Κατά το ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιο» της Τετάρτης 14/7/2016, για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε η αναποτελεσματικότητα των δομών και επιλογών της πολιτείας στην προστασία του παραγωγικού ιστού της χώρας και ιδιαίτερα στον κτηνοτροφικό κλάδο και μάλιστα στην Αττική, όπου παρατηρείτε μια επιλεκτική «προσήλωση στο γράμμα» ορισμένων υπαλλήλων και επιλογών της διοίκησης, που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά συντεχνιακής αντιμετώπισης από μια ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία.
Έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επιστολές καθώς και η Περιφέρεια Αττικής.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ενημέρωσε ήδη με επιστολές όλους τους βουλευτές της υπαίθρου της Αττικής και αποφάσισε να επισκεφθεί όλους τους εκλεγμένους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου της Υπαίθρου της Αττικής και όλους τους πιθανούς εμπλεκόμενους στην απαράδεκτη κατάσταση της διαδικασίας αδειοδότησης (ή δίωξης και αποβολής?) των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων της Αττικής.
Ήδη έγινε επίσκεψη στο ΥπΑΑΤ στις 19/7/2016 από τους Γιάννη Κοντογιάννη (Πρόεδρο), Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα), Κώστα Μαντζουράνη, Χρήστος Στάθης, Γιάννης Πέτρου και ενημερώθηκε ο Δ/ντης του Γραφείου του Υπουργού κ Νικόλαος Βάγιας, καθόσον δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί άλλη συνάντηση στο Υπουργείο παρά τα αιτήματα. Ο κ. Ν. Βάγιας κατενόησε το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι θα προταθεί από το Υπουργείο να δοθεί παράταση εφαρμογής του νόμου 4351/2015, που έληγε στις 12/9/2016, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπ 2019.
Με συνεχείς προσπάθειες έγινε επίσκεψη στο ΥπΑΑΤ στις 26/7/2016 από τους Γιάννη Κοντογιάννη (Πρόεδρο), Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα), Κώστα Μαντζουράνη, Παναγιώτη Μπαγλατζή, Νίκο Βαζαίο και Μιχάλη Μυλωνά και ενημερώθηκε ο Αν Υπουργός κ Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος κατενόησε το γενικό πρόβλημα, για το οποίο ήταν ήδη ενημερωμένος, και υποσχέθηκε ότι θα προταθεί να δοθεί παράταση εφαρμογής του νόμου 4351/2015, που έληγε στις 12/9/2016, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπ 2019.
Έγινε απολύτως κατανοητό ότι ένας νόμος που εκδόθηκε το 2012 για να τακτοποιήσει τις πατροπαράδοτες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις 145.000 περίπου κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πανελληνίως και «πέτυχε» να αδειοδοτήσει μέχρι σήμερα ΜΟΝΟ μερικές εκατοντάδες στάβλους (γύρω στις 620), μάλλον έχει τα χαρακτηριστικά του ακατάλληλου νομοθετήματος. Ειδικότερα στην Ανατολική Αττική από τους 170 φακέλους που υπεβλήθησαν στην Περιφέρεια Αττικής από τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, η Περιφέρεια «κατόρθωσε» να χορηγήσει ΜΟΝΟ 28 άδειες σταβλισμού.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής παρουσίασε μάλιστα το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε σε μέλος της (Ν. Βαζαίος) κατά την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου 4056/2012, όπου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη οι φορείς της διοίκησης τον μεταγενέστερο νόμο 4351/2015, αξιώνουν σήμερα, να απομακρυνθεί στάβλος, από τον χώρο που υφίστατο και λειτουργεί.
Ο κ Υπουργός κατενόησε πλήρως ότι πρόκειται για οριακές λανθασμένες εκτιμήσεις δομών της Περιφέρειας ή/& Δήμων, κυρίως διότι η δημόσια διοίκηση δεν κατόρθωσε να εκδώσει την απαραίτητη ερμηνευτική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου 4351/2015, οκτώ μήνες μετά την ψήφισή του από την Βουλή των Ελλήνων, αφήνοντας τους κτηνοτρόφους της Αττικής οι οποίοι βρίσκονται και λειτουργούν στον ίδιο τόπο πέντε γενιές (Π. Μπαγλατζής) να υπόκεινται σε περίεργες απαξιωτικές διαδικασίες με μοναδικό μέχρι σήμερα αποτέλεσμα την καταστροφή του παραγωγικού κτηνοτροφικού ιστού.
Νωρίτερα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής με τον κ Γιάννη Κοντογιάννη και τον κ Κώστα Ματζουράνη ενημέρωσε τον βουλευτή κ Γ. Πάντζα στο γραφείο του μέσα στην Βουλή καταγράφοντας την πλήρη κατανόησή του και την υπόσχεσή του ότι θα προτείνει να δοθεί παράταση εφαρμογής του νόμου 4351/2015, που έληγε στις 12/9/2016, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπ 2019.
Επίσης η κα Μάγδα Κοντογιάννη επισκέφθηκε την Βουλευτή κα Γεωργία Μαρτίνου στο γραφείο της στην Γλυφάδα και την ενημέρωσε για το πρόβλημα της ανάγκης να δοθεί παράταση εφαρμογής του νόμου 4351/2015, που έληγε στις 12/9/2016, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπ 2019.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής περιμένει την ανταπόκριση όλων των βουλευτών της υπαίθρου της Αττικής, από τους οποίους έχει ζητήσει συνάντηση, ενώ έχει ζητήσει και πάλι συνάντηση και με τον Υπουργό ΑΑ&Τ κ Ε. Αποστόλου για την Τρίτη, 2 Αυγ 2016.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ιδρύθηκε το 2013 και πέτυχε να γίνει σημείο αναφοράς του πιο δημιουργικού κομματιού των ενδιαφερομένων για την ισόρροπη Τοπική Ανάπτυξη της υπαίθρου της Αττικής, εστιάζοντας στο σημαντικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της παραγωγικής κτηνοτροφίας, καθώς και στην ανάγκη συνέργειας όλων των μελών και δομών της κοινωνίας.
Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, και γενικότερα οι αγρότες της Αττικής , υφίστανται μια πρωτοφανή πίεση, που αγγίζει τα όρια της βάναυσης προσβολής του τρόπου ζωής τους και της αποβολής της πραγματικής παραγωγής πλούτου, υπέρ μιας διεστραμένης άποψης ότι η οικοδομή αποτελεί μια βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ και οι μέχρι σήμερα σχεδιασμοί τοπικής τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής δεν ενσωμάτωσαν επαρκώς και σαφώς την ελληνική ανάγκη να συνδυάζονται ΑΠΟΛΥΤΑ με την ισόρροπη πρωτογενή παραγωγή.
Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής ζητούν το δικαίωμα στην δουλειά τους (που έχουν), το δικαίωμα στην επιλογή του τρόπου ζωής τους, το δικαίωμα στην διατήρηση των μέσων παραγωγής τους και τουλάχιστον το δικαίωμα στην συμβίωση με την «βάρβαρη» οικιστική επέκταση που «ήρθε» και τους βρήκε στις πατροπαράδοτες δραστηριότητές τους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Μάγδα Κοντογιάννη