Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Πως η τσίχλα είναι σύμμαχος της μάθησης; Της Λογοθεραπεύτριας Ξένιας Ουσάκοβα.

Πως η τσίχλα είναι σύμμαχος της μάθησης; Της Λογοθεραπεύτριας Ξένιας Ουσάκοβα.
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορους μύθους για τις επιπτώσεις της τσίχλας στην υγεία, κάποιοι από αυτούς καταρρίπτονται και κάποιοι άλλοι αποδεικνύονται με έρευνες. 

Γιατί η τσίχλα λοιπόν είναι σύμμαχος στη μάθηση;

Ένα βρέφος έχει ήδη αναπτύξει τις δεξιότητες (απομύζηση, κατάποση, αναπνοή) που απαιτούνται για την σίτιση από το στόμα στην 37η βδομάδα κύησης. Ένα βρέφος όταν γεννιέται είναι έτοιμο να σιτιστεί από το στόμα. Το στόμα εκτός από μέσο λήψης τροφής των βρεφών λειτουργεί ως μέσο ηρεμίας των μωρών, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απομύζηση της πιπίλας ή του δαχτύλου. Ένα μωρό όταν είναι αναστατωμένο πολλές φορές μόνο του καταφεύγει στην απομύζηση (πιπίλισμα) δαχτύλου, γιατί αυτό το ηρεμεί. Επίσης, το στόμα λειτουργεί και ως μέσο αντίληψης των αντικειμένων από το περιβάλλον γύρω τους. Τα μωρά βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε καινούριο ανακαλύπτουν για να επεξεργαστούν τη θερμοκρασία, την υφή και τη γεύση του. Παράλληλα το στόμα και η αισθητικότητα του στόματος λειτουργεί και ως μέσο αφύπνισης! Θα έχετε παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια του διαβάσματος αναζητάτε σνακ με τραγανές υφές ή τσίχλες με έντονες γεύσεις!

Η μάσηση της τσίχλας ενισχύει την επίγνωση του εσωτερικού της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα ενισχύει την ηρεμία (αντικαθιστά την απομύζηση του δαχτύλου ως μέσο ηρεμίας). Τα διάφορα σχήματα και οι διάφορες υφές και γεύσεις της τσίχλας ικανοποιούν τα αισθητηριακά ερεθίσματα που αναζητούν τα παιδιά μέσω του στόματός τους. Ο συγχρονισμός της απομύζησης, της κατάποσης και της αναπνοής μέσω της διαρκούς μάσησης της τσίχλας βελτιώνει την παρατηρητικότητα και τη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα την καλύτερη μάθηση.

Ωστόσο, η υπερβολική μάσηση της τσίχλας μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του στόματος και του σώματος. Μέτρον άριστον, λοιπόν!

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»