Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ
Θέμα: Για τα σοβαρά και άμεσα προβλήματα διαβίωσης των προσφύγων, στις συνθήκες του χειμώνα, στους καταυλισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας και σε άλλες ακατάλληλες δομές της χώρας.

Οι συνθήκες διαβίωσης των περίπου 10.000 προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της πλειοψηφίας των προσφύγων που ζουν σε σκηνές στο ύπαιθρο ή ακόμη και σε στεγασμένους ημιυπαίθριους χώρους της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του Β. Αιγαίου, μπορούν να χαρακτηριστούν από άσχημες μέχρι και επικίνδυνες.

Εκτός από τα ζητήματα στέγασης, σίτισης, υγείας-υγιεινής, εκπαίδευσης που έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές, τα προβλήματα επιδεινώνονται ραγδαία εξαιτίας του χειμώνα και των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες, οικογένειες με μωρά παιδιά να είναι έρμαια των βροχοπτώσεων, των χιονοπτώσεων και των θερμοκρασιών υπό τους 0οC.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αυτή τη στιγμή σε ελάχιστα κέντρα φιλοξενίας έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ (π.χ. Νέα Καβάλα), αλλά και σ’ αυτά οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες βρίσκονται στο ύπαιθρο με αποτέλεσμα όποιος θέλει να τα χρησιμοποιήσει πρέπει να το πράξει σε συνθήκες ψύχους.

Σε άλλα κέντρα (π.χ. Σέρρες) μεταφέρουν τους πρόσφυγες για να τοποθετήσουν κοντέινερ στο κέντρο φιλοξενίας και στη συνέχεια (σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπεύθυνων) να τους επιστρέψουν πίσω στα μέσα Γενάρη.

Στα περισσότερα κέντρα τα οποία βρίσκονται σε πρώην βιομηχανικούς χώρους, οι οποίοι απλώς έχουν καλυμμένη την οροφή (π.χ. Σίνδος, Καλοχώρι, Βασιλικά), μπορεί οι πρόσφυγες να «γλυτώνουν» από το χιόνι, όμως δεν προστατεύονται από το κρύο, την υγρασία και την είσοδο νερών στις σκηνές τους. Δεν υπάρχουν μέσα θέρμανσης και ο καθένας προσπαθεί να ζεσταθεί με ό,τι μέσο καταφέρει να εξασφαλίσει ατομικά, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση δεν διορθώνεται η άσχημη κατάσταση.

Επιπλέον, σε κάποια κέντρα (π.χ. Χέρσο, Πέτρα Ολύμπου) η πρόσφατη χιονόπτωση άφησε στην κυριολεξία τους πρόσφυγες στο έλεος της φύσης. Οι εικόνες με τις σκηνές «λυγισμένες» και γεμάτες χιόνι είναι αποκαλυπτικές.

Παρόμοιο, απειλητικό για τη ζωή και την υγεία των προσφύγων, ήταν το σκηνικό και στη Χίο με διαλυμένες σκηνές από τον αέρα και τα κύματα της θάλασσας, στη Μαλακάσα, στο Σχιστό στα Οινόφυτα, συνολικά στις δομές όπου πρόσφυγες μένουν σε σκηνές ή άλλους ακατάλληλους χώρους.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση και την εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση, οι πρόσφυγες αντιδρούν, κινητοποιούνται, ζητώντας τα αυτονόητα. Συγχρόνως, προσπαθούν να βρουν ατομικές λύσεις θέρμανσης, με κίνδυνο να επαναληφθούν τραγωδίες όπως αυτή στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και άλλα συχνά περιστατικά πυρκαγιάς σε χώρους διαμονής προσφύγων, που οφείλονται στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ή να συμπληρώσουν το ανεπαρκές συσσίτιο μαγειρεύοντας μέσα στις σκηνές.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι δεν είναι λίγοι οι πρόσφυγες που δεν έχουν χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια, με αποτέλεσμα ακόμη και μικρά παιδιά να κυκλοφορούν ξυπόλυτα μέσα στα νερά, τα χιόνια και το κρύο.

Αυτή η κατάσταση ούτε απρόσμενη είναι ούτε αιφνιδιαστική. Είναι γνωστό σε όλους ότι το χειμώνα έχει κρύο, βροχοπτώσεις, ανέμους, χιόνια, παγωνιά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και μόνο από αυτή τη σκοπιά είναι μεγάλες. Παρόλο που έχει κατ’ επανάληψη υποσχεθεί ότι οι πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές ή σε πρώην βιομηχανικούς χώρους που δημιουργήθηκαν για να τους στεγάσουν προσωρινά, θα μεταφερθούν σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς δομές, στην πραγματικότητα, έχει αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες στην τύχη τους, παίρνοντας μόνο ορισμένα έκτακτα και ανεπαρκή μέτρα, κατόπιν εορτής και μετά τη γενική κατακραυγή. Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους όλους τους προηγούμενους μήνες, την ελλιπή σίτιση και υγειονομική φροντίδα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθούν δραματικά τα προβλήματα στην υγεία των προσφύγων, να υπάρξουν ακόμα και θάνατοι.

Αυτά τα προβλήματα, όπως και όλα τα υπόλοιπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, προκύπτουν πρώτα απ’ όλα από τις αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που κρατούν εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους εδώ και 9 μήνες, καθώς και από την πολιτική επιλογή κυβέρνησης και ΕΕ να μη μεταφέρονται οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου, να μη λαμβάνονται μέτρα για την προστασία τους από το χειμώνα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ώστε:

• Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων σε αξιοπρεπείς, στεγασμένους, θερμαινόμενους και προφυλαγμένους από τα καιρικά φαινόμενα χώρους, σε ξενοδοχεία και άλλα κατάλληλα καταλύματα, ειδικά για οικογένειες με παιδιά, ώστε κανένας πρόσφυγας να μη μένει σε σκηνές.

• Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα, παπούτσια και ειδικά κλινοσκεπάσματα για να μπορούν να αντα¬πεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

• Να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, επαρκούς σίτισης και δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες.


Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής
Σταύρος Τάσσος

*Εστάλη από Κατερίνα Κουρίτα