Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ολύμπια Εν Δίω

Ούτε χθες Πέμπτη, ημέρα αφιερωμένη στην Μούσα της Τραγωδίας Μελπωμένη, δεν επέτρεψε ο καιρός, να παρουσιάσουν τις προγραμματισμένες παραστάσεις τους οι μαθητές από το Ιραν στο Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι μαθητές σχολείων από την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη «Μήδεια» την οποία παρουσίασαν οι μαθητές από την Τεχεράνη, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου και 5ου ΓΕΛ Κατερίνης


Αρχικά οι μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Τούμπας Θεσσαλονίκης, το 2ο και 5ο ΓΕΛ Κατερίνης, το ΓΕΛ Κορινού και το 4ο Γυμνάσιο, παρακολούθησαν την Μήδεια, που μοναδικά απέδωσαν οι μαθητές από την Τεχεράνη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα. Στο συγκεκριμένο έργο του Ευριπίδη που «διδάχθηκε» το 431 πΧ, ο Ιάσωνας προδίδοντας την γυναίκα του Μήδεια και τα παιδιά του λαμβάνει σε γάμο τη Γλαύκη την κόρη του Βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα. Η δε Μήδεια προκειμένου να εκδικηθεί στέλνει δηλητηριώδη δώρα με τα οποία φονεύει τόσο την νύφη όσο και τον πεθερό, στη συνέχεια, αφού σφάζει τα ίδια της τα παιδιά (Φέρητα και Μέρμερο), προς απέραντη λύπη του προδότη συζύγου της, με την βοήθεια άρματος που το σέρνουν πτερωτοί δράκοντες, απέρχεται στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, ένα ακόμη σχολείο από το εξωτερικό (το Magapar School της Πολωνίας) παρουσίασε το έργο «Ορφέας», αποσπώντας επίσης το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Την ίδια ώρα, στο ΓΕΛ Κονταριώτισσας, το 2ο ΓΕΛ Περιστερίου, παρουσίαζε το έργο «Στα νερά της Μεσογείου», ένα έργο που αποτελείται από αποσπάσματα των έργων Τρωάδες, Φοίνισσες και Ηλέκτρα.

Σήμερα στα Ολύμπια Εν Δίω

Σήμερα Παρασκευή η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Μούσα της Θρησκευτικής Ποίησης Πολύμνια. Καιρού επιτρέποντως η πρώτη χρονικά (9:30 πμ) παράσταση θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο Δίου, από τη Θεατρική Ομάδα Βούλας Αττικής, η οποία θα παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης»

Στις 11 το πρωί, το Masleniza College of Tourism St. Petersburg από τη Ρωσία, παρουσιάζει το έργο «Meeting of Spring»

Αξίζει να σημειωθεί, οτι στις 9:30 το πρωί, στο Θέατρο του Πάρκου του Λιτοχώρου το 13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας ανεβάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες»

Όλες οι εκδηλώσεις στα Ολύμπια Εν Δίω (σε αρχαίο Θέατρο Δίου, Κολινδρό, Αιγίνιο, Λιτόχωρο) είναι δωρεάν για το κοινό, αφού μοναδικός στόχος του θεσμού είναι η ανάδειξη (και επιβράβευση) της μαθητικής δημιουργίας και προσπάθειας.