Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου: Διεθνείς Μαθητικοί Αγώνες Δράματος «Ολύμπια Εν Δίω»

Στην Πιερία των Εννέα Μουσών και του Ορφέα, θα χτυπά από το Σάββατο (και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου) η καρδιά της μαθητικής δημιουργίας.

Η πρώτη χρονικά, εκδήλωση του θεσμού για φέτος, είναι ο Ορφικός Δόλιχος Δρόμος, στον οποίον έχουν δηλώσει συμμετοχή εκατοντάδες δρομείς. Αφετηρία του αγώνα είναι οι Πηγές του Ορφέα στις 6 το απόγευμα. 


Οι δρομείς, αφού διανύσουν μια απόσταση 6 χιλιομέτρων, θα τερματήσουν στο αρχαίο θέατρο Δίου, όπου θα δαφνοστεφανωθούν και θα λάβουν ως ενθύμιο τον «Εριούνιο Λίθο» (φυλαχτό) του Ορφέα, κατά την αρχαιότητα.


Λίγο μετά τον τερματισμό των αθλητών του «Ορφικού Δόλιχου Δρόμου», ξεκινούν επισήμως οι εκδηλώσεις με το Χοροθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας – Θράκης «Εσαεί εν Ροή», το οποίο θα παρουσιάσει σύγχρονο χορό με στοιχεία νοηματικής γλώσσας και χορευτικά Δρώμενα από το Τμήμα Χορού της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος.

Στη συνέχεια με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος θα γίνει καλλιτεχνική επίδειξη του Παγκρατίου αθλήματος.

Η πρώτη μέρα θα κορυφωθεί με τη συναυλία της Μουσικοθεατρικής σκηνής του Λυκείου Λιτοχώρου και της Χορωδίας και ορχήστρας του Ιδρύματος «Σακελλαρίδη», με την παρουσίαση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Του νεκρού αδελφού» και σολίστ τον Βασίλη Λέκκα.


Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου τιμά τον καθηγητή Χοσέ Λουίς Ναβάρο

Στο περιθώριο της συναυλίας, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, θα ανακηρύξει επίτιμο δημότη, τον φιλέλληνα ελληνιστή Διδάκτορα της Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Complutense U.C.M. της Μαδρίτης κ. Ναβάρο, ο οποίος ουσιαστικά εισήγαγε στην Ισπανική εκπαίδευση τη διδασκαλία του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Το πρόγραμμα της Κυριακής
Οι Διεθνείς Μαθητικοί Αγώνες Δράματος συνεχίζονται την Κυριακή στις 7:30 το απόγευμα με το Herzen University από την Πετρούπολη της Ρωσίας να παρουσιάζει την μουσικοχορευτική παράσταση «The breath of Moiras»

Να σημειωθεί, οτι όλες οι εκδηλώσεις στα Ολύμπια Εν Δίω (σε αρχαίο Θέατρο Δίου, Κολινδρό, Αιγίνιο, Λιτόχωρο) είναι δωρεάν για το κοινό, αφού μοναδικός στόχος του θεσμού είναι η ανάδειξη (και επιβράβευση) της μαθητικής δημιουργίας και προσπάθειας.