Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" σας ταξιδεύει στο Κεφαλόβρυσο (Νομός Λάρισας, Δήμος Ελλασόνας). Υπέροχες φωτογραφίες από την λίμνη του χωριού.

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" σας ταξιδεύει στο Κεφαλόβρυσο (Νομός Λάρισας, Δήμος Ελλασόνας). Υπέροχες φωτογραφίες από την λίμνη του χωριού.

Βρεθήκαμε στην ειδυλλιακή λίμνη στη θέση Μάτι (όπου μπορεί κάποιος να επιδοθεί και στο ψάρεμα κεφαλόπουλων και πέστροφας) και σας μεταφέρουμε τις ωραίες εικόνες που καταγράψαμε.
Την λίμνη την επιλέγουν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και γειτονικών χωριών για μικρές εκδρομές και βόλτες δίπλα στα νερά της τα Σαββατοκύριακα και χαλάρωμα από την καθημερινότητα.

Για να πάει κάποιος από την Κατερίνη στο Κεφαλόβρυσο ακολουθεί την παλιά Εθνική οδό από Άγιο Δημήτριο-Ελασσόνα.
Διάρκεια διαδρομής μια ώρα περίπου.


Διαβάστε και το ιστορικό του χωριού:

Το Κεφαλόβρυσο ονομαζόταν παλιότερα με την τούρκικη ονομασία Μπουνάρ Μπασί ή Μπορναμπάς. Στο χωριό οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία, την γεωργία και τα κηπευτικά. Η ιστορία του χωριού και η ονομασία του προήλθαν από την μικρή αλλά τόσο παράξενη ιστορία ενός βοσκού. Ο βοσκός λένε άφηνε την οικογένειά του στο χωριό και ανηφόριζε με τα πρόβατα μέχρι τα βουνά στα σύνορα της Αλβανίας για να τα θρέψει. Εκεί σε μια μεγάλη τρύπα σε ένα μικρό λοφίσκο όπως έπαιζε με την φλογέρα του, εκείνη του ξεγλίστρησε και έφυγε μέσα στην τρύπα. Κατέβηκε μετά από καιρό στο χωριό όταν είδε την φλογέρα του στα χέρια της γυναίκας του! Όταν την ρώτησε που την βρήκε εκείνη του είπε ότι την βρήκε στο «μάτι» της πηγής της λίμνης του χωριού!!! Εκείνος όταν ανέβηκε ξανά στα βουνά συνεννοήθηκε με την γυναίκα του και άρχισε να δένει δέματα από προβάτινο δέρμα και να τα πετάει στη τρύπα. Η γυναίκα του τα μάζευε στο χωριό μετά από καιρό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταλάβουν όλοι ότι η πηγή είχε αρχή και…τέλος συναρπαστικό! Μια μέρα κάποιοι που παρακολουθούσαν τον βοσκό, τον έπιασαν και τον σκότωσαν. Τον αποκεφαλίσανε και πετάξανε το κεφάλι του στην τρύπα. Η δυστυχής γυναίκα του βρήκε στο «μάτι» της πηγής μετά από καιρό το νεκρό κεφάλι του άντρας της. 

Έτσι λένε οι παλιοί ονομάστηκε το χωριό, Κεφαλόβρυσο…


350 κάτοικοι ζουν στο Κεφαλόβρυσο. Το χωριό εκτός από την τεράστια λίμνη που διαθέτει έχει και τρεις μεγάλες ιδιωτικές δριστέλλες όπου τις έχουν οι κύριοι Κουτσογιάννης, Χονδρογιάννης «Μπαντής» και Μπέγγας αντίστοιχα. Εκεί πλένονται τα χαλιά όλης σχεδόν της περιοχής και όχι μόνο. Το χωριό εκτός από ψάρια έχει πλούσιο κοπάδι από καραβίδες στο φράγμα του. Το Σπήλαιο που ανακαλύφτηκε στην περιοχή (το βρήκανε όταν ένα πρόβατο έπεσε κατά λάθος μέσα) όπου το Κεφαλόβρυσο συνορεύει με το Παλαιόκαστρο, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για όλους ώστε να αναδειχτεί και να προσεχτεί καταλλήλως.

Πηγή πληροφοριών: http://www.elassona-city.gr/