Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Οι ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ και οι εκδόσεις IASON BOOKS , παρουσιάζουν στην Κατερίνη το νέο βιβλίο το Ομέρ Ασάν

Οι ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ και οι εκδόσεις IASON BOOKS , παρουσιάζουν στην Κατερίνη το νέο βιβλίο το Ομέρ Ασάν
Την Τετάρτη , 9 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 17:00 ,οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού Πιερίας παρουσιάζουν στην Αστική Σχολή Αικατερίνης το νεο βιβλίο του Ελληνόφωνου αδελφού μας με καταγωγή από τον Οφι του Πόντου Ομέρ Ασαν . Πρόκειται για το βιβλίο Η Κεμετζέ του Νίκου των εκδόσεων IASON BOOKS. Παρουσία του συγγραφέα για τo βιβλίο θα μιλήσει ο Πάρης Παπαγεωργίου , διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία των Ποντιακών Συλλόγων του Νομού Πιερίας .


Ο Ομέρ Ασάν είναι γνωστός για το βιβλίο του με τίτλο «Πολιτισμός του Πόντου» ( “Pontos Kulturu” ) : ένα βιβλίο – σταθμός για τα πολιτισμικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά των εξιλαμισμένων Ρωμιών στην Τουρκία που εκδόθηκε το 1996 στην Κωνσταντινούπολη (το 2007 στην Ελλάδα) αλλά κατόπιν απαγορεύτηκε και αποτέλεσε την αιτία να ανέβει ο ίδιος στο δικαστικό εδώλιο . Μετά την προσφυγή και αθώωση του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ίδρυσε το 2005 στη Τουρκία τον εκδοτικό οίκο Heyamola. Μέσα σε δέκα χρόνια εξέδωσε περίπου 400 βιβλία και προσκλήθηκε στην έκθεση «Βιβλίο Φρανγκφούρτης» στη Τουρκία. Ο συγγραφέας έως σήμερα συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης του περιοδικού «Ήρωες Μυθιστορημάτων» που ξεκίνησε τις εργασίες του το 2005, ενός περιοδικού που ξεχωρίζει στον λογοτεχνικό χώρο της Τουρκίας, και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Τουρκικών Εκδόσεων.

Το νέο του βιβλίο, «Η Κεμεντζέ του Νίκου», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IASON BOOKS και περιέχει έξι διηγήματα που εστιάζουν στην ανταλλαγή των πληθυσμών, στα προβλήματα που δημιούργησε η στοχοποίηση των Ρωμιών μέσα σε αυτή τη νεοδημιουργηθείσα κοινωνία όπως και στις αρνητικές επιπτώσεις που η καινούρια πραγματικότητα επέβαλε στον κόσμο της Τουρκίας.

Ο Ομέρ Ασάν γεννήθηκε κι έζησε στη Τραπεζούντα μέχρι τα 14 του χρόνια. Το 1974 μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένειά του αλλά ουσιαστικά δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη Τραπεζούντα και το χωριό του καθώς τα καλοκαίρια του παραθέριζε στο βουνό και την εξοχή του Παρχάρ.

Μετά τις Λυκειακές του Σπουδές συμμετείχε στο αριστερό και δημοκρατικό κίνημα της Θράκης . Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ανατολής και έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980 ενώ το 1984 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται.

Μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη αρχίζει την έρευνά του για τον πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας και τα Ποντιακά, τη μητρική του γλώσσα.

Το 1993 ο Ομέρ Ασάν ταξιδεύει στην Ελλάδα για να συνεχίσει την ερευνά του σχετικά με τα Ποντιακά και εκδίδει το πρώτο του βιβλίο μετά από τρία χρόνια (1996). Η έκδοση του βιβλίου του προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Τουρκία με άρθρα του και μελέτες του να δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της χώρας.

Ο Ομάρ Ασάν τιμήθηκε με το Βραβείο Ιπεκτσί για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας μέσα από τις εργασίες του για ένα άρθρο. Επίσης, καθίσταται τιμητικό μέλος της οργάνωσης English PEN χάριν του δικαστικού αγώνα που έδωσε για το βιβλίο του «Πολιτισμός του Πόντου».

Το 2011 ολοκλήρωσε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μετανάστευση και την ανταλλαγή πληθυσμών με τίτλο «Αδελφέ πού ; Ανταλλαγή Πληθυσμών» παρουσιάζοντάς το στις συμμετοχές του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Το 2012, επτά χρόνια μετά την έκδοση του περιοδικού, ο Ομέρ Ασάν προτείνει την κήρυξη της 21ης Δεκεμβρίους ως Ημέρας Ηρώων Μυθιστορημάτων με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας. Το 2013, στα πλαίσια ενός τριήμερου φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη με προσκεκλημένους – για πρώτη φορά – λογοτέχνες από δέκα βαλκανικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), εξηγεί σε δύο λογοτέχνες προερχόμενους από την Κωνσταντινούπολη για τους δικούς του λογοτεχνικούς ήρωες και ξαναπροτείνει στην UNESCO να κηρυχθεί η 21η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ηρώων Μυθιστορημάτων.

Τέλος, ο Ομέρ Ασάν, ιδρυτής της Ακαδημίας Όμηρος, ξεκινά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη ανοιχτά στον κόσμο.

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού Πιερίας