Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο ή κάτι από… εμποροπανήγυρη;

Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο ή κάτι από… εμποροπανήγυρη;
Ένταση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης για την “Έγκριση κανονισμού λειτουργίας του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου”.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση του Δήμου Κατερίνης και τα ερωτήματα που προέκυψαν πολλά.
Μια ώρα πριν την συνεδρίαση έφτασε στα «χέρια» της αντιπολίτευσης η πρόταση του Δήμου Κατερίνης για τον κανονισμό λειτουργίας του Χ.Θ.Π. κάτι που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού δεν τους δόθηκε ο χρόνος να την μελετήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Κάτι που σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είναι πάγια τακτική του Δήμου Κατερίνης, αφού στέλνει τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου λίγη ώρα πριν το Δ.Σ. μη δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στην αντιπολίτευση.

*Ήταν από τις λίγες φορές που η αντιπολίτευση του Δήμου Κατερίνης ήταν τόσο ενωμένη και αποφασισμένη κάτι που φάνηκε τόσο από τις τοποθετήσεις-ερωτήσεις αλλά και από την στάση του Δήμου Κατερίνης στο τέλος που μετά από καιρό βρήκε απέναντι του μια αντιπολίτευση που με επιχειρήματα και λογική έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την πλειοψηφία.


Γιώργος Κυριακίδης: Πιστεύετε ότι στέλνοντας μας μια κανονιστική λίγη ώρα πριν το Δ.Σ. υπάρχει περίπτωση να την ψηφίσουμε;
Με αυτά που τώρα διαβάζω βλέπω μια Εμποροπανήγυρη μέσα στο πάρκο!
Ποιος αποφάσισε τι θα μπει μέσα στο πάρκο;
Υπάρχει συμβατότητα για όλα αυτά που λέτε να μπουν στο πάρκο;


Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη: Κάθε φορά καταγγέλλουμε αυτή την αντικαταστική συμπεριφορά σας, κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει! Δεν βλέπω κάτι το επείγον εδώ. Να βρεθούμε ξανά να συζητήσουμε το θέμα. Είπαμε να βοηθήσουμε αλλά εσείς δεν μας υπολογίζετε.


Μαρία Αρβανίτη: Αυτό που μας φέρατε μου θυμίζει απλά μια Εμποροπανήγυρη σε μεγαλύτερη έκταση! Καμία σχέση από αυτά που μας λέγατε για κάτι το Ευρωπαϊκό και αναβαθμισμένο. Δεν μου δίνεται την αίσθηση δημιουργίας ενός Χ.Θ.Π….


Νίκος Μακρίδης: Αν δεν αποσύρεται το θέμα να κάνετε μόνοι σας το ΧΘ.Π. Κατερίνης!!! 
Θέλουμε να συναποφασίζουμε, να βάλουμε όλοι πλάτες και να κάνουμε κάτι καλό για την Κατερίνη. Εμείς σαν Νέα Εποχή προτείνουμε να γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο αποκλειστικά για αυτό το θέμα. Αν δεν το αποσύρετε, αυτό θα σημαίνει ότι δεν μας θέλετε δίπλα σας παρότι είπαμε ότι θα βάλουμε όλοι πλάτη για να πετύχει το Χ.Θ.Π.
Να βρεθούμε αύριο έστω οι επικεφαλής των παρατάξεων και να συζητήσουμε το θέμα ξανά.


Μπάμπης Παπαδόπουλος: Θέλουμε είσοδο και πρόσβαση του κόσμου δωρεάν στο Χ.Θ.Π. αλλά και στην χρήση κάποιων εγκαταστάσεων του, όπως το παγοδρόμιο.


Η κ.Χαϊλατζίδου που προέδρευε της σημερινής συνεδρίασης λόγω απουσίας του κ. Λιακόπουλου, μετά από αυτές τις εξελίξεις ανακοίνωσε ότι ο Άλλος Δρόμος αποχωρεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης που θα γινόταν για το Χ.Θ.Π. Κατερίνης.

Από την πλευρά του ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης Βαλλάντης Θεοδώρου ανέφερε ότι πρόκειται απλά για κάποιους διαδικαστικούς όρους λειτουργίας και ότι πιέζονται από τις ημερομηνίες και κατόπιν μπορούν να γίνουν προτάσεις και να συζητηθούν ότι θέματα προκύψουν.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση πρότεινε αναβολή του θέματος κάτι που απορρίφθηκε.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης απουσίαζε.
 
Διαβάστε εδώ τις νεότερες εξελίξεις

Στην κανονιστική που διαβάσαμε παρατηρήσαμε τα εξής:

Θα δοθούν άδειες σε ιδιώτες εμπόρους-επαγγελματίες (υπαίθριους πωλητές, πωλητές λαϊκών αγορών κ.α.) !!! Φανταζόμαστε με καταβολή χρηματικού αντιτίμου.
Θα μπούνε στο πάρκο καρουζέλ, παγοδρόμια κ.α.
Θα υπάρχουν χώροι πώλησης ξηρών καρπών, γλυκισμάτων κ.α.

Ποια η διαφορά λοιπόν από ένα πανηγύρι;;;
Και αν κρίνουμε από την φετινή διοργάνωση από πλευράς του Δήμου Κατερίνης της Εμποροπανήγυρης που ήταν μια μεγάλη αποτυχία, το να γίνει ένα νέο πανηγύρι μέσα στο πάρκο Κατερίνης είναι κάτι που δεν μας κάνει αισιόδοξους ότι θα είναι κάτι το ιδιαίτερο.


Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η κανονιστική για το Χ.Θ.Π. Κατερίνης:




ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα:

“Έγκριση κανονισμού λειτουργίας του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου”

Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις

1. Του άρθρου 79, παρ. 1 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «1.Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας με τις οποίες: ….Καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις: δ1. Για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανήγυρων παραδοσιακού ή μη χαρακτήρα, των ζωοπανήγυρων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων. …»

2. Του άρθρου 75 παρ. II περ. 19 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «…19. Η χορήγηση και ανάκληση αδειών για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η χορήγηση αδειών εμποροπανηγύρεων και υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3377/2005 (ΦΕΚ 202 Α), καθώς και ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. …»

3. Του άρθρου 83 παρ. 1γ του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α), όπως ισχύει, «Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας …α)...β)…γ) προτείνει τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τις θέσεις όπου επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά οι υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες. Οι αποφάσεις του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας για τις περιπτώσεις αυτές, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και αποστέλλονται στην επιτροπή ποιότητας ζωής, προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή της προς το δημοτικό συμβούλιο για την έκδοση των προβλεπόμενων σχετικών τοπικών κανονιστικών αποφάσεων».

4. Του άρθρου 73 παρ. 1Β v) του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α), όπως ισχύει, όπου ορίζεται ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μεταξύ άλλων «… Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων των άρθρων 79 και 82 του Κ.Δ.Κ.».

5. Του άρθρου 72 παρ. 1γ και 1ια του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α), όπως ισχύει, «Η Οικονομική Επιτροπή …ζ) εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών, …η)…,θ)…,ι)…, ια)εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τα σχέδια κανονιστικών αποφάσεων του δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 73 παρ.1B v) και παρακολουθεί την υλοποίησή τους,…».

6. Του άρθρου 2 του ν. 2323/1995 (ΦΕΚ 202 Α), όπως ισχύει, περί της συμμετοχής στις εμποροπανηγύρεις και στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.

7. Του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118 Α), όπως ισχύει και ιδίως των άρθρων 1, 2 και 26 αυτού, για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.

8. Του Π.Δ. 12/2005 (ΦΕΚ 10 Α) «Ρύθμιση υπαίθριου εμπορίου (στάσιμου και πλανόδιου)».

9. Την αριθμ. Υ1γ/ΓΠ/οικ.96967/12 (ΦΕΚ 2718 Β – Διορθ.Σφαλμ. Στο ΦΕΚ 3007 Β), Υπουργική Απόφαση «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις».

10. Την KYA ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/20.11.2013 (ΦΕΚ 3106 Β) «Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρου και Κινηματογράφου».

11. Την αριθμ. 633/15 (ΦΕΚ 16 Β) «Καθορισμός των ειδών που πωλούν οι τυφλοί με άδεια άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου».

12. Του Ν. 2946/8-10-01 (ΦΕΚ 224 Α) «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις

13. Του Β.Δ. 24-9/20-10-58 (ΦΕΚ 171 Α) «Περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον Νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των δήμων και κοινοτήτων».

14. Την αριθμ. 14980/Φ.700.5/15 (ΦΕΚ 529 Β) απόφαση Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Αριθμ. 3/2015 πυροσβεστική διάταξη) «Μέτρα και μέσα πυροπροστασίας χώρων συνάθροισης κοινού» (ΦΕΚ 529 Β).

15. Tην αριθμ. 76936/3992/07.12.1987 (ΦΕΚ 783 Β) απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ «Κατηγορίες, όργανα και διαδικασία ελέγχου για την ανέγερση προσωρινών λυομένων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους».

16. Το αριθμ. 7286/21.01.2015 έγγραφο Υπ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με το οποίο, ο Δήμος, ο οποίος προτίθεται να λειτουργήσει υπαίθρια θρησκευτική ή επετειακή εμποροπανήγυρη, γνωρίζει τους χώρους που πρόκειται να διεξαχθεί η σχετική εμπορική δραστηριότητα και καθορίζει τον αριθμό των πωλητών, των πωλούμενων ειδών, καθώς και λοιπές διαδικασίες τοποθέτησης, με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων.

17. Το αριθμ. 50834/12.05.2015 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας & Τουρισμού περί παροχής διευκρινήσεων σχετικά με υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

18. Την αριθμ. ………/2016 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης

19. Την αριθμ. …./2016 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

20. Την αριθμ. …./2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής



ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

Τη λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: “Έγκριση κανονισμού λειτουργίας του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου” με το κάτωθι περιεχόμενο:


Άρθρο 1

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ



Ο παρών κανονισμός ρυθμίζει:

1) Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οργάνωση, λειτουργία και τη χρονική διάρκεια του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου.

2) Τους κανόνες αισθητικής, υγιεινής και συμμόρφωσης στο χώρο της εκδήλωσης.



Άρθρο 2

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι διατάξεις:

1. Του άρθρου 79, παρ. 1 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «1.Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας με τις οποίες: ….Καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις: δ1. Για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανήγυρων παραδοσιακού ή μη χαρακτήρα, των ζωοπανήγυρων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων. …»

2. Του άρθρου 75 παρ. II περ. 19 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «…19. Η χορήγηση και ανάκληση αδειών για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η χορήγηση αδειών εμποροπανηγύρεων και υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3377/2005 (ΦΕΚ 202 Α), καθώς και ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. …»

3. Του άρθρου 83 παρ. 1γ του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α), όπως ισχύει, «Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας …α)...β)…γ) προτείνει τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τις θέσεις όπου επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά οι υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες. Οι αποφάσεις του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας για τις περιπτώσεις αυτές, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και αποστέλλονται στην επιτροπή ποιότητας ζωής, προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή της προς το δημοτικό συμβούλιο για την έκδοση των προβλεπόμενων σχετικών τοπικών κανονιστικών αποφάσεων».

4. Του άρθρου 73 παρ. 1Β v) του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α), όπως ισχύει, όπου ορίζεται ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μεταξύ άλλων «… Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων των άρθρων 79 και 82 του Κ.Δ.Κ.».

5. Του άρθρου 72 παρ. 1γ και 1ια του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α), όπως ισχύει, «Η Οικονομική Επιτροπή …ζ) εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών, …η)…,θ)…,ι)…, ια)εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τα σχέδια κανονιστικών αποφάσεων του δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 73 παρ.1B v) και παρακολουθεί την υλοποίησή τους,…».

6. Του άρθρου 2 του ν. 2323/1995 (ΦΕΚ 202 Α), όπως ισχύει, περί της συμμετοχής στις εμποροπανηγύρεις και στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.

7. Του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118 Α), όπως ισχύει και ιδίως των άρθρων 1, 2 και 26 αυτού, για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.

8. Του Π.Δ. 12/2005 (ΦΕΚ 10 Α) «Ρύθμιση υπαίθριου εμπορίου (στάσιμου και πλανόδιου)».

9. Την αριθμ. Υ1γ/ΓΠ/οικ.96967/12 (ΦΕΚ 2718 Β – Διορθ.Σφαλμ. Στο ΦΕΚ 3007 Β), Υπουργική Απόφαση «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις».

10. Την KYA ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/20.11.2013 (ΦΕΚ 3106 Β) «Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρου και Κινηματογράφου».

11. Την αριθμ. 633/15 (ΦΕΚ 16 Β) «Καθορισμός των ειδών που πωλούν οι τυφλοί με άδεια άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου».

12. Του Ν. 2946/8-10-01 (ΦΕΚ 224 Α) «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις

13. Του Β.Δ. 24-9/20-10-58 (ΦΕΚ 171 Α) «Περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον Νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των δήμων και κοινοτήτων».

14. Την αριθμ. 14980/Φ.700.5/15 (ΦΕΚ 529 Β) απόφαση Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Αριθμ. 3/2015 πυροσβεστική διάταξη) «Μέτρα και μέσα πυροπροστασίας χώρων συνάθροισης κοινού» (ΦΕΚ 529 Β).

15. Tην αριθμ. 76936/3992/07.12.1987 (ΦΕΚ 783 Β) απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ «Κατηγορίες, όργανα και διαδικασία ελέγχου για την ανέγερση προσωρινών λυομένων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους».

16. Το αριθμ. 7286/21.01.2015 έγγραφο Υπ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με το οποίο, ο Δήμος, ο οποίος προτίθεται να λειτουργήσει υπαίθρια θρησκευτική ή επετειακή εμποροπανήγυρη, γνωρίζει τους χώρους που πρόκειται να διεξαχθεί η σχετική εμπορική δραστηριότητα και καθορίζει τον αριθμό των πωλητών, των πωλούμενων ειδών, καθώς και λοιπές διαδικασίες τοποθέτησης, με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων.

17. Το αριθμ. 50834/12.05.2015 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας & Τουρισμού περί παροχής διευκρινήσεων σχετικά με υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.


Άρθρο 3 

ΓΕΝΙΚΑ


1. Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στα πλαίσια του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου θα λάβουν χώρα (βάσει της υπ’ αρίθμ. 490/2016 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου) στην περιοχή: Πάρκο Κατερίνης -Πλατεία Ελευθερίας – Πεζόδρομος – Πλατεία Δημαρχείου – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης

2. Διάρκεια λειτουργίας του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου ορίζεται το χρονικό διάστημα των σαράντα πέντε (45) ημερών, ήτοι από 25 Νοεμβρίου 2016 έως και 6 Ιανουαρίου 2017.

3. Αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση αδειών,όπου αυτές απαιτούνται είναι οι:

α) Δ/νση Οικονομικών υπηρεσιών Δήμου Κατερίνης

β) Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

καθώς και κάθε αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εφόσον κριθεί απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία και διεξαγωγή της εκδήλωσης.

4. Ώρες λειτουργίας του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου ορίζονται ως εξής: 09.30 π.μ. έως 11.00 μ.μ.


Άρθρο 4

ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ



1. Η παραλαβή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση των αδειών συμμετοχής στις εκδηλώσεις , η έκδοση των αδειών συμμετοχής, η τήρηση των σχετικών φακέλων σε ειδικό για το σκοπό αυτό αρχείο, η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε αυτούς που επιθυμούν να συμμετέχουν αλλά και σε αυτούς που συμμετέχουν στην εκδήλωση και η έγκαιρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων πάνω σε θέματα που τους αφορούν, αποτελούν υποχρεώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου.

2. Οι συμμετέχοντες στο Εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο οφείλουν:

α) να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση, την πολιτισμένη ατμόσφαιρα και την καθαριότητα του χώρου

β) να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιασδήποτε μορφής και έκτασης υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής που αρμόζει στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, στο ήθος των κατοίκων και στους κανόνες των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, καθώς και στους κανόνες της καλής εν γένει συμπεριφοράς,

γ) να συμμορφώνονται γενικά με τις διατάξεις των νόμων, Π.Δ., εγκυκλίων και οδηγιών, όπως ισχύουν κάθε φορά, καθώς και με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού,

δ) να μην προβαίνουν σε οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση στους παραχωρημένους προς χρήση χώρους

3. Κάθε άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο χώρο και θέση και δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού.

β. Δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση, η εκχώρηση, η εισφορά, η εκμίσθωση κατά χρήση ή η χρήση των αδειών αυτών από οποιοδήποτε τρίτο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο εκτός από τον ή την σύζυγο και τα τέκνα των φυσικών προσώπων κατόχων των αδειών.

δ. Κανένας έμπορος δεν εισέρχεται στο χώρο της εκδήλωσης αν δεν προσκομίσει παραστατικό καταβολής μισθώματος ή μέρους αυτού σύμφωνα με το διακανονισμό που έχει συμβασιοποιηθεί με το Δήμο Κατερίνης

4. Οι άδειες συμμετοχής στο Εορταστικού Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο εκδίδονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπορεύονται διάφορα είδη και ενδεικτικά:

α) Σε επαγγελματίες εμπόρους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται σε υπαίθριες αγορές (υπαίθριοι πωλητές),

β) σε κατόχους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) άδειας συμμετοχής σε κυριακάτικες αγορές,

γ) σε κατόχους άδειας πωλητή λαϊκών αγορών,

δ) σε κατόχους άδειας άσκησης υπαιθρίου (στάσιμου ή πλανόδιου) εμπορίου,

ε) σε λοιπούς εμπόρους,

στ) σε κατόχους άδειας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

5. Η έκδοση και η παραλαβή από τον ενδιαφερόμενο της σχετικής Άδειας του Δήμου για χρήση και εγκατάστασή του στον χώρο διεξαγωγής εκδηλώσεων, παρέχει το δικαίωμα χρήσης του χώρου κατά το διάστημα λειτουργίας του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου.

Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε εγκατάσταση ή χρήση του χώρου πριν την έκδοση και παραλαβή από τον ενδιαφερόμενο της σχετικής αδείας ή η χρήση του χώρου μετά τη λήξη της αδείας θεωρείται αυθαίρετη, συνιστά παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και υπόκειται στις κυρώσεις που προβλέπει ο Νόμος.


Άρθρο 5

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ



Οι χώροι που διατίθενται για εμπορική εκμετάλλευση και οι οποίοι αποτυπώνονται στο επισυναπτόμενο διάγραμμα, είναι οι εξής:

Α.Δέκα εννέα (19) ξύλινοι οικίσκοι συνολικής επιφάνειας 7,50 τ.μ. έκαστος, από τους οποίους:

- Πέντε (5) θα διατεθούν για πώληση ειδών υγειονομικού ενδιαφέροντος

- Δέκα τέσσερις (14) θα διατεθούν για πώληση ειδών δώρων, παιχνιδιών, γλυκισμάτων, ζαχαρωδών προϊόντων, ξηρών καρπών και συναφών ειδών

Β. Δέκα πέντε (15) θέσεις μικροπωλητών

Γ. Πέντε (5) θέσεις καλλιτεχνικής φύσης.

Δ. Ψυχαγωγικός χώρος, Παγοδρόμιο, Καρουζέλ κλπ.

Στο χώρο θα τοποθετηθούν επίσης έξι (6) ξύλινοι οικίσκοι για το Δήμο Κατερίνης καθώς και για συλλόγους και μη κερδοκοπικούς οργανισμούς.

Στην περιοχή όπου οργανώνεται το Εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο και εκατό μέτρα πέριξ της αναφερόμενης περιοχής, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1, απαγορεύεται ρητά η εγκατάσταση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας (πλανόδιοι πωλητές, ψυχαγωγικά παιχνίδια, πωλήσεις προιόντων που σχετίζονται με το Εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο. Επιπλέον απαγορεύεται ρητά η χρήση των λογοτύπων του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου σε προϊόντα προς πώληση από οποιαδήποτε επιχείρηση εντός και εκτός του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου.


Άρθρο 6

ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΕΣ



Κάθε οικίσκος θα επιβαρυνθεί πέραν του μισθώματος με εφάπαξ ποσό …… για την ηλεκροδότησή του η οποία παρέχεται από το Δήμο Κατερίνης.


Άρθρο 7

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ



Οι διάφορες παρεμβάσεις στους χώρους (κατασκευές εργαστηρίων, διαμόρφωση χώρων, θεματικών, οικίσκων, ηλεκτροδότηση, εγκατάσταση ψυχαγωγικών δράσεων κτλ) ξεκινούν την 25/11/2016 και ολοκληρώνεται στις 6/1/2016.


Άρθρο 8

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ


Για τον τρόπο διάθεσης των χώρων, όπως καθορίζονται στο άρθρο 5, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ισχύει για ανάλογες διοργανώσεις των Δήμων.



Άρθρο 9

ΑΔΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στο Εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο, πρέπει να εξασφαλίσουν την απαιτουμένη κατά περίπτωση άδεια. Χρήση της αδείας μπορούν να κάνουν μόνο τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η άδεια και δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση, η εισφορά, η εκμίσθωση και η παραχώρηση, κατά χρήση, των αδειών της παραγράφου αυτής, καθώς και η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές, από οποιονδήποτε τρίτο, εκτός (στην περίπτωση των φυσικών προσώπων) από τον/την σύζυγο και τα τέκνα των κατόχων των αδειών, με την προϋπόθεση ότι αυτοί δεν κατέχουν άλλη άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου.




Άρθρο 10

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟΥ,ΚΑΡΟΥΖΕΛ ΚΛΠ.

Στο επισυναπτόμενο στον παρόντα κανονισμό διάγραμμα αποτυπώνεται ο χώρος ο οποίος προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την εγκατάσταση και λειτουργία παγοδρομίου, καρουζέλ και λοιπών ψυχαγωγικών μέσων κλπ .

Οι μισθωτές υποχρεούνται να προσκομίσουν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλες τις μονάδες ψυχαγωγικών μέσων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία και τις σχετικές διατάξεις, ενώ θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με όλες τις νόμιμες εγκρίσεις. Όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των υποδομών τους γίνονται με ευθύνη των μισθωτών. Σημειωτέον ότι οι εγκαταστάσεις των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων θα είναι εφοδιασμένες με δικό τους πίνακα διανομής, τα δε υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ηλεκτρική εγκατάσταση, θα είναι τα κατάλληλα. Ο μισθωτής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος, ποινικά και αστικά έναντι του προσωπικού που θα λειτουργεί τις εγκαταστάσεις του Ψυχαγωγικού χώρου, παγοδρομίου, καρουζέλ κλπ, των πελατών που θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του, των περαστικών εκ του χώρου των εγκαταστάσεών του και παντός τρίτου για οποιοδήποτε ατύχημα ήθελε προκληθεί στις εγκαταστάσεις του ή εξαιτίας των εγκαταστάσεών του, οπουδήποτε, καθ΄ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας καθώς και κατά τον χρόνο εγκατάστασης και απεγκατάστασης των διαφόρων μερών, έργων και εν γένει τεχνικών εγκαταστάσεών του και θα είναι, σε περίπτωση ατυχήματος, αποκλειστικά υπεύθυνη για την καταβολή αποζημιώσεων

Ο Δήμος Κατερίνης απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για κάθε ζημιά που πιθανόν θα προκληθεί από υπαιτιότητα του μισθωτή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης του Ψυχαγωγικού χώρου και πριν από την έναρξη λειτουργίας του ο μισθωτής καταθέτει υποχρεωτικά όλα τα πιστοποιητικά που προβλέπει ο νόμος.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία άλλης ανάλογης δραστηριότητας, εκτός των συμβασιοποιημένων με το Δήμο Κατερίνης, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Κατερίνης από την ηµέρα έναρξης έως και τη λήξη της εκδήλωσης.


Άρθρο 11

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ



1. Οι μισθωτές που συμμετέχουν στην εκδήλωση υποχρεούνται:

α) Να διατηρούν καθαρό το χώρο εντός και παραπλεύρως των εγκαταστάσεων καθ’ όλη την διάρκεια αυτής. Τα απορρίμματα θα συλλέγονται αποκλειστικά από τους μισθωτές εντός πλαστικών σάκων και θα εναποτίθενται σε κάδους που θα τοποθετήσει ο Δήμος σε κατάλληλες θέσεις για να είναι δυνατή η τακτική και απρόσκοπτη συγκέντρωσή τους από τα απορριμματοφόρα αυτοκίνητα του Δήμου.

β) Να προσκομίσουν άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν κατέχουν χώρο για πώληση εδωδίμων ειδών.

γ) Ο ανεφοδιασμός με προϊόντα θα γίνεται πριν την καθημερινή έναρξη λειτουργίας του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου (πριν την 09.30 π.μ.). καθώς και τις μεσημβρινές ώρες από 2.00 μ.μ. έως 4.00 μ.μ.. Ο ανεφοδιασμός τις μεσημβρινές ώρες δεν επιτρέπεται τις ημέρες Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, παρά μόνον ύστερα από άδεια του Δήμου.

δ) Ο κάτοχος του οικίσκου οφείλει να τηρεί πιστά το ωράριο λειτουργίας του Εορταστικού Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου.

2. Ο Δήμος Κατερίνης υποχρεούται να κατασκευάσει τους οικίσκους σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, ώστε να είναι ασφαλή και ακίνδυνα για τους εμπορευόμενους και τους επισκέπτες της εκδήλωσης.

3. Ο Δήμος Κατερίνης υποχρεούται στην διασφάλιση των εγκαταστάσεων από συνήθη καιρικά φαινόμενα (βροχή, αέρα, φωτιά) και την κάλυψη της αστικής ευθύνης, έναντι τρίτων.

4. Ο Δήμος Κατερίνης με εταιρεία φύλαξης υποχρεούται να φρουρεί τον χώρο και να επιτηρεί τη σωστή λειτουργία αυτού.

6. Απαγορεύεται αυστηρά η εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση οποιουδήποτε χώρου ή περιπτέρου από τους δικαιούχους, σε τρίτο ή η χρησιμοποίησή του για κάθε άλλο σκοπό, εκτός αυτού για τον οποίο διατίθεται ο χώρος.

7. Ο Δήμος Κατερίνης για την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων στο χώρο θα πρέπει να διασφαλίζει την προσβασιμότητα στα οχήματα της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ.



Άρθρο 12

ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Για την παράβαση των όρων του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται στον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης