Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΛΑΕ Πιερίας με τον διοικητή του ΓΝΚ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΛΑΕ Πιερίας με τον διοικητή του ΓΝΚ
Ο συντονιστής της ΛΑΕ Πιερίας Νίκος Παντελιάδης και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής επισκέφθηκαν πριν λίγες μέρες τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης για να ενημερωθούν για τα ζητήματα λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και για τα προβλήματα που υπάρχουν και επείγει να λυθούν.

Κατά την επίσκεψη αυτή, η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα και έγινε σε ένα καλό και ειλικρινές κλίμα με τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου κο Α. Μυστρίδη συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα και οι επιπτώσεις αυτών στην υγεία των ασθενών. Εξετάσθηκαν επίσης και τα λειτουργικά ζητήματα του ΓΝ Κατερίνης που ταχύτατα πρέπει να επιλυθούν. Η Ν.Ε. Πιερίας της Λαϊκής Ενότητας επισημαίνει ότι χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση για ένα δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους.

Τα θέματα που συζητήθηκαν δεν χωρούν καθυστέρηση στην επίλυση τους και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων είναι:

Oι κραυγαλέες ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η κάλυψη των αναγκών με ειδικευόμενους και η επιβάρυνσή τους με συνεχείς εφημερίες (burnout) υποβαθμίζει το Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο . Υποστηρίξαμε ότι η κάλυψη όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες της Πιερίας είναι αναγκαία για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς στο Νοσοκομείο μας και να μην απαιτείται η μετάβασή τους σε άλλους νομούς. Κάτι τέτοιο κοστίζει στον ήδη πενιχρό ή και ανύπαρκτο οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και δημιουργεί ζητήματα φροντίδας του ασθενούς λόγω της απόστασης. Ο ίδιος ο Διοικητής επισήμανε σαν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, την ιατρική υποστελέχωση (που αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 50 % ) και έχει θέσει άμεση προτεραιότητα τη μείωση αυτού του ποσοστού.

Η άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με τις υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, την στελέχωση του νεφρού, την αναβάθμιση της νοσηλείας κατοίκον και άλλων μονάδων (ουρολογικό, οφθαλμολογικό, νευρολογικό, τμήμα φυσιοθεραπείας, μαστού κλπ )

Το μεγάλο κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου που αφορούν στις ανελαστικές και πάγιες ανάγκες του (θέρμανση, ρεύμα, νερό κλπ) Η λύση στο ζήτημα αυτό υπάρχει, όπως τονίσαμε και βρίσκεται στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο και μελέτη).

Οι δυσκολίες μετάβασης στο Νοσοκομείο, ειδικά μετά τη λήξη των αστικών δρομολογίων, τα οποία από τις 21.00 και μετά δεν εκτελούνται. Αυτό επιφέρει μια επιπλέον επιβάρυνση τόσο σε ασθενείς όσο και σε συνοδούς, στην περίπτωση που δεν έχουν στη διάθεσή τους όχημα. Και σ΄ αυτό το ζήτημα θέσαμε την ανάγκη επέκτασης των δρομολογίων και πέραν της ισχύουσας ώρας

Η έλλειψη φωτισμού στην επαρχιακή οδό προς το νοσοκομείο. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τους οδηγούς και φυσικά τους πολίτες, ειδικά όταν απαιτείται εσπευσμένη μετάβασή τους σε αυτό.

Δημιουργία ελικοδρομίου, τη στιγμή που από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ( ΥΠΑ) δεν υπάρχει στο Νομό Πιερίας επίσημο ελικοδρόμιο, παρόλο που η ανάγκη ύπαρξής του είναι επιτακτική κυρίως λόγω των ατυχημάτων που γίνονται στον Όλυμπο, Πιέρια όρη και Εθνική Οδό.

Η πλήρης κάλυψη του Νοσοκομείου σε ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό επιβάλλεται. Οι ελλείψεις αυτές έχουν επιπτώσεις στην περίθαλψη και υγεία των ασθενών.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ αντιστέκεται στην υποβάθμιση του ΕΣΥ . Υγεία με μνημόνια δεν γίνεται.

Δεν γίνεται Δημόσια Υγεία, με εργαζόμενους «λάστιχο», επικουρικούς, συμβασιούχους( γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, και τεχνικούς), γιατρούς με μπλοκάκι, εργαζόμενους ΚΕΕΛΠΝΟ, μαθητευόμενους του ΟΑΕΔ, σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και άμισθους επιστήμονες που κάνουν πρακτική.

Τέλος τονίσαμε ότι οι ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση επηρεάζουν αρνητικά την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Πιερίας. Δηλώσαμε στον κο Μυστρίδη ότι θα μας έχει αρωγούς σε κάθε φιλότιμη προσπάθεια που θα καταβάλλει για τη βελτίωση των υπηρεσιών του νοσοκομείου αλλά και αυστηρούς κριτές σε οποιαδήποτε αντίθετη περίπτωση. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του.


Το Γραφείο Τύπου ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ