Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η εσωτερική στάση πληρωμών και ο λογαριασμός

Η εσωτερική στάση πληρωμών και ο λογαριασμός
*Του Ξενοφώντα Ε . Μπαραλιάκου

Καθώς η καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης συνεχίζεται, η Κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιο του 2015. 

Εσωτερική στάση πληρωμών ώστε να υπάρχει «ταμείο» για την αποπληρωμή των δανειακών αναγκών ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων τον ερχόμενο Ιούλιο.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση της ιδιότυπης στάσης πληρωμών από το Δημόσιο με ταυτόχρονη συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων αποθεματικών και δανεισμό μέσω ρέπος από τα διαθέσιμα των δημόσιων φορέων.

Αυτό μεταφράζεται σε … πάγωμα της οικονομίας με στόχο να μπορέσει η κυβέρνηση να μείνει «ζωντανή» στη διαπραγμάτευση κατά το δυνατό περισσότερο, χωρίς να έχει ανάγκη ρευστότητας μέσω της δόσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ήδη από την αρχή του έτους τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο και φαίνεται ότι ως τον Ιούνιο υπάρχει τάση αύξησής τους κατά ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η συγκεκριμένη τακτική (ακολουθήθηκε και το 2015 με τα γνωστά αποτελέσματα) οδηγεί σε στραγγαλισμό την πραγματική οικονομία.
Το πάγωμα των πληρωμών προς τους ιδιώτες σημαίνει απόλυτο πάγωμα της οικονομίας, με την κατανάλωση ήδη να μειώνεται ταχύτατα τους τελευταίους μήνες και την αρχή ενός νέου κύκλου ύφεσης και απολύσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα κλείσουν 18.700 επιχειρήσεις και θα χαθούν 34.000 θέσεις εργασίας.

Οι παραπάνω κυβερνητικές τακτικές εξασφαλίζουν βέβαια τις πληρωμές μισθών και συντάξεων, χωρίς την πίεση που προκύπτει απ’ τη μη εκταμίευση της δόσης λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και ότι κατά 750 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των ιδιωτιών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι πιέσεις στις καταθέσεις συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση τον Μάρτιο! Αιτία, οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ανησυχίας για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος και της οικονομίας.

Δυστυχώς η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έχει κόστος. Και έχει κόστος κυρίως στην πραγματική οικονομία που καλείται για άλλη μία φορά να πληρώνει πολύ ακριβά την αναποτελεσματικότητα, την αναβλητικότητα και τις παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης.


*Ο Ξενοφών Ε. Μπαραλιάκος είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
fbaraliakos@gmail.com