Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ :«Δεν είναι θέμα βασικής πρόνοιας για μια τράπεζα, εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωσή της, να ζητάει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα;»

Το παραπάνω και μία σειρά άλλων ερωτημάτων απεύθυνε ο Χάρης Τζαμακλής προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία, κατά την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, όπου συμμετείχε εκτάκτως. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο δανεισμού του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας καθώς και των ΜΜΕ.
Ο βουλευτής της Πιερίας, μόλις πήρε το λόγο, απεύθυνε τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον κ. Καραβία:


«Αναφέρεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος συγκεκριμένα ότι οι εταιρείες και ο κλάδος των ΜΜΕ στο σύνολό τους εμφανίζουν πτώση του κύκλου εργασιών, ζημιές, προβλήματα, υψηλή δανειακή επιβάρυνση κλπ. Η τράπεζά σας, όμως, όπως και οι άλλες, παρά την αρνητική αυτή κατάσταση, έδινε και νέα δάνεια χωρίς να εξοφλούνται κεφάλαια και τόκοι προηγουμένων δανείων. Εγώ θεωρώ ότι αυτό σημαίνει παραβίαση και του δικού σας κανονισμού πιστοδοτικής πολιτικής. Η ερώτηση είναι: Ποια όργανα αποφάσιζαν αυτές τις δανειοδοτήσεις και αν ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος -δεν είναι προσωπικό για εσάς- συμμετέχει σε αυτό το όργανο που αποφασίζει έτσι και αν όχι σε ποιο ελεγκτικό σώμα ή όργανο συμμετέχει ο διευθύνων σύμβουλος;».
«Δεν είναι θέμα βασικής πρόνοιας για μια τράπεζα, εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωσή της να ζητάει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα;».
«Γιατί δεν ζητήσατε προσωπικές εγγυήσεις των βασικών μετόχων αυτών των εταιρειών, όταν μάλιστα η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος στο πόρισμά της αυτό το θεωρεί ως πλημμέλειά σας;».
«Θέλω να μου απαντήσετε ευθέως: ενώ έχουμε πιστοποιημένα αρνητικά αποτελέσματα για πολλά ΜΜΕ, «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κλπ, θεωρείτε ότι αυτό συνάδει με την χορήγηση των δανείων με ευνοϊκά επιτόκια;».
Συνολικά ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι η Eurobank σε κόμματα και ΜΜΕ έχει δώσει δάνεια 85 εκ. ευρώ και εξ αυτών μη εξυπηρετούμενα είναι τα 16,5 εκ. ενώ οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι 18,1 εκ. ευρώ. Παραδέχθηκε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε το 2010 δάνειο από τη Eurobank ύψους 5,2 εκατ. ευρώ με μια απλή υποσχετική επιστολή(!), το οποίο σήμερα δεν εξυπηρετείται, ενώ τέλος αποκάλυψε ότι η Eurobank δεν έχει δώσει τραπεζική ενημερότητα στην εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες,  δεδομένου ότι η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ δεν εξυπηρετεί δάνειο 13 εκ. ευρώ.