Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Δήμος Κατερίνης: Στους δρόμους οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, για τη διαφύλαξη της προστασίας του δημόσιου χώρου - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΕΖΩΝ - ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ


Με στόχο τη διαφύλαξη της προστασίας του δημοσίου χώρου και με επίκεντρο την συνεργασία των πολιτών, προκειμένου να αποκτήσει η Κατερίνη ένα πιο ανθρώπινο, λειτουργικό και φιλικό πρόσωπο, η Δημοτική Αστυνομία επιδιώκει με απτές πρωτοβουλίες, να περιορίσει κατά το μέτρο που της αναλογεί,  τις παράνομες σταθμεύσεις.  Έμφαση δίνεται σε σταθμεύσεις που επιβαρύνουν και παρενοχλούν την κίνηση & μετακίνηση των πεζών, των ατόμων με αναπηρία, ατόμων με κινητικά προβλήματα γενικότερα, των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας (ηλικιωμένοι, παιδιά, γονείς με παιδικά καρότσια), καθώς και σταθμεύσεις μπροστά στις στάσεις λεωφορείων.


«Δίνουμε βάρος αρχικά στην αποτροπή. Θα προσπαθήσουμε, δηλαδή, να πείσουμε τους πολίτες να πάψουν να παρανομούν και αν δεν συμμορφωθούν θα επιβάλλουμε πρόστιμα, καθώς και όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα. Θέλουμε να δοθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι υφίσταται έλεγχος και ειδικά σε ό,τι αφορά περιπτώσεις αντικοινωνικής στάθμευσης σε πεζοδρόμια, πλατείες και ράμπες ΑμεΑ στο κέντρο, αλλά και στην περιφέρεια της πόλης» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος - αρμόδιος για θέματα της δημοτικής αστυνομίας, Χρήστος Λεμονόπουλος.


«Η παράνομη στάθμευση μπορεί να θεωρεί ο κόσμος ότι δεν είναι σοβαρή παράβαση του Κ.Ο.Κ., είναι όμως μια ενέργεια που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής οδηγών και πεζών, προκαλεί κυκλοφοριακή σύγχυση και ορισμένες φορές γίνεται αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων» τονίζουν οι προϊστάμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας Αντώνης Μπατσαράς & Νόπη Παπαδοπούλου επισημαίνοντας:  «Η πόλη της Κατερίνης προσφέρεται για τη μη ευρεία χρήση των οχημάτων, καθώς είναι επίπεδη και οι αποστάσεις από και προς το Κέντρο είναι ιδιαίτερα μικρές. Πλην όμως ορισμένοι πολίτες χρησιμοποιούν τα οχήματά τους, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης».


Παράλληλα, όπως εξηγούν δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Κατερίνης «δεν είναι λίγοι και οι καταστηματάρχες, οι οποίοι κλείνουν το δρόμο με αυτοσχέδια φράγματα, προκειμένου να αποτρέψουν τους οδηγούς από το παρκάρισμα έξω από τα καταστήματά τους,  χωρίς όμως να υπολογίζουν ότι τοποθετώντας καφάσια, καρέκλες κ.α. εμπόδια αφενός δεν εξυπηρετούν την πρόσβαση ενός πεζού, πόσο μάλλον ενός ατόμου που μεταφέρεται με αναπηρικό αμαξίδιο,  ενώ εκτός των άλλων μπορούν να προκαλέσουν και τραυματισμό».


Συνοψίζοντας ο κος Λεμονόπουλος τονίζει «Για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα στην Κατερίνη οφείλουμε να σεβαστούμε  τους πεζούς. Όλοι μαζί ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην παράνομη στάθμευση. Ας μην κυκλοφορούμε με το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο σε πεζοδρόμους & πλατείες. Οφείλουμε να  μην σταθμεύουμε στο πεζοδρόμιο, στις διαβάσεις των πεζών, στις ειδικές ράμπες ΑΜΕΑ,  να μην σταθμεύουμε σε διπλή σειρά,  καθώς προκαλούμε κυκλοφοριακά προβλήματα».



Η Δημοτική Αστυνομία ζητά τη συνδρομή και τη βοήθεια των πολιτών με επισημάνσεις, παρατηρήσεις και καταγγελίες, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 23510 31000 κατά τις ώρες 07:00 π.μ. έως 22:00.