της Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης και υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου με θέμα το Π.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
       Πολλαπλές συνεντεύξεις του κ. Δ. Μάρδα, Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, για τη δημιουργία μικρού οικισμού καταφυγίων στον Όλυμπο και σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, όπως επίσης για τη δημιουργία τελεφερίκ, από την πλευρά της Ελασσόνας (ΠΕ Λάρισας) και ενός ακόμα μικρού οικισμού, από την πλευρά του Λιτοχώρου (ΠΕ Πιερίας), στους πρόποδες του βουνού.

Την ίδια ώρα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας με εξαιρετικά επείγουσα επιστολής της, 29-10-2015, προς πολλαπλούς αποδέκτες, εκφράζει την δυσφορία της σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν την «αξιοποίηση»-«προστασία» του Ολύμπου και με δεδομένο ότι η περιοχή του Πιερικού Ολύμπου αναοριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος ζητά πριν από οποιαδήποτε λήψη τελικών αποφάσεων για την κατάρτιση του προσχεδίου του Π.Δ. να σταματήσουν οι διαδικασίες και να τις αποσταλούν όλα τα στοιχεία προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις της.
Να σημειωθεί πως ο Όλυμπος, είναι η πλουσιότερη σε χλωρίδα περιοχή της Ελλάδας, με περίπου 1700 είδη και υποείδη που αντιστοιχούν στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί παγκόσμια από την UNESCO που ανακήρυξε τον Όλυμπο « Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας».

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Να διασφαλιστεί η προστασία και η διατήρηση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής