Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ Ε.Π.Μ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ…


Το κουβάρι των αναμνήσεων της σαράντα επτά χρόνων διαδρομής του χορευτικού της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, ξετυλίχθηκε στη βραδιά της παρουσίασης του λευκώματος «ΕΣΤΙΑΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 4» -(Πολιτιστικά ταξίδια του χορευτικού Ε.Π.Μ. Κατερίνης σε Ευρώπη-Αμερική-Ασία), που επιμελήθηκε, συγκέντρωσε και κατέγραψε το περιεχόμενο του μετά από τριών χρόνων έρευνα, ο επίτιμος πρόεδρος της Εστίας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Πολύτιμοι συμπαραστάτες στο αξιόλογο εγχείρημα, ο επί σειρά ετών γενικός γραμματέας και πρώην πρόεδρος του σημαντικού πνευματικού φορέα της Πιερίας Αναστάσιος Πολυχρονίδης και ο Ιωάννης Δημητριάδης που συνέβαλαν στην διαμόρφωση του λευκώματος, καθώς και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος που επιμελήθηκε το οπτικοακουστικό υλικό που διάνθισε την εκδήλωση με ευχάριστες από το παρελθόν εικόνες και μνήμες.

Το λεύκωμα με γενική αναφορά «Ας ταξιδέψουμε ξανά σε όλο τον κόσμο…χορεύοντας» φιλοξενεί στις σελίδες του φωτογραφικό υλικό από όλες τις εμφανίσεις του χορευτικού στις τρεις ηπείρους καθώς και τα ονοματεπώνυμα των συντελεστών που συμμετείχαν στις αποστολές (χορευτές, μουσικοί, συνοδοί).

Υποδεχόμενος τα μέλη και φίλους του χορευτικού και του συλλόγου γενικότερα ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Γρηγόρης Μιτσοκάπας, είπε: «Απόψε η βραδιά είναι φορτωμένη με γλυκές αναμνήσεις από τις παρέες του χορευτικού μας που εκπροσώπησαν την Κατερίνη στις περισσότερες γωνιές του κόσμου. Στο ξεχωριστό μουσικό χρώμα που θα απολαύσουμε…ας κρατήσουν οι χοροί για να σμίξουν παλιές και αναμμένες τροχιές.»

Ο Αναστάσιος Πολυχρονίδης προλογίζοντας την παρουσίαση, τόνισε: « Με τον κ. Κωνσταντινίδη ξεκινήσαμε προ τριετίας τη συγκέντρωση του υλικού, υλοποιώντας μια από τις ατελείωτες ιδέες του για την καταγραφή και όχι μόνο του μοναδικού πλούτου της Εστίας. Με ξεχωριστή χαρά και τιμή συνέβαλα στην ανάδειξη του λευκώματος, προτείνοντας παράλληλα να αποδεχθεί η διοίκηση του συλλόγου την αντίστοιχη έκδοση με τις πολυάριθμες εμφανίσεις του χορευτικού και στην Ελλάδα.»

Αναφερόμενος στο λεύκωμα ο κ. Κωνσταντινίδης με συγκίνηση, επισήμανε: «Με τα πενήντα εννιά πολιτισμικά ταξίδια στο εξωτερικό γνωρίσαμε άλλους πολιτισμούς, παραδόσεις, μουσική και χορούς. Προβάλαμε και αναδείξαμε την Ελλάδα, γίναμε φίλοι με ανθρώπους των τριών ηπείρων. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό στη ζωή να νοιώθεις ικανοποίηση ότι κάποιες στιγμές του παρελθόντος αξίζουν να μείνουν ως παρακαταθήκη-ιστορία για τους μεταγενέστερους. Και εμείς όλοι μαζί στην Ε.Π.Μ. Κατερίνης μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι πράξαμε το καθήκον μας.

Συνέλλεξα το υλικό μέσα από ημερολόγια, από αρχεία γνωστών και φίλων, από πρακτορεία τουρισμού. Το χορευτικό που αποτελεί τμήμα του συλλόγου από το 1969, έβαλε πλώρη για άλλες πολιτείες έξη χρόνια μετά την ίδρυσή του, με πρώτο προορισμό τη Γερμανία. Από την πλευρά μας φιλοξενήσαμε στο δικό μας διεθνές φεστιβάλ εκατόν είκοσι πέντε ξένα συγκροτήματα από κάθε γωνιά της γης. Όλα αυτά τα χρόνια τιμήσαμε αλλά και μας επιβράβευσαν οι διοργανωτές διεθνών φεστιβάλ με πρωτιές και διακρίσεις όπως βραβεία σκηνικής παρουσίας και χορευτικών παραστάσεων. Από το 1988 η Εστία αποτελεί επίσημο μέλος των Ελληνικών τμημάτων του CIOFF (Παγκόσμιος Οργανισμός Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης.)

Ολοκληρώνοντας αποτίω φόρο τιμής στους απόντες από τη ζωή που αποτέλεσαν μέλη αυτού του μεγάλου ταξιδιού της ζωής μας. Σας ευχαριστώ όλους που στηρίξατε αυτή την προσπάθεια.»

Ακολούθησε η προβολή τηλεοπτικής εικόνας από τα πολιτιστικά ταξίδια του χορευτικού, με πολλούς να αντικρίζουν τα πρόσωπά τους στα χρόνια μιας άλλης εποχής.

Στην αποφώνηση της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κατερίνης και πρώην έφορος χορευτικού της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, είπε: «Αυτές οι εικόνες, αυτές οι στιγμές έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας. Μέσα από την αγάπη μας για την παράδοση ζήσαμε τον κόσμο μέσα από μια άλλη ματιά. Το αποψινό εγχείρημα αποτελεί κατάθεση ψυχής του αεικίνητου και δημιουργικού Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, των συνεργατών του και όλης της διοίκησης της Εστίας που απέδειξαν πόσο ψηλά κρατούν το λάβαρο του συλλόγου, ενός πνευματικού φορέα που πρωτοστάτησε ως γεννησιουργός σε περιόδους πολιτιστικής ξηρασίας.

Θερμά συγχαρητήρια. Είναι καιρός να καταγράψουμε σε περίτεχνη έκδοση την ιστορία και προσφορά της Ε.Π.Μ. Κατερίνης στην κοινωνία.»

Την εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με μουσική και χορό με τη συνοδεία των «Παρολύμπιων» και των «Αντιμελωδών», συντόνισε ο Περικλής Χατζηγιάννης ο οποίος σκιαγραφώντας τη συμβολή του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, αναφέρθηκε στη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη που αντικατοπτρίζει τη φυσιογνωμία του δημιουργού του λευκώματος, λέγοντας «Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχοι άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες. Και αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.»

Τέλος ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τους διοργανωτές η συμβολή στη διαχρονική πορεία του χορευτικού, των αείμνηστων Δημητρίου Παρασκευόπουλου και Μιχαήλ Παπαργυρίου. Επίσης εκφράστηκαν ευχαριστίες για την στήριξη τους στην εκδήλωση, στους Δημήτριο Παππά, Νικόλαο Δουκάκη, Θεόδωρο Ζαπουνίδη, Δημήτριο Κωτίκα, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, Ηλία Παπάζογλου, κά.

Από πλευράς διοικητικού συμβουλίου της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης εκτός από τον πρόεδρο Γρηγόρη Μιτσοκάπα, ήταν επίσης παρόντα όλα τα μέλη, οι Κυριακή Παπατολίκα (αντιπρόεδρος), Κλειώ Δημάση (γεν, γραμματέας), Έφη Μπίσμπα (ταμίας) και οι έφοροι Παναγιώτης Σάββας (χορευτικού), Ευάγγελος Γκούτζας (διεθνούς Φεστιβάλ), Νικόλαος Σπανός (εικαστικών), Ειρήνη Βενετσάνου (χορωδίας), Μπέλλα Βλαχοπούλου (λόγου-τέχνης), Κατερίνα Ιορδανίδου (αιμοδοσίας), Ηλίας Παπάζογλου (παραδοσιακής μουσικής).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σαββατόβραδο 18 Ιουνίου 2016 στην κοσμική αίθουσα «Πιερίδα Palace.»