Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Οδηγός επιβίωσης πρωτοετούς φοιτητή. Εργασία ζωής και αγάπης από τα παιδιά του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης. (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ).

Οδηγός επιβίωσης πρωτοετούς φοιτητή. Εργασία ζωής και αγάπης από τα παιδιά του 5ου  ΓΕΛ Κατερίνης. (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ).

Στα πλαίσια ερευνητικής εργασίας (Οδηγός επιβίωσης πρωτοετούς φοιτητή) μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης επισκέφτηκαν το "Χριστιανικό Σπίτι Ηλικιωμένων - Ο Καλός Σαμαρείτης".
Τα παιδιά μαγείρεψαν, έκαναν εργασίες καθαριότητας και κυρίως πρόσφεραν συντροφιά στους ηλικιωμένους του ιδρύματος. Συνομίλησαν μαζί τους, έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια, άκουσαν ιστορίες από την ζωή τους και έδωσαν μια νότα χαράς στην καθημερινότητα του ιδρύματος.


Τα παιδιά έφτιαξαν φασολάκια και πίτσα και ζεστά ροφήματα για όλους. Μοίρασαν το πρωινό. Σιδέρωσαν ρούχα και σεντόνια. Καθάρισαν τζαμαρίες, έπλυναν πιάτα.

Έτσι τα παιδιά έκαναν όλα εκείνα που χρειάζεται να κάνει ένας πρωτοετής φοιτητής που αφήνει το οικείο περιβάλλον του (Μάνα είναι μόνο μία!) ώστε να είναι προετοιμασμένα για το μέλλον!

Χαρακτηριστική ήταν η διάθεση και το χαμόγελο με το οποίο όλα τα παιδιά πέρασαν την ημέρα τους στο ίδρυμα!

Μάλιστα όταν ρωτήσαμε τα παιδιά αν θα επισκεπτόταν ξανά το γηροκομείο, όλα με μια φωνή απάντησαν, ναι!

Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους, παιδιά και ηλικιωμένους.




  *Οι φωτογραφίες των μαθητών και μαθητριών του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης δημοσιεύονται μετά από την έγγραφη συναίνεση των γονιών και κηδεμόνων τους.

Το γηροκομείο βρίσκεται δίπλα από το Πάρκο των Ευαγγελικών στην Κατερίνη και φιλοξενεί αυτή την στιγμή 25 ηλικιωμένους.

Οι εγκαταστάσεις του είναι ιδιαίτερα ποιοτικές ενώ βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς ανακαίνισης και αναβάθμισης ώστε να παρέχει ότι χρειάζεται ένας ηλικιωμένος που θα μείνει σε αυτό.


Μιλήσαμε με τον Διευθυντή του γηροκομείου, κ. Τάτση Νικόλαο που μας είπε τα εξής:

"Η ιστορία του ιδρύματος ξεκίνησε την δεκαετία του 50΄ ως ορφανοτροφείου και πριν από 15 χρόνια ο κ. Σινωπίδης μαζί με το επιτελείο της Ευαγγελικής Εκκλησίας είχαν τον οραματισμό του γηροκομείου.
Τότε έγινε μια ολική ανακαίνιση του κτηρίου βάση της οικονομικής δυνατότητας που υπήρχε τότε.
Μέσω μιας μεγάλης δωρεάς από την οικογένεια Ανδρεάδη κάναμε μια μεγάλη ανακαίνιση στο κτήριο. (Η οικογένεια Ανδρεάδη έχει τα ξενοδοχεία Σάνη στην Χαλκιδική και πρόσφατα τα ξενοδοχεία Χανδρής στην Κέρκυρα)
Ο κ. Τάτσης Νικόλαος είναι ο διευθυντής, είναι οικονομολόγος και πρώην τραπεζικός (διευθυντής στην Eurobank στην Αθήνα).
Τον Νοέμβριο του 2016 μετά από πρόταση που του έγινε για να κάνει μια μελέτη για το ίδρυμα το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα ασχολήθηκε αρκετά και τελικά του έγινε και πρόταση να αναλάβει το γηροκομείο και την αποδέχτηκε.
Το ίδρυμα δεν λαμβάνει επιδοτήσεις από το κράτος και συντηρείται αποκλειστικά από τα τροφεία των φιλοξενούμενων.
Το 90% των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται είναι ορθόδοξοι χριστιανοί.
Αυτή την στιγμή φιλοξενούνται 25 ηλικιωμένοι.
Το γηροκομείο είναι φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.
Στις παροχές που απολαμβάνει ένας ηλικιωμένος που έρχεται στο γηροκομείο είναι η νοσηλεία, η παρακολούθηση, η σίτιση και ο ύπνος, μεταφορές προς το νοσοκομείο, φαρμακευτική αγωγή, γυμναστής, ψυχολόγος, και ιατρική παρακολούθηση.

Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνονται:

Η ημερήσια παραμονή δηλαδή φιλοξενία για κάποιες ώρες ηλικιωμένων που οι δικοί τους εργάζονται και για να μην είναι μόνοι τους, θα τους παίρνει αυτοκίνητο του ιδρύματος από το σπίτι τους, θα ψυχαγωγούνται στους χώρους του γηροκομείου και μετά θα τους πηγαίνουν πίσω στο σπίτι τους.

Ολιγοήμερη παραμονή, όταν μια οικογένεια για κάποιο λόγο θα χρειαστεί να πάει κάπου (π.χ. διακοπές ή άλλος λόγος) θα μπορεί να αφήνει για κάποιες ημέρες-εβδομάδα τους δικούς της στο γηροκομείο και μετά να τους παραλαμβάνει ξανά.

Γηριατρικός βιβλικός τουρισμός. Θα φιλοξενούνται ηλικιωμένοι από το εξωτερικό που για κάποιο λόγο θα επισκέπτονται την Ελλάδα (π.χ. ιατρικές επεμβάσεις), θα φιλοξενούνται στο γηροκομείο και ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σε αρχαιολογικούς ή θρησκευτικούς προορισμούς και το ίδιο θα μπορεί να γίνει με τους ηλικιωμένους του γηροκομείου με ταξίδια στο εξωτερικό.

Στις επόμενες ημέρες το ίδρυμα θα διαθέτει δυο αυτοκίνητα για φροντίδα και νοσηλεία κατ’ οίκον.
Όπως επίσης θα εξοπλιστεί και με δικό του ασθενοφόρο.
Αυτή τη στιγμή το προσωπικό ανέρχεται σε 15 άτομα.

Επίσης το ίδρυμα ξεκινάει σεμινάρια εντός του γηροκομείου τόσο με την Ελληνική όσο και με την Ευρωπαϊκή Γηριατρική εταιρεία.
Επίσης σεμινάρια πρώτων βοηθειών με την συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού, του Νοσοκομείου Κατερίνης που αντικείμενο τους θα είναι η φροντίδα και νοσηλεία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
Το κτήριο βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς βελτίωσης, επέκτασης και ανακαίνισης."

Τρόποι επικοινωνίας με την διεύθυνση του γηροκομείου:
Τηλ: 23510 76543
6984 220 220
Διεύθυνση: Νικομηδείας 38. Κατερίνη.