Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ: Επιτακτική η ανάγκη άμεσης τοποθέτησης ανελκυστήρα σε όλες τις σχολικές μονάδες

ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ: Επιτακτική η ανάγκη άμεσης τοποθέτησης ανελκυστήρα σε όλες τις σχολικές μονάδες
Οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πιερίας στην πλειοψηφία τους έχουν περισσότερα από έναν ορόφους. Συγκεκριμένα εκτός από το ισόγειο, υπάρχει συνήθως 1ος όροφος και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και 2ος όροφος. Ωστόσο μόνο σε λίγες περιπτώσεις υπάρχει ανελκυστήρας.

Στο ισόγειο συχνά οι αίθουσες διδασκαλίας είναι λίγες, ενώ τα γραφεία της διοίκησης και του συλλόγου διδασκόντων συνήθως βρίσκονται στον 1ο όροφο. Έτσι παρουσιάζονται προβλήματα κατά την προσέλευση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων αλλά και των απλών πολιτών, που προσέρχονται στο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα:


Γονείς και κηδεμόνες, αλλά και απλοί πολίτες με κινητικά προβλήματα ή αναπηρίες, δεν έχουν πρόσβαση στη γραμματεία, όπως προβλέπεται για τα άτομα με αναπηρία.

Σε περίπτωση μαθητών με μόνιμα ή προσωρινά κινητικά προβλήματα (π.χ. σπασμένο πόδι), γίνεται μεταφορά του τμήματος στο ισόγειο για όσο χρόνο διαρκεί το πρόβλημα. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι λίγες αίθουσες του ισογείου δεν επαρκούν για τις αλλαγές. Εξάλλου οι μαθητές με κινητικά προβλήματα δεν έχουν πρόσβαση στα εργαστήρια φυσικών επιστημών ή πληροφορικής, που βρίσκονται στους επάνω ορόφους.

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί με επιβαρυμένη υγεία, με μόνιμες αναπηρίες ή προσωρινά κινητικά προβλήματα, που δεν τους επιτρέπουν την συνεχή αλλαγή ορόφων, προκειμένου να εκτελέσουν τα διδακτικά τους καθήκοντα ή την εφημερία.

Για όλους αυτούς τους λόγους καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης τοποθέτησης ανελκυστήρα σε όλες τις σχολικές μονάδες, προκειμένου η πρόσβαση για μαθητές, γονείς, πολίτες, εκπαιδευτικούς και για το λοιπό προσωπικό, να γίνεται απρόσκοπτα.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας

Ο Πρόεδρος-Ο Γενικός Γραμματέας
Βαρδακώστας Γεώργιος-Αντωνίου Χρήστος