Έχοντας υπ’ όψιν:
1. Τις διατάξεις των παραγράφων 1, 4, 9 και 10 του άρθρου 9 του νόμου 4039/2012 όπως αυτές συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 46 του νόμου 4235/2014
2. Τις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 7 του νόμου 3329/2005.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ:
1. Υπεύθυνοι για την μέριμνα της διαχείρισης και της περισυλλογής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι κατά τόπους Δήμοι και οι συνεργαζόμενες με αυτούς φιλοζωικές ενώσεις.
2. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς πρέπει να υποβάλλονται σε κτηνιατρικές εξετάσεις, σε στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση.
3. Ζώα συντροφιάς αφού έχουν συλλεχθεί από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή το Δήμο και τις συνεργαζόμενες με αυτόν φιλοζωικές ενώσεις, δύνανται, εφόσον έχουν κριθεί υγιή και εφόσον έχει παρέλθει χρονική περίοδος στην οποία δεν έχουν υιοθετηθεί, να επανενταχθούν άμεσα στο περιβάλλον το οποίο συλλέχθηκαν εφόσον έχουν προηγούμενος ελεγχθεί, αποπαρασιτωθεί, εμβολιαστεί και στειρωθεί.
4. Σε καμία περίπτωση βάσει της παραγράφου 10 του άρθρου 9 του νόμου δεν επιτρέπεται επανένταξη ζώου σε περιοχή με νοσοκομείο, πόσο μάλλον στον ίδιο τον χώρο του νοσοκομείου.
5. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόνοια της παραγράφου 10 του άρθρου 9 δεν απαγορεύτηκε γενικά η σίτιση και η περίθαλψη παρά μόνο στο προσωπικό του νοσοκομείου και μόνο ΕΝ ΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και συγκεκριμένα στους χώρους του νοσοκομείου.
6. Βάσει των ως άνω αναφερόμενων διατάξεων του νόμου 3329/2005 είναι υποχρέωση και ευθύνη του διοικητή η εφαρμογή και ο συντονισμός ενεργειών που σχετίζονται με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στο συντονισμό, τον έλεγχο και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ:
Είναι σαφές ότι στις εποχές κρίσης που διανύουμε τα ευγενή αισθήματα όλων μας τίθενται συχνά σε δοκιμασία, ενώ η κριτική αντιμετώπιση κάθε διαφορετικής από τη δική μας άποψης είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε λάθος συμπεράσματα.
Η ορθολογική εφαρμογή κανόνων που σκοπό έχουν εν τέλει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, βασικό και μόνο σκοπό και στόχο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, είναι αυτονόητα απαραίτητη. Η κοινή λογική και μόνο επιτάσσει ότι το προσωπικό του νοσοκομείου και δη εν ώρα υπηρεσίας, δηλαδή την ώρα που το ελληνικό δημόσιο δαπανά χρήματα προκειμένου οι ασθενείς συμπολίτες μας να λαμβάνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, δεν είναι δυνατόν να αγνοεί τη βασική αποστολή του, τόσο γιατί τίθεται θέμα δημόσιας υγείας με τη συναναστροφή με ζώα που πιθανώς δεν έχουν ελεγχθεί, όσο και γιατί ο συγκεκριμένος χρόνος που δαπανάται για φιλοζωικούς λόγους οφείλει να δαπανηθεί για τους συνανθρώπους μας και γιατί είναι αμειβόμενος και για φιλανθρωπικούς λόγους. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε το δικαίωμα των υπαλλήλων του νοσοκομείου στον ελεύθερό τους χρόνο και εκτός των χώρων του νοσοκομείου να πράττει ο καθένας και η καθεμία ότι ορίζει η συνείδησή του.
Όσο για τους διαπρύσιους κήρυκες της φιλοζωίας που βιάστηκαν να καταδικάσουν την προηγούμενη απόφαση της διοίκησης χωρίς να αναλογιστούν πιθανές συνέπειες από τη συνέχιση της ισχύουσας κατάστασης και αγνοώντας το κεντρικό μήνυμα αυτής διευκρινίζεται το αυτονόητο: ότι ο χώρος ενός νοσοκομείου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλανθρωπίας και του ανθρωπισμού.
Αν ο άνθρωπος και η υγεία του δεν είναι η απόλυτη προτεραιότητα στο σεπτό για κάθε υγειονομικό χώρο ενός νοσοκομείου πέρα και πάνω από οποιοδήποτε άλλο συμφέρον τότε που είναι;
Ο Διοικητής του Γ.Ν. Κατερίνης
Μυστρίδης Ανέστης
Φαρμακοποιός,
Ιδιοκτήτης τριών ζώων συντροφιάς.